Criptare Partitie
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Vienna, Austria
Macuser din: 19.10.08

Buna ziua,

Maine (sper) imi vine MacBook-ul (pe aceasta cale imi arat multumirea fata de firma NouMax) si doresc, asa cum am facut cu toate laptopurile pana acum, sa-mi criptez partitia /home, adica /Users pe Mac OS X.

Am cateva intrebari.

In primul rand intreb daca se poate pune /Users pe partitie separata. Daca da, cum? E ceva simplu de facut din installer? (E primul meu Mac).

In al doilea rand cum pot sa criptez partitia? Stiu ca Mac OS X are inclus FileVault dar nu stiu nimic despre el. Cum functioneaza si cat este de sigur? Ce alte softuri 3rd party exista? Am auzit despre TrueCrypt si despre PGP Whole Disk Encryption. Faza e ca eu vreau criptare doar la o partitie.

Se poate face encrypted swap? Daca da, cum? Stiu ca Mac OS X foloseste fisiere de swap, ca Windows, spre deosebire de modul traditional UNIX de a avea partitie speciala pentru swap.

Orice idee si sugestie este binevenita.

Multumesc.

Ca o intrebare aditionala. Eu provin din lumea UNIX. Stiu exact cat spatiu e nevoie pentru diverse partitii si cat sa las pentru /home, /opt, /var etc, dar Mac OS X e un pic mai special. Nu stiu cum sa-mi impart spatiul. Ma gandeam sa fac partitie separata si pentru Applications? Pot sa fac asa ceva?

Semnătură 

Membru retras.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

upssss…. ce e cu paronoia asta cu criptarea si partiitii pentru whatever?
e suficient sa pui parola pe el si sa activezi file vault - o sa vezi tu cum dupa ce o sa ai computerul

in felul asta, nu poate intra pe computer decit cel care stie parola - e suficient, nu?
mai ales ca e un laptop pe care ul duci dupa tine…

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRank
Member

Pai nu. Partitia criptata e pentru cand iti fura laptopul si valoarea datelor de pe el e mai mare decat valoarea masinii in sine, si vrei sa nu poata sa-ti fure datele. De asta doar /Users e important.

Nu stiu exact cum functioneaza File Vault. Mai exact daca iei HDD-ul si incerci sa il montezi pe alta masina ce se intampla? Ce fel de criptare este, cum functioneaza, care e CPU overhead etc.

De asemenea encrypted swap este foarte important, altfel ajungi destul de usor sa citesti din user space parolele aflate in memorie.

[ Modificat: 13 Noiembrie 2008 09:30 PM de Aram ]
 Semnătură 

Membru retras.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.10.05

Swap-ul criptat se face din system preferences: Security->General->“use secure virtual memory”

Ref la filevault: http://docs.info.apple.com/article.html?path=Mac/10.5/en/8727.html
Descrierea de pe wikipedia e mai la obiect: http://en.wikipedia.org/wiki/FileVault

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member

Mi se pare perfect ce spune pe docs.info.apple despre FileVault si de asemenea super tare faza cu secure virtual memory. E frumos sa ai toate featurile astea build in.

Semnătură 

Membru retras.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
Rank
Newbie
Din: Bucuresti
Macuser din: 05.03.07

aramdune, cam tot ce vrei tu se poate face dar nu toate aceste lucruri justifica efortul. Chestiile astea sunt perfect normale intr-un Unix clasic dar in MacOS poti sa pui linistit totul in / mai ales ca hardware-ul tau este unul nou si care are un harddisk cu o marime decenta. In ceea ce priveste datele critice eu nu le-as tine pe hard ci pe un memory-card pe care l-as encripta. Poti encripta datele de pe hard dar asta nu te va proteja de defectarea harddisk-ului, caz in care oricum vei pierde tot.

[ Modificat: 13 Noiembrie 2008 09:56 PM de Antaris ]

‹‹ time machine      Update - Safari 3.2 ››