Nu, Cattus, eu cred ca nu dam vina pe cineva anume. Dam vina pe cel de langa, din fata, din spate si de pe-unde-mai-stiu-eu insemnand ca vina este generalizata. Nu este vina celui din fata / spate / lateral, este vina NOASTRA ca avem tara pe care o avem.
[...]
RIVOLUTIE, TATA, RIVOLUTIE!
Iesit in strada, aruncat cu rosii si oua stricate in ei. Ehhhh, unde esti tu Tepes, Doamne…
Chestia cu revoluția aș accepta-o, cu condiția să fie cît de cît coerent organizată. Părerea mea este că românii s-au blazat mult prea repede, poate ca reacție extremă la dezlănțuirea dintre decembrie 1989 și nebuniile din 1990 și 1991.
Cert este că au revenit la putere aceiași care conduceau România înainte de 1990. Cînd spun asta, nu mă refer atît la cei pe care îi vedem la televizor (președinte, premier, miniștri, primari etc.), eu nu cred că ei conduc efectiv, adesea conduc alții, cei din spate, mafia (pe bune).
....si de ce ?pentru ca romanu´ e oportunist…...si de ce e oportunist?pentru ca a mostenit lucrul asta si revin,pina nu va disparea oprtunistul,cu parere de rau o spun ca si eu sunt roman nimic nu se va schimba in ROMANIA mea scumpa!
revoluţie nu înseamnă neapărat bum-bum în 2 zile. După ce se aşterne praful, se revine la ce era înainte..asta pentru că oamenii nu sunt pregătiţi şi nu ştiu ce să facă după. Mai întâi trebuie educaţie, mult timp, ani… şi apoi revoluţia va veni de la sine, înceată sau rapidă, nu contează...dar trebuie din interior schimbat şi nu din exterior.
Bai fratilor, nu ridic in slavi comunismul, da’ hai sa-i recunoastem si partile lui bune: banu’ era ban, in sensul in care dintr-o leafa traiai decent o luna, ba iti mai ramanea si sa pui ceva de-o parte. Amintirile mele din copilarie sunt legate de Marea Neagra. Ne duceam in fiecare an pana la Revolutie. N-a fost an sa nu ma duca ai mei. De la Revolucion? Am mai vazut marea sporadic, de vreo 3 ori si doar in weekend. Se dadeau ratii (ulei, carne, zahar) da’ sa fim seriosi, cati traiau DOAR cu ratiile si cati se descurcau si mai faceau rost pe langa? Sunt multe de povestit si discutat pe aceasta tema, iar toate parerile / opiniile nu pot fi decat subiective. Asa ca sa o lasam cum a cazut. Cei care vor sa incerce sa schimbe ceva, s-o faca, vor profita si ceilalti de munca lor dar vor fi catalogati “eroi”, “martiri”, “revolutionari”. Cei care sau blazat / scarbit / lehamit sa stea in banca lor si sa spere ca cei ca ei nu reprezinta decat un procent mic, iar cei care conteaza vor schimba ceva. In final toata lumea se va duce cu valul. Spre plaja sau spre stanci, ramane de vazut.
Bai fratilor, nu ridic in slavi comunismul, da’ hai sa-i recunoastem si partile lui bune: banu’ era ban, in sensul in care dintr-o leafa traiai decent o luna, ba iti mai ramanea si sa pui ceva de-o parte. Amintirile mele din copilarie sunt legate de Marea Neagra. Ne duceam in fiecare an pana la Revolutie. N-a fost an sa nu ma duca ai mei. De la Revolucion? Am mai vazut marea sporadic, de vreo 3 ori si doar in weekend. Se dadeau ratii (ulei, carne, zahar) da’ sa fim seriosi, cati traiau DOAR cu ratiile si cati se descurcau si mai faceau rost pe langa? Sunt multe de povestit si discutat pe aceasta tema, iar toate parerile / opiniile nu pot fi decat subiective. Asa ca sa o lasam cum a cazut. Cei care vor sa incerce sa schimbe ceva, s-o faca, vor profita si ceilalti de munca lor dar vor fi catalogati “eroi”, “martiri”, “revolutionari”. Cei care sau blazat / scarbit / lehamit sa stea in banca lor si sa spere ca cei ca ei nu reprezinta decat un procent mic, iar cei care conteaza vor schimba ceva. In final toata lumea se va duce cu valul. Spre plaja sau spre stanci, ramane de vazut.
Foarte serios. Parerea mea este ca acum ne trebuie un factor de decizie cu mana de fier. Cineva care sa spuna “vreau asta!” si sa i se dea. Cineva care, bineinteles, sa vada binele poporului ca pe al sau. Cineva care sa ia decizii corecte, juste si bune in numele poporului. De fapt, asta inseamna votul, nu? Prin votul tau dat unui candidat ii spui, direct, “Te deleg pe tine sa iei in numele meu cele mai bune decizii si cele mai juste actiuni”. Da, suna a dictatura, dar cui ii pasa ca traieste in dictatura atata timp cat ii este bine. Ete: traim in democratie. Cati oameni sunt bucurosi de democratia asta? Sa ridice (virtual) mana!
Si, da. Vorbesc serios cand spun ca (contrar asteptarilor) plaja este cam pierduta in negura. Si se vad niste stanci…
Sechele din perioada comunista avem cu totii. Ma rog, cei care am prins-o si cei care au avut de suferit. Nu incercam sa spun ca a fost lapte si miere sau ca a fost ceva bun. Dimpotriva. Vroiam sa spun ca erau bani, castigai intr-atata cat sa traiesti decent si sa mai pui si ceva de-o parte. Sa nu fiu inteles gresit: familia mea castiga ceva in jur de 5.500 lei p-atunci.
Ce am vrut eu sa subliniez este ca se fura si atunci, da’ se fura cu cap, cu perdea si in asa fel incat sa nu nemultumeasca poporul. Pe cand acuma… stim cu totii cum si cat se fura.
D-asta zic: om cu mana de fier. Sa vad ca si candidat un astfel de om, care sa-mi castige increderea si sa faca ce a promis ca va face daca-i dau votul meu… L-as vota fara dubiu. Numai ca viata iti mai da si la gioale. Si cam des. Toti cei care mi-au castigat increderea in trecut s-au dovedit a fi ori paiate, ori mincinosi ori de carton. Ptiu! Tre’ sa faca muuuult mai mult pentru a ma face sa imi pun problema daca sa ma duc la vot sau nu. Cat despre incredere… O sa mai curga apa pe Dambovita. Cam de vreo 3 - 4 inundatii in Moldova (puschea pe limba).
se fura pentru că nu era propritate privată. Statul era ceva abstract pentru oameni, iar de “mijloacele de producţie în proprietatea oamenilor….” nu mai vorbim. Urmările se văd acuma, când se fură la fel…bani, produse, timp. Om cu mâna de fier nu este o soluţie, mai ales că nu ar putea acţiona acuma, având în vedere şi tratatele internaţionale etc. Educaţia este cea mai bună soluţie..mai lentă, dar cu efecte pe termen lung. Efecte irevocabile..vezi Elveţia de exemplu, unde oamenii îţi spun că dacaă ministrul x fură, fac un referendum şi-l schimbă..şi funcţionează metoda, asta şi pentru că oamenii au încredere în ea şi o folosesc. Dar asta înseamnă un alt nivel de educaţie.
poate că vremurile apuse au acum un alt “parfum”; comunismul avea părţile lui bune - hmm ... asta s-o spună cei care s-au lovit (zdravăn ) de sistemul cu pricina, de exemplu părinţii /bunicii noştri. atunci nu aveam grija zilei de mâine - băteam mingea-n curtea şcolii şi… cred că mai aveam şi Gazeta Matematică si o gramada de povesti despre viata in Occident. eh, duca-se!
Auzi tu Steji, cred că e momentul să treci la Leopard.5
Comunismul a pervertit societatea românească. Mizeria de astăzi este rezultatul comunismului. Nici în glumă n-aş spune că acea perioadă a avut părţi bune.
Eu de la revolucion am vazut atlanticul, canalul manecii, am facut baie in mediterana, am facut plaja pe o insula canare, m-am balacit indelung in adriatica, am bagat piciorele intr-o laguna, am vazut de foarte aproape o fantana tasnind din mijlocul apei, iar in ianuarie planuiesc sa vad marea nordului, toate astea nu din salariu ci din libera initiativa si din vanzarea propriului creier la felie.
Nici nu vreau sa ma gandesc in ce gaoaza de sat as fi fost suplinitor. Asa ca ridic mana. Si voi vota orice dar nu maini de fier, prefer incompentetii geniilor rele (evil geniuses).
Bai fratilor, nu ridic in slavi comunismul, da’ hai sa-i recunoastem si partile lui bune: ....
Dacă eşti serios, singura explicaţie pe care o văd acestei afirmaţii e că ai sub 30 de ani. Dacă e aşa, pot înţelege. Şi mie mi se părea la 10 ani că lumea e oarecum OK, deşi nu era. Eu am 48. Am crescut un copil în vremurile alea. Am lucrat, într-un mediu corupt şi bolnav… Cum ar veni ... “gimme a break…”
Eu nu înţeleg asta cu ne-mersul la vot. Sigur că sunt o mulţime de candidaţi pătaţi; bine că-i ştim. Dar nu toţi. Există mereu grade. Dacă votăm chiar şi mai puţin răul în faţa răului creăm un curent spre mai bine. Abandonul ăsta e de-a dreptul iresponsabil. Eu, unul, cred că democraţia e un mecanism imperfect, mai ales la noi, dar o democraţie în care numai prostimea votează pentru că oamenii instruiţi sunt scârbiţi superior e un dezastru total. Şi e o non-soluţie să înlocuieşti ceva prost cu nimic. Cineva spunea că e dreptul lui să nu meargă la vot. Sunt ţări în lume, nu puţine şi foarte democratice (Australia, de exemplu) în care participarea la vot e obligatorie. Asta e ceva ce cred că ne-ar ajuta şi pe noi.