Ma confrunt cu o problema: am un autor care are 120 poezii, fiecare intr-un fisier separat (fisiere .doc). As vrea sa pot importa fisierele intr-unul singur, care ulterior va fi prelucrat in QuarkXpress.
Le pot importa unul cate unul, dar e munca de chinez batran.
Ma gandeam ca poate stie cineva vre-un program care importa mai multe fisiere deodata si nu unul cate unul.
Am gasit un utilitar care ar face asta dar e de Windows, iar eu am doar Mac
[ Modificat: 19 Noiembrie 2008 02:18 AM de sensei ]
Ma confrunt cu o problema: am un autor care are 120 poezii, fiecare intr-un fisier separat (fisiere .doc). As vrea sa pot importa fisierele intr-unul singur, care ulterior va fi prelucrat in QuarkXpress.
Le pot importa unul cate unul, dar e munca de chinez batran.
Ma gandeam ca poate stie cineva vre-un program care importa mai multe fisiere deodata si nu unul cate unul.
Am gasit un utilitar care ar face asta dar e de Windows, iar eu am doar Mac
Nu știu dacă Word știe (cred că da), dar Nisus poate: faci un fișier nou, gol și tragi în el, pe rînd, fișierele dorite. Va rezulta un cîrnat lung cît toate fișierele.
Eu nu-și recomand, totuși, fișiere tip cîrnat, de ce e așa de greu să le iei unul cîte unul? Nu cred că va dura mai mult decît confecționarea cîrnatului de mai sus. Vei avea doi cîrnați lungi în loc de unul singur, cel în format Quark.
Asa e, Word stie sa faca fisierein felul asta. Ajunge sa le tragi cu drag and drop si le pune unde vrei. Nu ma gandeam ca asa ceva ar fi posibil si de asta nici n-am incercat.
Prefer sa import un singur fisier mare word, ca daca dau import unul cate unul in Quark ma tot intreaba de foile de stil si-mi ia mai mult timp. Mai exista si alta metoda? Voi cum faceti in cazul asta ? (de notat ca vreau sa pastrez formatarile din word, adica bolduri, italice samd).
Nu lucrez cu Quark, lucrez cu Indesign. Eu prefer metoda opusa, fiecare capitol sa fie un fisier. Nu lucrez cu poezii, dar cu reviste stiintifice, ma rog, pana la un punct au in comun dpv al DTP. Daca inserez ceva intr-un capitol de la inceput, nu am chef sa se schimbe toata paginatia, sa impinga nu stiu unde celelalte capitole. Fiecare capitol trebuie sa inceapa pe o pagina impara. Apoi creez un book, adica un fisier special care uneste intrarile tuturor fisierelor indesign, in ordinea data de mine, iar numerotarea paginilor se va face automat in functie de ordinea pe care am stabilit-o in acel book. Nu am lucrat cu Quark, dar cred ca si in el se poate face ceva asemanator.
Nu lucrez cu Quark, lucrez cu Indesign. Eu prefer metoda opusa, fiecare capitol sa fie un fisier. Nu lucrez cu poezii, dar cu reviste stiintifice, ma rog, pana la un punct au in comun dpv al DTP. Daca inserez ceva intr-un capitol de la inceput, nu am chef sa se schimbe toata paginatia, sa impinga nu stiu unde celelalte capitole. Fiecare capitol trebuie sa inceapa pe o pagina impara. Apoi creez un book, adica un fisier special care uneste intrarile tuturor fisierelor indesign, in ordinea data de mine, iar numerotarea paginilor se va face automat in functie de ordinea pe care am stabilit-o in acel book. Nu am lucrat cu Quark, dar cred ca si in el se poate face ceva asemanator.
Păi așa se face, nu se lucrează cu documente mamut.
Stilul “Book” e cunoscut pentru quarcişti de zece ani. Dar cel mai bine pentru poezii e să creezi o carte nouă, cu text link, şi să dai copy/paste pînă faci scurtă la mînă.
Acum, văzînd că există 100 de documente .doc, soluţiile sînt două: faci un document de Word şi-i dai insert doc cu doc sau faci un fişier de Quark şi imporţi, unul după altul, docurile, apoi aplici un stil unificator şi gata.
InDesign-ul are o chestie interesanta: daca dai PLACE si selectezi mai multe fisiere (text sau poza) ti le importa pe toate, pe rand.
Asta ca sa nu faci scurta la mana…
InDesign-ul are o chestie interesanta: daca dai PLACE si selectezi mai multe fisiere (text sau poza) ti le importa pe toate, pe rand.
Asta ca sa nu faci scurta la mana…
Mi se pare logic. Voi testa asta cu iCalamus, să văz dacă e deștept.
P.S. Situația descrisă de sensei e exact diferită celei cu care mă confrunt eu periodic, de persoane care îmi dau documente-mamut, ultimul fiind unul de 600 pagini A 4, un studiu filosofic. Cum D-zeu or fi gestionat documentul ăla până aă ajungă la mine? Evident, l-am spart pe capitole, să pot respira, și eu și aplicația.
Si eu am avut situatii opuse, in care aveam fisiere mamut cu care lucra macul de parca era avion.
Stiam de capitole in Quark, dar la 100 de fisiere e o solutie consumatoare de timp.
Multumesc tuturor de raspunsuri, ca de obicei comunitatea macuser isi ajuta membrii la nevoie.