1. Pai se aplica binisor, zic eu, in china.
2. Pai un fel de monarh suprem (gen presedintele in america) care sa se ocupe de mai multe ministere sa zicem, aceste ministere ocupandu-se de fiecare ramura in parte.
Monarhul/conducatorul/what ever sa fie ales prin vot cesitar iar institutiile sa fie direct raspunzatare lui. La toate acestea as adauga un fel de comisie de cenzori care atraga atentia asupra unor “greseli de interpretare” intre conducator si acele ministere sau greseli de orice fe, si numai in cazuri extraordinare sa poata convoca un soi de adunare generala care sa decida cine are dreptate sau nu.
Acu nu da cu pietre dupa mine, nu sunt stiinte politice si inevitabil mai apar greseli. Daca vrei iesim la o bere si discutam despre asta, ca ma dor mainile de la atata scris
Dar de ce crezi că aş vrea să dau cu pietre în tine?? Sunt aşa de fioros? Mă preocupă subiectul şi vreau să aud păreri, mai cu seamă pe cele care sunt total opuse mie. Nu e nevoie să fii student la ştiinţe politice şi nu e nevoie să ai dreptate. Nimeni nu deţine adevărul absolut despre nimic. Orice idee proastă are în ea şi o idee bună şi invers. Vreau doar să înţeleg…
E ciudat sa tot scriu, ca nu prea imi iese sa transmit mesajul care vreau eu…
Vad ca esti din bucuresti, ma gasesti printr-un bar la piata muncii, unde ocazional discut teme de genul cu prietenii. Esti invitatul meu daca vrei companie la un pahar de politica
vromeo: Să vezi ce sistem autoritar ar fi democraţia noastră dacă legile ar fi făcute cu cap şi - mai ales - aplicate întotdeauna corect şi fără excepţii. Nu-i nevoie de schimbarea formei de guvernare, eu aş prefera mai întâi să văd cum merge o democraţie sănătoasă şi după aia aş trage concluzii.
Democraţia noastră e aplicată corect. Cel mai corect lucru din ţara asta e felul în care e aplicată democraţia. Alegerile sunt libere, asta e esenţa procesului democratic. Legile nu se aplică pentru că electoratul nu le vrea. Nimeni nu vrea, de pildă, să se aplice restricţiile de circulaţie la litera legii, pentru că toţi le încalcă. La fel şi cu cele despre mediu etc. E o întrebare bună de ce le-am mai adoptat dacă nu le vrem, asta cumva e în contra ideii de democraţie. Le-am adoptat, aşa cum am adoptat o grămadă de legi şi instituţii nefuncţionale la sfârşitul secolului XIX, sub presiunea externă. Dar ne sunt străine, nu le vrem, nu le trăim şi deci nu le respectăm. Ideea democratică e că poporul adoptă legile care i se potrivesc şi pe care le doreşte majoritatea, urmând ca un mecanism represiv oarecare să forţeze minoritatea să le respecte. La noi asta e pe dos. Legile sunt expresia unei minorităţi, majoritatea de fapt nu le vrea şi nu le respectă, deci ele nu sunt puse în aplicare pentru că aplicarea lor ar fi suicid politic.
Asta e problema democraţiei noastre, înţelegi? Vine de jos. Se manifestă sus, dar vine de jos. Degeaba ne lamentăm că ce bine ar fi dacă s-ar aplica legile. E un truism. Fireşte că ar fi bine, dar nimeni nu ştie cum să facă ca ele să fie aplicate. E ca şi cum un bolnav de cancer ţi-ar spune că el e perfect sănătos, că dacă n-ar avea cancer ce ar mai urca munţii…
Conteaza foarte mult care este gradul de educatie si de constiinta colectiva ale unui popor. Democratia iti da libertate, dar constiinta colectiva este aceea care intr-un mediu liber face ca oamenii care apartin unei comunitati sa se comporte civilizat sau nu. Este vorba aici de educatie, de o perceptie corecta a notiunilor de bine si rau. Ia ca exemplu micile state din America de Sud. La ce le ajuta dictatura? La ce le ajuta democratia? Am trait intr-o dictatura si nu-mi doresc alta. Ce inseamna autocratie la o comunitate de oameni in care nu exista o limita decenta a educatiei, o limita decenta a perceptiei binelui si a raului de catre majoritatea oamenilor ce compun acea comunitate? Obligarea unei majoritati sa faca orice in interesul unei minoritati corupte care se intituleaza autoritate suprema? In orice caz orice este de vina, dar nu democratia.
[ Modificat: 20 Noiembrie 2008 08:19 PM de Xanthrax ]
nu cred ca a sustinut cineva ca democratia e cauza promiscuitatii noastre morale. Problema e ca nici solutie nu pare a fi. Pana la urma, cele mai mari schimbari si la noi si prin alte parti s-au facut sub conducerea unor despoti luminati (Brancoveanu, Carol etc.) Problema despotilor e ca sunt mult mai adesea neluminati. Asa ca ne trebuie o cale de mijloc. Un fel de despotism democratic. Doar ca nici asta nu se poate schimba pe cale democratica Dilema dracului.
Problema este ca puterea corupe. Cred ca cel mia bun test al integritatii morale a unei persoane este sa-i dai putere. Un atuu (teoretic cel putin) al democratiei este inlocuirea persoanelor care compun autoritatea. Un dictator corupt va schmba legislatia in asa fel incat el si cei care-l sprijina sa ramana la putere cat mai mjlt timp posibil (tinzand la ... pe viata). Atata timp cat la putere sunt oameni si ei au interese si orgolii e putin probabil sa se imbunatateasca ceva intr-o autocratie. Dar, intr-adevar au fost si exceptii. Despre Brancoveanu, Stefan cel Mare, sau alti domnitori medievali nu avem cum sa stim exact, s-ar putea sa fie sau sa nu fie chiar asa cum i-a prezentat istoria, dar cel putin in perioada moderna am avut si conducatori luminati. Greu de spus, greu de gasit o solutie viabila si pragmatica. Singura solutie pe care eu o vad utopica in cazul de fata este constientizarea majoritatii in insusirea valorilor morale, dar cum sa convingi ca traiesti mai bine prin munca cinstita decat prin coruptie? Cum sa convingi pe conducatori ca scopul lor principal este sa faca ceva bun pentru cei pe care-i reprezinta incat sa le ramana numele in istorie si nu sa se imbogateasca exagerat ei si cei apropiati lor?
poate e offtopic dar tot citind forumul si ajungand la titlul acestui topic, nu m-am putut abtine de la a-l cita pe Mircea Badea: “....... si asta ne ocupa tot timpul!!!”
bai io cred ca sunt singuru’ off topic pe propriu topic..
da nu-i bai..
dati inainte.. cand ajungeti si la subiectu topicului.. cu pestera campeneasca…
continuam..
pana atunci mai bateti oleaca campii..
of of, mai mai…
Democraţia noastră e aplicată corect. Cel mai corect lucru din ţara asta e felul în care e aplicată democraţia. Alegerile sunt libere, asta e esenţa procesului democratic. Legile nu se aplică pentru că electoratul nu le vrea. Nimeni nu vrea, de pildă, să se aplice restricţiile de circulaţie la litera legii, pentru că toţi le încalcă. La fel şi cu cele despre mediu etc. E o întrebare bună de ce le-am mai adoptat dacă nu le vrem, asta cumva e în contra ideii de democraţie. Le-am adoptat, aşa cum am adoptat o grămadă de legi şi instituţii nefuncţionale la sfârşitul secolului XIX, sub presiunea externă. Dar ne sunt străine, nu le vrem, nu le trăim şi deci nu le respectăm. Ideea democratică e că poporul adoptă legile care i se potrivesc şi pe care le doreşte majoritatea, urmând ca un mecanism represiv oarecare să forţeze minoritatea să le respecte. La noi asta e pe dos. Legile sunt expresia unei minorităţi, majoritatea de fapt nu le vrea şi nu le respectă, deci ele nu sunt puse în aplicare pentru că aplicarea lor ar fi suicid politic.
Asta e problema democraţiei noastre, înţelegi? Vine de jos. Se manifestă sus, dar vine de jos. Degeaba ne lamentăm că ce bine ar fi dacă s-ar aplica legile. E un truism. Fireşte că ar fi bine, dar nimeni nu ştie cum să facă ca ele să fie aplicate. E ca şi cum un bolnav de cancer ţi-ar spune că el e perfect sănătos, că dacă n-ar avea cancer ce ar mai urca munţii…
Pai cum vine se jos si se manifesta sus ? daca zici ca legile sunt vointa unor minoritati ??
Minoritati sunt ei (legiuitorii) si iti garantez eu ca habar n-au ce vrem noi, astia de jos.
da nu-i bai..
continuam..
of of, mai mai…
Chiar ma gandeam azi-noapte, ca noi dezbatem aici probleme importante ale tarii si tu… supraveghezi
Scuza-ne ca ne-a luat valul ,promitem sa ne facem propriul topic de politica daca deranjam :D
da nu-i bai..
continuam..
of of, mai mai…
pai cum dom´le, chiar tu zici synapse…....degeaba,nimic nu-i degeaba