O problema de comunicare +(cu) niste chinezi = rezultat prost
  [ Ignoră ]
RankRank
Jr. Member
Din: Cluj
Macuser din: 27.04.07

Salut.
Am o mica mare problema.
Se dau patru fisiere lucrate in Adobe Illustrator: o brosura, un pliant, un cd si o cutie. Toate au o fonta cmyk 57 0 100 0 (echivalent care l-am gasit pentru Pantone 368 PC care s-a dat ca referinta de catre client) si o imagine cu un text peste. Se fac printuri digitale sa vedem cam cum arata: totul e ok.
Se dau la tipar peste mari si tari adica Taiwan. Clientul primeste 1000 de cutii fiecare cu cate o brosura, un cd personalizat si un pliant. Cele din urma arata ok acelasi verde peste tot. In schimb verdele de pe cutie e putin desaturat. Clientul foarte suparat pe mine ca e ceva problema cu fisierul respectiv, ca nu are acelasi cod de culoare… Eu le zic ca e cartonul de vina. Tipografia le zice ca nu e cartonul ci codul de culoare ca nu e bine gasita echivalenta cmyk si ca ar fi trebuit 63 0 97 0. Ma rog, fie. Ce nu inteleg ei e ca, toate fisierele au acelasi cod cmyk dar cutia a iesit prost.
Ce sa-i zic clientului sa le zica mai departe tipografilor? Sa-si regleze mai bine masina? Sa puna mai multa cerneala (cyan si yellow)?
Sincer sa fiu nu ma pricep asa bine la tipografie, dar daca se gaseste vreun macuser mai inimos sa-mi zica asa mai babeste cum se face intr-un astfel de caz, i-as fi recunoscator.

Semnătură 

iMac core2duo 20 3g
Macbook Pro 2ghz

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

nu-i zici nimic clientului
trebuia sa-i dai niste fisiere pdf, pe care sa-ti dea ok
singurul lucru pe care-l poti face, este sa pui clientul sa faca un proof dupa documente - daca are documentele pe care le-ai trimis la tipar
sau ii spui de la obraz ca e putin pe dinafara problemei, daca 3 din 4 materiale au iesit bine

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member

Eu nu i-as zice nimic.
I-am dat pdf-uri, a facut proof-uri digitale inainte sa le trimita, au iesit toate patru ok. Dar de cand au primit cutiile cele spalacite ma tot bate la cap.
Eu ii explic ca toate fisierele sunt ok, ca e problema tipografiei, clientul la randul lui se discuta cu cei de la tipografie dupa care se cearta iar cu mine eu iar imi sustin sus si tare parerea, tipografii aia batman-batman… Iar in toata ecuatia asta clientul este cel pagubit, nu eu. Dar daca as putea sa-i ajut cu un sfat ceva, as face-o, dar nu stiu cum. Firma e mare iar eu port toata discutia cu o angajata de la marketing - pr sau asa ceva.

Semnătură 

iMac core2duo 20 3g
Macbook Pro 2ghz

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Administrator

pai are dovada in mina
poate deschide pdf-urile si sa vada ca e aceeasi culoare
punct
nu mai ai ce discuta

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRank
Jr. Member

Mersi.
Pana la urma s-a convins ca pdf-ul e ok, si a trimis la tipografi un alt pdf salvat fara optiunea de a putea fi editat. Tipa se gandeste ca se poate sa fi umblat ei in fisier si nu vor sa recunoasca

Semnătură 

iMac core2duo 20 3g
Macbook Pro 2ghz

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Administrator

nu e nevoie sa umble in fisier
e suficient sa-l deschida in corel sau cu cine stie ce profil ciudat…
oricum, niste meseriasi ar fi sesizat clientul -inainte de tipar- ca sunt nepotriviri de culoare

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Dacă clientul e așa de pretențios la culori, atunci zi-i să tipărească cu culori spot, folosind acea culoare Pantone pe care o au ei ca referință, nu aproximarea ei CMYK. În felul ăsta tipografia este 100% responsabilă de rezultate.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Tudore, punct ochit, punct lovit. Dar, deh, a cincea culoare costă. Clientul are în faţă pantonele şi vrea din 4 culori acelaşi lucru.
Întreabă-l. 5 culori? (4+specială) sau 4? S-ar putea ca nici tipografia să nu fie de vină!

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRank
Jr. Member

Pai da. Asta ar fi insemnat costuri mai mari. Iar ca sa fie toate cele patru la fel ar fi fost bine sa se procedeze la fel in fiecare caz, Dar asta inseamna deja 5 treceri.. nu? Plus ca imaginea care apare peste fonta aceea de verde are o reflexie (ca asa se poarta..) si acolo ar fi fost mai dificil. Cred ca tot mai bine e din 4 culori si atat. La urma urmei diferente nu sunt chiar asa de mari, adica se poate ambala produsul si pune in vanzare. Cum sa zic.. e ca si cum pe cutie s-ar fi folosit 54 0 95 0 in loc de 57 0 100 0. Aproximez luandu-ma dupa ce-mi arata monitorul.
Iaru, eu ziceam ca de vina ar fi cartonul folosit. Tipografia lucreaza, din cate am inteles, doar cu acel tip de carton, si probabil, stiind ca asa ies culorile pe cartonul ala, nu li s-a parut a fi asa o mare problema.

Eu totusi ma gandesc ca se poate compensa cumva ca sa iasa si ala bine. Presiune, cantitate de cerneala.. nu stiu, aici num prea pricep

[ Modificat: 12 Noiembrie 2008 03:30 PM de easy_ryde ]
 Semnătură 

iMac core2duo 20 3g
Macbook Pro 2ghz

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Nu. E clar din ce spui, acum, pentru mine. Ceea ce vezi tu e conversia unei culori Pantone in CMYK, de aia e clientul nemulţumit. Pare la fel pe ecran, pentru că LUCIUL (sau STRĂLUCIREA) ei nu poate fi reprodus. Poţi să compensezi de s-o ia dracu’. Poţi pune încă o tonă de cian şi un munte de galben, tot un verde pricăjit o să iasă! Cel mai bine, consultă un Pantonar de conversie. Uneori, NU culoarea apropiată e cea mai bună!
“La urma urmei diferente nu sunt chiar asa de mari, adica se poate ambala produsul si pune in vanzare.” Aici e buba. Eu cred că diferenţele n-or fi prea mari în cifre, dar sînt foarte vizibile. Să ştii că, vizual, între 54/0/95/0 şi 57/0/100/0 nu există nici o deosebire. Dar ăla e un verde electric, de nereprodus în CMYK! Crede-mă! Şi mai cred că e vorba despre ăsta (Pantone solid):

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Ups, nici nu văzusem că ai dat Pantonele. Dar am fost aproape. Încă o dată: nu-i mai chinui pe chinezi! După cum vezi, culoarea NU e definită în standardul CMYK sau RGB, ci în LabColors. E o culoare SOLIDĂ, iar ceea ce vezi tu pe ecran NU are legătură cu ce e în realitate (ca să mă înţelegi bine, gîndeşte-te cum reproduce ecranul o culoare aurie sau argintie).
Deci, înapoi la lucru şi la a cincea culoare! Ştiu, a fost mai ieftin, dar clientul o să vă dea marfa-napoi şi o să pierdeţi mai mulţi bani! Leneşul mai mult aleargă şi scumpul mai mult păgubeşte.

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRank
Jr. Member
iaru - 12 Noiembrie 2008 04:42 PM

Ups, nici nu văzusem că ai dat Pantonele. Dar am fost aproape. Încă o dată: nu-i mai chinui pe chinezi! După cum vezi, culoarea NU e definită în standardul CMYK sau RGB, ci în LabColors. E o culoare SOLIDĂ, iar ceea ce vezi tu pe ecran NU are legătură cu ce e în realitate (ca să mă înţelegi bine, gîndeşte-te cum reproduce ecranul o culoare aurie sau argintie).
Deci, înapoi la lucru şi la a cincea culoare! Ştiu, a fost mai ieftin, dar clientul o să vă dea marfa-napoi şi o să pierdeţi mai mulţi bani! Leneşul mai mult aleargă şi scumpul mai mult păgubeşte.

Am sa le zic de faza cu a 5-a culoare. Comparatia aia am dat-o ca sa va faceti o idee cam cat de mica e diferenta intre cutie si restul tipariturilor.
Cmyk-ul de pe celelalte printuri a dat rezultate care i-a multumit. E un verde crud asa cum si-l doreau. Ceea ce e pe cutie e problema. Si ma intreb acum daca refac fisierul asa cu si las acolo pantonele si nu echivalentul cmyk ar cam trebui sa renunt la reflexia aceea de care va povesteam, nu? Si cred ca s-a pus la un moment dat si problema asta, si asa au zis si cei de la tipografie, ca se poate dar fara reflexie la imagine.
Faza e ca deja s-au tiparit 1000 de bucati. Clientul isi face probleme pentru tura a doua de 1000 de bucati, si ar vrea ca verdele sa iasa mai bine de data asta dar designul ar fi bine sa ramana acelasi.

[ Modificat: 12 Noiembrie 2008 04:57 PM de easy_ryde ]
 Semnătură 

iMac core2duo 20 3g
Macbook Pro 2ghz

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Ai neapărată nevoie de policromie în designul tău? Ai putea să te descurci numai cu 2 sau 3 culori spot, dar asta depinde numai de layout-ul creat de tine.
Cred că știi că dacă amesteci culorile Pantone cu transparențe ele vor fi convertite automat la CMYK - cu excepția anumitor cazuri și anumitor softuri care știu să nu spargă Pantoanele.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRank
Jr. Member

E o cutie pe care apare o imagine mare a unui aparat destul de colorat, ca sa zic asa. Stiu ca se convertesc la CMYK.. Poate Illustratorul sa nu stearga Pantonele?

Semnătură 

iMac core2duo 20 3g
Macbook Pro 2ghz

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Illustrator CS3+ se descurcă cu transparențele și culorile spot, dar cu condiția ca fișierul de pe care se face tipărirea să păstreze intacte transparențele. Asta înseamnă PDF versiunea 1.4+ (compatibilă Acrobat 5 sau mai mare). Dacă se face flattening în afara Illustratorului atunci pot apărea probleme.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05

Personal cred ca diferentele sint din cauza substratului pe care s-a tiparit.
De obicei “duplex-ul” (ca sa-l numim generic asa; cartonul de cutii cu o fata alba, cretata si un spate mai rugos alb sau -dupa caz-gri) are un grad de alb MULT mai scazut decit hirtia dublu-cretata lucioasa sau mata…
Daca din considerente de cost s-a ales un carton mai ieftin e posibil ca gradul lui de alb sa fie spre 80%.
Cere fisa tehnica a cartonului din care s-a facut cutia…

Semnătură 

Adam nu era decît un om ceea ce explică totul. El nu dorea mărul de dragul mărului. Îl dorea pentru că era interzis….