4 din 13
4
Virusi?!
  [ Ignoră ]   [ # 46 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: München
Macuser din: 30.05.08

Deaia am si intrebat, dar ma rog, cred ca o las balta cu explicatul smile... ideea e ca eu am inteles cum sta treaba ( ca am citit un articol interesat dar se pare ca nu il mai gasesc ; deaia am si intrebat ), dar se pare ca nu explic eu bine. Mersi oricum.

Semnătură 

dau doua beri goale pentru una plina

[ Ignoră ]   [ # 47 ]
RankRankRank
Member
Din: Ro
Macuser din: 26.04.07
goosebumps4 - 09 Ianuarie 2009 10:50 PM

dar se pare ca nu explic eu bine. Mersi oricum.

...sau aunii se fac că nu pricep smile

[ Ignoră ]   [ # 48 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Explicația e simplă: ca să poată rula în OS , un soft (și virusul e un soft) trebuie să îndeplinească două condiții:
1. Să primească aprobarea administratorului ca să ruleze prima dată; nu primește aprobare, nu merge mai departe.
2. Să se autodefinească aplicație.
2. a.: Spre deosebire de Win, dacă un obiect are două sufixe, cum a r fi .pif și .exe, sistemul nu se lasă înșelat. Apoi, o aplicație sub OS X trebuie să fie NUMAI .app, chiar dacă terminația e invizibilă.
3. În OS X nimic nu rulează fără voia administratorului și, chiar dacă administratorul e un bou, Sistemul principal (System) nu este afectat, doar userul.

Ar mai fi o explicație: există o bibliotecă a sistemului și o bibliotecă generală, apoi una a userului. Dar acolo nu mă pricep. Spune-i doar atît amicului tău: asta e ca prezumția de nevinovăție. Nu eu trebuie să aduc dovada că sînt curat, el trebuie s-o producă pe aia că sînt murdar.

[ Modificat: 09 Ianuarie 2009 11:07 PM de iaru ]

[ Ignoră ]   [ # 49 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: München
Macuser din: 30.05.08

Cei drept asta este o explicatie foarte buna, cred ca cat de cat a inteles si el ce si cum, desi cred ca in sufletul lui nu ma chiar crede :p. Adevarul e ca il inteleg, e greu sa intelegi ceva ce inca nu ai incerca (el nu prea stie ce-i cu sistemul apple decat din ce ii mai povestesc eu, si nici nu prea a avut curiozitatea sa imi butoneze macul).

Semnătură 

dau doua beri goale pentru una plina

[ Ignoră ]   [ # 50 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

În încheiere: să nu faci binele cu de-a sila! Un hamburger de la MacDonald’s e, poate, mai rapid și mai popular decît un mititel la Cocoșatu’. Iar maioneza aurie a lui Dinescu e mai gustoasă și mai sănătoasă decît cea de la borcan. Dar asta e valabil numai pentru cei care cunosc și vor să cunoască.
Moda și obișnuința fac multe victime. Mai multe decît un dezastru natural!

[ Ignoră ]   [ # 51 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Răspunsul la “de ce nu atacă virușii macul” este “nu au cum - n-au de ce să se lege - e totu gândit bine de la început nu ca mesedosu ăla de windows.”

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 52 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 05.01.09

nu e chiar asa. OSX este un sistem de operare, dezvoltat de catre oameni si operat de catre oameni, asadar greseli post sa apara. Nimic facut de mana omului nu este invulnerabil.
Virusi pe mac exista, chiar daca in numar mai mic, dar exista (vezi aici, de exemplu: http://www.sophos.com/pressoffice/news/articles/2006/02/macosxleap.html).
Dar virusii exista, iar atitudinea relaxata a celor care spun ca “sistemul e atat de bun incat nu are cum sa ia virusi” este cel putin daunatoare.
De virusii care exista pana acum putem sa ne ferim daca suntem un pic mai atenti la fisierele care provin de pe alte masini.

Uite ce zic unii:

Apple Computer Inc. was given the historic honor of being the first computer to bring virus technology into the home[1] when Richard Skrenta wrote Elk Cloner in 1982. This program attached itself to the Apple DOS operating system of the time and spread via floppy disks.

si

All successful, and most plausible, malware attacks on Mac OS X have occurred in the last 2 years with the last quarter of 2007 being particularly prolific. Market penetration and overall sales of the Mac OS X system have directly mirrored development of malware, a phenomenon also demonstrated with other operating systems such as Microsoft Windows. Based on this data there is no reason to believe the trend will not continue as Apple continues to increase their market share.

gasiti mai multe informatii aici: http://www.macforensicslab.com/ProductsAndServices/index.php?main_page=document_general_info&cPath=11&products_id=174

[ Ignoră ]   [ # 53 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05
janel - 10 Ianuarie 2009 10:48 AM

nu e chiar asa. OSX este un sistem de operare, dezvoltat de catre oameni si operat de catre oameni, asadar greseli post sa apara. Nimic facut de mana omului nu este invulnerabil.
Virusi pe mac exista, chiar daca in numar mai mic, dar exista (vezi aici, de exemplu: http://www.sophos.com/pressoffice/news/articles/2006/02/macosxleap.html).

Hai să zicem că ăla e virus. Câţi viruşi sunt, deci pe Mac OS X? Unul? L-a mai văzut cineva în libertate din 2006?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 54 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Iasi
Macuser din: 31.03.08
Tudor - 10 Ianuarie 2009 03:40 PM
janel - 10 Ianuarie 2009 10:48 AM

Hai să zicem că ăla e virus. Câţi viruşi sunt, deci pe Mac OS X? Unul? L-a mai văzut cineva în libertate din 2006?

Nu cred ca are vorba de un anumit numar, doar de faptul ca exista.

Semnătură 

Să vrei, să știi, dar să nu poți.
Să poți, să vrei, dar să nu știi.
Să știi, să poți, dar să nu vrei.

[ Ignoră ]   [ # 55 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Da, există. Dar nu e funcţional. Aşa pot spune şi eu că am un virus, numai că nu pătrunde în casă. Leap ăsta a făcut multă vîlvă. Dar, de cînd Apple a închis vulnerabilitatea, altul nu s-a ivit. Sophos ne tot avertizează. Bun. Şi?

A! Şi e vierme.

[ Ignoră ]   [ # 56 ]
RankRankRank
Member
Din: bucuresti. sudist
Macuser din: 25.02.07
psergiu - 10 Ianuarie 2009 12:29 AM

Răspunsul la “de ce nu atacă virușii macul” este “nu au cum - n-au de ce să se lege - e totu gândit bine de la început nu ca mesedosu ăla de windows.”

Poveste de iarna, fara zapada; rezumat in doi pasi:
1 in windows ai aplicatia, faci dublu click si incepe dezmatul: aplicatia se “instaleaza” adica incepe “sa-si traga” resurse ; apoi mai vezi tu!
2 in OS X ai aplicatia , o lansezi si OSX-ul se holbeaza la ea si o analizeaza; cum vrea mai mult decit “merita” (resurse - RAM, etc.) , cum aplicatia nu le primeste si nu se mai lanseaza (topaie in dock si apoi tace rusinata).
numai daca “colaborezi” la greu cu aplicatia poti busi sistemul.  grin
si asa este cum zice psergiu, totul incepe de la filozofia de constructie (ca sa ma exprim asa) a sistemului de operare.

Semnătură 

smile

[ Ignoră ]   [ # 57 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Viruşii pe Mac sunt ca extratereştrii: pe undeva există şi probabil că vor apărea la vedere într-un viitor oarecare. Dar deocamdată nu i-a prea văzut nimeni şi nu le duce nimeni dorul sau spaima. smile

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 58 ]
RankRankRank
Member
Din: Ro
Macuser din: 26.04.07
Tudor - 10 Ianuarie 2009 11:26 PM

Viruşii pe Mac sunt ca extratereştrii: pe undeva există şi probabil că vor apărea la vedere într-un viitor oarecare. Dar deocamdată nu i-a prea văzut nimeni şi nu le duce nimeni dorul sau spaima. smile

Poate că Steve Ballmer are vise frumoase cu DVD-uri burduşite de viruşi pentru Mac OS, cărora le dă drumul pe net….

[ Ignoră ]   [ # 59 ]
RankRank
Jr. Member
Din: 
Macuser din: 27.11.07

credeam ca s-a terminat “isteria” asta cu virusii. dar vad ca isi face de cap.

intr-adevar nu exista sistem fara vulnerabilitati. asa e! si?! pentru asta trebuie sa aruncam toate macurile in acelasi cazan cu toate PC-urile care folosesc Windows?!

eu va propun altceva: dragi utilizatori de mac, care va uitati pe toate forumurile si toate articolele scrise de toti neavenitii sau de cei care vor cu disperare sa-i vanda produsul, o sa mai treaca vreme pana cand veti cumpara macul cu antivirus preinstalat.

daca era asa de “groasa” treaba asta cu virusi, chiar credeti ca nu apareau si antidoturi (antivirusi)?!

si daca os x ar fi asa de slab precum vor unii sa se creada, de ce oare se foloseste atat de mult? de ce nu are aceleasi probleme pe care le are si Windows?! nu e nevoie sa le enumar, le stim si am rasuflat usurati cand am trecut la os x.

Semnătură 

...

[ Ignoră ]   [ # 60 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

“Experţii” pot mânca rahat cu apă rece cât vor. Realitatea e că până acum pe Mac OS X nu a existat niciun virus care să creeze pagube de niciun fel. Nici ştergeri de hard disc, nici reţele întregi blocate, nici miliarde de emailuri spam trimise automat, nimic! Puţin îmi pasă dacă sistemul este vulnerabil sau nu, important e că până acum si-a făcut treaba cu brio, aşa că ori cei Apple sunt deştepţi, ori hackerii sunt proşti că nu ştiu să scrie viruşi. Când vor apărea viruşii - mai vorbim.

Semnătură 

⌘-N

4 din 13
4