Dar pe ăia de sus cine-i alege? De ce crezi că nu există oameni serioşi in politică? Pentru că avem o uriaşă masă de manevră care alege orice demagog şi orice individ de gaşcă care le promite ce vor să audă.
Aşa, sistemic vorbind, eu văd o singura ieşire rapidă (ipotetică) din situaţia asta, dar presupune agresarea unei vaci sfinte: votul universal. Eu aş restricţiona dreptul de vot la persoane cu o minima educaţie civică. Adică aş da examen de alegător. Mi se pare revoltător că e aşa de greu să-ţi iei carnet de şofer dar orice dobitoc are voie să voteze. Dacă am face asta, şi nu pentru totdeauna, doar pentru 25-30 de ani, ne-am rezolva…
Dar nici asta nu se va întîmpla niciodată, pentru că cei care hotărăsc dacă votul trebuie să fie universal sau nu “nu au nici un motiv să o facă, dar au toate motivele să nu o facă.”
În momentul de faţă nu cred că alegătorii mai pot avea vreo vină. Oricum s-ar vota ar ieşi aceleaşi personaje pe care le ştim de ani de zile. Micile excepţii, candidaţii noi “de imagine” apăruţi ca prin minune pe liste, nu vor face decât să se alinieze la politica partidelor.
Singura speranţă (pentru alegerile de peste N ani) ar fi apariţia unei forţe politice noi, cu oameni noi, hotărâţi să schimbe ceva în ţara asta. Cred însă că acei oameni stau pe forumuri în loc să se implice.
[ Modificat: 18 Noiembrie 2008 02:23 AM de Tudor ]
Eu am facut parte dintr-o forta din asta cu oameni noi. S-a numit URR. Am participat la alegeri in 2004. Am muncit enorm si am luat 0,5%. Electoratul nostru injura politicienii existenti dar se teme de cei noi. Nu cred ca electoratul nu e de vina. De fapt nu prea ma omor dupa cautarea vinovatilor, dar electoratul are puterea suprema si responsabilitatea suprema. Din pacate…
Si da, sigur, solutia mea cu restrictionarea votului nu poate fi aplicata pe cai democratice, deci e imposibila. Era asa, o gimnastica a mintii. Nu ramane decat calea educatiei. Noi, familiile noastre, comunitatile in care traim, firmele in care lucram… Si 50 de ani ca sa se aseze.
Eu, unul, “judec”, cu ghilimele foarte apăsate (pentru că de fapt nu judec pe nimeni, doar îmi exprim opinii personale), poporul român, fireşte. Desigur că nici o judecată nu e valabilă pentru toţi oamenii, dar atunci când fac afirmaţii generalizatoare despre un grup le fac pentru că marea majoritate a membrilor acelui grup tind să se comporte aşa. Desigur că există multe excepţii de la situaţiile descrise mai sus. Problema noastră e că ele sunt fix asta, excepţii.
(Edit) O vorbă despre chestia cu judecatul, că mă râcâie. Astea sunt afirmaţii statistice, nu deterministe. Adică eu unul nu voi judeca niciodată un individ după grupul din care face parte. Dar grupul însuşi e cum e… şi natura lui e dată de natura majorităţii membrilor lui, de ceea ce e considerat “normal” în interiorul lui. Excepţiile suferă. Asta e viaţa ...
departe de mine gindul de a deranja pe cineva…..pentru asta am pus ghilimele,pentru a nu se intelege altceva…....
acum ,in alta ordine de idei,parerea mea e ca pina nu va disparea nenorocitul de oportunist ,care cu banii publici in primul rind isi asfalteaza curtea si dupa asta daca mai ramine ceva mai planteaza un pom sau pune o bordura nu SE VA REZOLVA NIMIC IN TARA ASTA!
ps:exemplele ar putea continua…...
Acum discuţia se învârte în cerc. E mai important oul sau găina? Eu cred că e oul Adică nenorocitul de oportunist nu dispare pentru că trăim într-o societate de oportunişti care nu vede hoţia asta măruntă ca pe ceva grav. Eu locuiesc în sectorul 2. Avem un primar cretin care a furat cu două mâini şi toată lumea ştie. A fost ales din primul tur de 3 ori. Pentru că duce pensionarii cu autocarele în excursii gratuite la Buşteni şi renovează parcuri la a căror intrare pune apoi panouri cu numele lui. Tocmai am văzut un film (cam tembel) numit Idiocracy. Dacă ai ocazia urmăreşte doar primele 5 minute ...
Acum discuţia se învârte în cerc. E mai important oul sau găina? Eu cred că e oul Adică nenorocitul de oportunist nu dispare pentru că trăim într-o societate de oportunişti care nu vede hoţia asta măruntă ca pe ceva grav. Eu locuiesc în sectorul 2. Avem un primar cretin care a furat cu două mâini şi toată lumea ştie. A fost ales din primul tur de 3 ori. Pentru că duce pensionarii cu autocarele în excursii gratuite la Buşteni şi renovează parcuri la a căror intrare pune apoi panouri cu numele lui. Tocmai am văzut un film (cam tembel) numit Idiocracy. Dacă ai ocazia urmăreşte doar primele 5 minute ...
si stii de ce?
pentru ca doar pensionarii l-au votat
tinerii sunt prostiti de indemnurile bine mestesugite - nu mergeti la vot… ramineti prosti
si atunci voteaza pensionarii si rudele si membrii de partid
asta e revoltator - cum oamenii cei mai informati si mai capabili, oamenii cu calculator sub nas si cu viitorul in fata se lasa prostiti de slogane voit teribiliste
nu o sa obosesc sa-mi ironizez toate cunostintele care nu merg la vot - e ca si cum le-ar cumpara parintii haine, la virsta lor
oamenii gindesc putin: nu ma duc sa votez, ca nu am cu cine
dar cum ar fi sa gindesti mai mult?
cum ar fi sa se anunte la tv: prezenta la vot 80 %, voturi anulate 60 %
nu ti-ar da de gindit un asa rezultat, indiferent daca ai fi politician sau alegator?
mai ginditi-va…
si unde mai pui ca acum nu poti sa votezi decat in localitatea unde ai buletin sau flotant !!!
Pai cum imi ingradesc mie astia dreptul la vot (vezi studenti, oameni de afaceri, oameni care sunt in concediu sau sunt pe drum in ziua alegerilor) doar ca ei sunt incompetenti si nu sunt in stare sa evite fraudele gen autobuzu’ si sa organizeze alegeri corecte.
Are dreptate Dacu cu cei ce merg la vot… cei ce vor fi acasa ... ca tinerii sunt prin alte tari sau la facultati.
Apropo se voteaza pe baza de buletin, cartile de alegator? ... o alta tzeapa data de baieti