am dat pe la servici de un laptop antic si cum soarta lui era cosul de gunoi,l-am luat eu pentru ca e intact.
nu a fost niciodata folosit si nici nu gasesc alimentator ca sa-l folosesc eu,am inteles ca merge cu un transformator de 12v,trebuie sa caut unul maine,e pacat
type computer
country England
year 1988
os Dos 3.3, Gem
cpu Nec V30
speed 8 MHz
ram 512 KB /
640 KB
rom 16 KB
graphic 640x200
colors mono green
sound beeper
disk 3,5” floppy (720 KB)
ports Centronigs, RS323,
CGA, two expansion ports,
modem
astea sunt specificatiile lui,un windows 1.0,2.0 nu ar merge pe el?in ms-dos nu am lucrat niciodata dar as fi bucuros sa ma joc putin intr-un windows vechi
banuiesc ca nu am sanse sa-l fac sa functioneze cu mac os 1 :D apropo,calculatorul asta n-are mouse.e normal:)?
Merge pana la Windows 1.04 pe el. Windows 2.0 nu merge—are nevoie de 286. Da, e normal sa nu aiba mouse . Mac OS nu merge pentru ca Mac OS a rulat numai pe 64k si PPC. Asta e 8086.
pozeeee
Merge și windows 3.0 pe el cu un pic de chin (tuns windows-ul să încapă pe un floppy de 720kb)
Să te văd de unde găsești un mouse serial și floape de 3.5” Double Density (cele High Density de 1.4Mb nu prea merg în floape de 720k)
Dacă faci rost de un convertor USB-Serial poți să-l legi la mac pe post de Terminal.app hardware
[ Modificat: 15 Noiembrie 2008 05:53 AM de psergiu ]
nu stiam ca intalnesc asa multi pasionati si documentati:D
windows 1 e ok ,sunt curios cum o sa-l gasesc si mai rau cum il instalez
pozele (pt ca echipamentul foto e momentan iphoneul) vin maine,la lumina zilei.
sper sa gasesc si transformator:( si sa-l pun la treaba.mereu am vrut un mac classic dar uite ca am pus mana pe altceva:d
mai am o intrebare pt voi:zicem ca ii pun win,cum navighez fara mouse???si din cate am inteles din caracteristici,are lcd green&black;nu color.afiseaza ok windowsul?
floppy am deja de 720k,era in el bagata:)cum o sa pun ceva pe ea (copiez win 1) nu stiu..mbp nuare floppy:)
mouse..nu am sanse sa gasesc nu?
[ Modificat: 15 Noiembrie 2008 06:33 AM de Apple Shaker ]
Si floapa din laptop dacă e de mărime standard - ar fi bine să i-o schimbi cu una de 1.44mb
Cum navighezi fără mouse ? - cu keypad-ul (windows 1 nu stie de tastele de cursor)
Nici nu ai cum să îi pui mouse lui Windows 1 - stie doar de Microsoft Bus Mouse - nu stie de de alea pe seriala.
2 Expansion ports - dacă sunt ISA 8 biți, vezi ca în cutia pe care a luat-o Stefanitad era si un controller IDE ISA 8bit - ii poti pune astfel un Compact Flash pe post de HDD. 512Mb sau mai mic - aia era mărimea maximă de HDD pe atunci.
EDIT: stai ca acum am văzut - unde este “GE” ăsta unde zici tu că ești ?
[ Modificat: 15 Noiembrie 2008 01:40 PM de psergiu ]
are lcd green&black;nu color.afiseaza ok windowsul?
Dap, la vremea respectivă Windows-ul se descurca cu monitoare monocrom din câte mi-aduc aminte. E drept că amintirile mele sunt cam în ceață .
Edit: n-ar fi rău să urmezi sfatul lui psergiu şi să încerci şi cu versiuni Windows mai “avansate”. NEC V30-ul era compatibil ca pini cu 8086, dar ceva mai rapid (din câte țin minte, avea două magistrale interne de date pe 16 biți şi o unitate aritmetică mai bună decât în cazul Intel). Aşa că deşi poți rula programe 8086, procesorul e un pic mai rapid decât un 8086.
[ Modificat: 15 Noiembrie 2008 05:18 PM de donkey ]
Ma indoiesc. Windows 2.0 deja avea nevoie de 286 si 2MB RAM, si asa mergea numai cu un paramatru la kernel. Windows 3.0 avea nevoie de 386 si protected mode. CPU-ul lui e 8086, deci nu merge decat DOS si Windows 1 pe el.
/edit: donkey—Windows 3.0 are nevoie de protected mode si virtual 8086 mode pentru DOS emulation. CPU-ul lui nu merge decat in real mode .
http://flickr.com/photos/32515106@N08/
poze
care-i diferenta dintre un windows 1 si cel 3?
important e sa mearga ceva pe el fara linie de comanda,nu neaparat windows.
floppy 768-am
windows 1.0-multumesc psergiu pentru link,il am acum si pe asta
floppy pe usb-mare posibilitate sa am,o sa caut pentru ca de gasit cam rar
alimentator-nu stiu ce care,tot ce stiu e ca are nevoie de 12v
nu le am cu fotografia,am facut si eu ce am stiut :D
norton commander - yeak.
prefer windows 1.0 pentru ca nu e cu linie de comanda (nu stiu,nu am utilizat asa ceva)
de charger ce ziceti? ce mufa imi trebuie? poza http://flickr.com/photos/32515106@N08/3031118287/
Mai dați și voi cu ochiu’ pe Wikipedia
Eu cu mâna mea am avut Windows 3.0 și 3.1 pe 286 și am pus 3.0 pe un 8088 pe o singură dischetă de 1.2”
1.0 - 8086 only
2.0 - 8086 și 80286 (comercializat ca Windows 286)
3.0 - 8086, 80286 și 386
3.1 - 80286 și 386
3.11 - 386 only
pe 1.0 nu vei avea mouse - știe DOAR de Microsoft Bus Mouse care se conectează la un card proprietar ISA
pe 3.0 poți pune un mouse serial - baftă la căutan talciocuri/târguri de vechituri un mouse cu serială mică+ adaptor serială mică la serială mare.
Uite despre el: http://www.old-computers.com/museum/computer.asp?c=195
merge cu 10 baterii C (R14) deci tensiunea de alimentare trebuie să fie în jurul a 15V
Poți să îi pui 2 floape și cică are și loc de HDD înăuntru - dar sigur nu mai mare de 512Mb