cum sa deduce tva ul pe firma?
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 15.03.07

hello,
daca puteti sa ma lamuriti si pe mine cum e chestia asta cu dedusul tva-ului pe firma. a incercat cineva sa mi explice dar mai mult m a bagat in ceatza.
multumesc,
ursulakis

Semnătură 

•touch•

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 14.10.05

Nu stiu detalii 100% insa problema este asa: iti cumperi un produs pe firma, adica dai datele firmei atunci cand il achizitionezi. In acel moment platesti integral, TVA inclus. Apoi, din cand in cand, firma aduna TVA de recuperat de la stat. Cand te hotarasti sa il recuperezi, vine o echipa de experti contabili care se uita prin toata contabilitatea firmei sa vada daca totul e ok, la zi (dari catre stat + contabilitatea facuta corect). Daca totul e bine, statul iti va returna TVA-ul (dupa ceva timp, luni cred).

Stiu ca mai exista o modalitate, ca sa se evite acest control. In loc sa mai ceri TVA-ul de la stat, poti sa il folosesti ca si credit fata de impozite si taxe. Adica, spre ex, daca ai 1,000 lei TVA de recuperat si ai de platit un impozit de 500 de lei, nu mai platesti impozitul si scazi din TVA-ul de recuperat.

Daca gresesc, corectati-ma.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05

Si pe mine ma intereseaza. De la 1 ianuarie o sa devin si eu platitor de TVA. Neavand practic cheltuieli, ci doar incasari de facturi cu TVA, pe mine ma intereseaza daca platesc regulat TVAul incasat (contabila va sti cat si cand) si nu cer nimic de la stat (returnari sau scutiri), tot vor veni peste mine in control?

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Macuser din: 14.10.05

Controalele vin cand vrei TVA inapoi sau cand vrei sa inchizi o firma. Poate mai sunt si alte cazuri insa nu stiu.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca, Satu Mare
Macuser din: 28.10.06

TVA-ul reprezinta taxa pe valoare adaugata, ceea ce pe romaneste inseamna ca tu cumperi un produs in al carui pret este deja inclus un TVA ii pui un anume adaos (acea valoare adaugata) si il revinzi mai departe clientului final. Tu practic platesti diferenta de TVA, intre TVA-ul pretului cu care ai cumparat produsul si TVA-ul aferent pretului cu care ai vandut produsul respectiv. In esenta este adaosul tau comercial asupra TVA-ului, iar in rest este un transfer catre consumatorul final.
Statului tu trebuie sa ii platesti diferenta de TVA intre totalul produselor cumarate si totalul produselor vandute intr-o luna.
Se intelege ca aceasta diferenta poate sa fie pozitiva sau negativa dupa cum daca ai vandut intr-o luna mai mult decat ai cumparat vei avea de platit statului diferenta dintre TVA-uri (incasat si cel platit) sau invers daca ai cumparat intr-o luna mai mult decat ai vandut vei avea de recuperat TVA de la stat (nu-ti va da bani inapoi ci te va scuti de plata TVA-ului in viitor pana situatia se va regulariza).

Concret:

Cumperi intr-o luna de la furnizor un calculator cu pretul de 119 ron (100 lei + 19 lei TVA-ul) si iti pui un adaos pe el de 50% adica 119 * 1.5 = 178.5 ron si apoi il vinzi cu respectivul pret de 178.5 ron (adica 150 de lei + 28,5 lei TVA-ul).
In situatia asta statului tu trebuie sa ii platesti 9,5 ron adica diferenta dintre TVA-ul incasat de la clientul final (28,5 ron) si cel platit furnizorului tau pt calculator (19 ron).

Dar daca tu intr-o luna cumperi 2 calculatoare (2x119 ron=238 ron), iti pui 50% adaos ca mai sus, dar vinzi doar unul dintre ele cu pretul de 178.5 ron, practic tu ai platit furnizorului tau TVA pentru ambele calculatoare 2*19 ron=38 ron si ai incasat de la clientul final TVA de 28.5 ron aferent vanzarii unui singur calculator. La sfarsitul lunii tu vei avea de platit statului TVA astfel:
28.5 ron (adica TVA-ul total incasat de tine) - 38 ron (TVA-ul total platit de tine) = -9,5 ron adica trebuie sa recuperezi de la stat aceasta diferenta.

A recupera TVA-ul pe calculatorul pe care il cumperi pe/pentru firma (nu pentru revanzare) inseamna ca el va fi folosit in firma ca si mijloc fix (si va trebui amortizat in timp conform legii) iar TVA-ul aferent acestei achizitii va conta la sfarsitul lunii in calculul diferentei totale dintre cele doua feluri de TVA explicate mai sus (incasate si platite).

Sigur un contabil bun iti mai poate da idei de cum sa ocolesti legea insa explicatiile de mai sus sunt pentru a intelege mecanismul in sine.

[ Modificat: 23 Noiembrie 2008 10:06 PM de silvestro2in1 ]
 Semnătură 

Succesul este o chestiune de noroc ! ... intreaba orice ratat si iti va spune lucrul acesta.
Si pentru ratat: Norocul apare atunci cand Pregatirea se intalneste cu Oportunitatea si Curajul.

Macbook Air 13’, 1.7 Ghz i5, 4Gb RAM, 120 GB Flash
iPhone 5 Black, 16 Gb

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: Bergerac
Macuser din: 15.12.07

Chestia cu recuperatul TVA de la stat se aplică doar firmelor a căror activitate economică generează astfel de situaţii sistematic. Un exemplu ar fi exportatorii, care vând cu TVA 0 şi cumpără cu TVA 19%. Pentru toţi ceilalţi statul se aşteaptă ca activitatea economică să genereze valoare adăugată, deci TVA de plată. Dacă într-o lună nu e aşa, “pierderea” de TVA se reportează şi recuperează una viitoare (deci diminuează suma de plată în luna următoare). Dacă firma are sistematic pierdere şi cere TVA înapoi… mai bine uitaţi că sunteţi suspecţi de evaziune fiscală.

Semnătură 

Muşcat de măr

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRank
Member
Macuser din: 15.03.07

am inteles, nu se poate cum credeam/speram eu. multumesc pt raspunsuri.

Semnătură 

•touch•

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureeeeeesti !
Macuser din: 04.03.08

Hai sa ma bag si eu in discutie, ai tva colectabil (tva-ul care il adaugi tu clientilor) si tva deductibil (cel pe care il platesti furnizorilor). La sfarsitul lunii vezi care e mai mare, daca e mai mare ala ala colectabil (ii spune colectabil pentru ca tu strangi tva-ul pt stat) trebuie sa dai diferenta. Daca e mai mare cel deductibil,teoretic statul trebuie sa iti dea diferenta.
TVA-ul il platesti daca esti micro-intreprindere la sf. anului, trimestrial IMM-uri si lunar daca ai cifra de afaceri mai mare decat nush cat…

Semnătură 

Eu tin salamu’ in frigider, nu in playlist!

Macbook Air 2010
Iphone 4G 32GB

‹‹ Viruși reloaded      google translate ››