altero - 26 Noiembrie 2008 07:16 PM
Din cate stiu, sunt 2 firme care fac aparate foto: Canon si Nikon.
In mod cert mai intra si Pentax aici, si mai sunt destule firme care fac obiective si care merita bagate in seama. Intr-adevar insa, Sony, Panasonic si toate firmele care fac si frigidere nu merita bagate in seama.
iaru - 26 Noiembrie 2008 09:52 PM
Obiectez in numele constitutiunii! Nikon D40 e DEJA un aparat depasit. 6 Mpixeli, mai trebuie un obiectiv si te duci la 18 milioane. Mult mai bun (daca gasesti) si mai profitabil e D40X. Asa, da!
Nu te lasa indus in eroare de rezolutia senzorului. Rezolutia optica a unui obiectiv bun, transformata din Nyquist in rezolutie liniara este in jurul la 6Mpix, deci fara obiectiv de 10,000 EUR faptul ca ai rezolutie mai buna la senzor nu inseamna nimic bun, dimpotriva, e mai rau pentru ca scade sensibilitatea senzorului.
Dar D40X este si ea o camera foarte buna la banii ei.
altero - 27 Noiembrie 2008 01:57 AM
DSLR-urile nu-s pentru mine.
Pe de o parte vorbesti despre calitate si pe de alta parte vorbesti despre compacte. Ideea asta nu are sens.
Am decis asta, dupa ce am salivat zile intregi la Canonul ala nou, care filmeaza HD mai bine ca o camera dedicata.
Nici un DSLR nu face filme mai bine ca o camera dedicata.
G10-le pare interesant, dar cica baga cam mult zgomot in imagine, chiar si la ISO mic.
Toate compactele sunt extrem de zgomotoase. TOATE. O poza la ISO 400 va arata jalnic pe orice compacta, o poza la ISO 800 arata bine pe cel mai ieftin DSLR. Cred ca pot sa-ti fac o poza la ISO 100, apoi inca una identica la ISO 1200 pe un D90 si n-ai sa-mi poti spune care e care fara sa le analizezi atent. Compactele au senzori minusculi si nu ai ce sa faci.
Si nu, nu am 14.000 RON de dat; era vorba de 1.400.
Si eu tot despre 1,400 vorbeam, dar am bagat un 0 in plus
. Si ma repet. Daca ai 1,400 RON ia fara ezitare un D40 sau D40X.
macold - 27 Noiembrie 2008 02:56 AM
Dupa parerea mea, cel mai important factor de care trebuie tunut cont e marimea sensorului CCD, adica, in echivalent optic - si eu am fost/sunt pasionat de foto:
1:3,5 de pilda;
Cu cat a doua valoare e mai mica (de pilda 1:2,8)
cu atat sensorul e mai mare, si va face poze mai de calitate - mai multi pixeli.
Absolut corect, din pacate toate compactele au senzori munisculi comparate chiar si cu DSLR-urile format redus (APSC). Compactele au si ele rolul lor, sunt bune cand ai 500 RON si vrei sa faci poze IOLA (Adica IO LA mare, IO LA munte etc), dar deja cand ai 1,400 RON nu vad cum mai intra in calcul.
macold - 27 Noiembrie 2008 02:56 AM
la multe aparate digitale, desi au mult megi de pixeli (declarati), sensibilitata depinde de marimea diafragmei, daca nu ma insel;
Da, exact. Vezi ca am pus mai sus un link care explica bine problema.
altero - 27 Noiembrie 2008 03:06 AM
Eh, sunt buni pixelii multi, dar trebuie sa mai fie si optica buna, ca si procesorul de imagine, ca altfel apar aberatiile de culoare, geometrice, zgomotul… stiti voi mai bine.
Absolut corect, si exact la chestia asta exceleaza DSLR-urile si compactele nu se descurca
.
altero - 27 Noiembrie 2008 05:44 AM
Chestia cu zoom-ul o banuiesc cam asa: daca e de 20x, atunci la 10x ies pozele bine; daca e de 5x, ies poze bune pe la 2-3x. Cam ca la amplif si boxe audio: boxele trebuie sa fie de 2 ori mai puternice decat scoate ampliful, ca sa iasa un sunet curat.
O fi asa in audio, dar in nici un caz nu e asa in Foto. Obiectivele superzoom (adica astea care au de obicei peste 5x) performeaza decent la capete si catastrofal pe la mijloc. Nu e o regula fixa, te sfatuiesc sa verifici spusele mele pe dpreview unde au teste serioase, dar in general asa e. Deci cu un obiectiv 20x o sa ai barrel distortion in zona wide, dar o sa se vada decent, in zona wide-normala o sa iasa foarte bine, apoi normal + tele o sa fie catastrofal pana la capatul extrem de tele unde o sa iasa iara foarte bine. Nu recomand in nici un caz obiectiv cu zoom mai mare de 10x.
macold - 27 Noiembrie 2008 06:35 AM
Image stabiliser-ul este important de asemenea. Fara el, te cari cu trepiedul dupa tine daca vrei da faci poze la zoom peste echivalent tele 200 mm.
Din pacate compactele au stabilizarea de imagine facuta soft, cu rezultate dezastroase. Stabilizarea de imagine ideal se face mecanic in obiectiv, unde poti castiga intre 2 si 3 full stops.