Eu aş dori şi intorducerea unei steme pe drapel, întru-cât, din câte ştiu eu, drapelul nostru este ilegal: în 1990, cât s-a renunţat la stema comunistă, steagul nostru a devenit identic cu al Ciadului şi acest lucru este interzis de normele internaţionale (din moment ce ei au avut practic înainte noastră cele trei culori simpel, fără stemă). Nu cred că actuala stemă ar arăta urât pe drapel. Cât despre standardizarea culorilor, o idee excelentă.
Până la standardizarea culorilor mai este o problemă ! Mare ! ORDINEA culorilor. Practic, drapelul nostru este albastru, galben, roșu. Și pentru că la noi toate sunt pe dos, și în constituție drapelul este definit în culorile roșu, galben și albastru, cu albastru la catarg (adică în stânga sau deasupra în reprezentarea orizontală).
Acum, câți știați că albastru este în stânga, deși toți pronunțăm întâi roșu ?
Că eu nu stiu, nu-i mare brânză, dar ia uitați-vă la mașinile poliție (la reprezentarea orizontală)! Da, roșu e deasupra !
Acum uitați-vă la instituțiile statului (primării, consilii județene, chiar ministere și chiar sedii de poliție) nepermis de multe au drapelul reprezentat invers !
Legea privind culorile și ordinea lor este nr 75/1994, întrebați un polițist despre ea
Până la standardizarea culorilor mai este o problemă ! Mare ! ORDINEA culorilor. Practic, drapelul nostru este albastru, galben, roșu. Și pentru că la noi toate sunt pe dos, și în constituție drapelul este definit în culorile roșu, galben și albastru, cu albastru la catarg (adică în stânga sau deasupra în reprezentarea orizontală).
Acum, câți știați că albastru este în stânga, deși toți pronunțăm întâi roșu ?
Că eu nu stiu, nu-i mare brânză, dar ia uitați-vă la mașinile poliție (la reprezentarea orizontală)! Da, roșu e deasupra !
Acum uitați-vă la instituțiile statului (primării, consilii județene, chiar ministere și chiar sedii de poliție) nepermis de multe au drapelul reprezentat invers !
Legea privind culorile și ordinea lor este nr 75/1994, întrebați un polițist despre ea
Dom’le, e clar de cînd mă știu: albastru la catarg, apoi galgen, apoi roșu. Acuma, greu de spus dacă e catargul în stînga sau în dreapta, depinde cum bate vîntul! Că la capitolul simboluri naționale este o totală nesimțire, și asta știm. ați boservat ce fac politicienii cînd se cîntă imnul național? Orice, numai cu mîna pe inimă nu stau. așa că, ce ar fi de mirare că au pus culorile în sens invers.
Constituţia României prevede la articolul 12, alineatul 1 că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu”. Proporţiile, nuanţele culorilor precum şi protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994.
Drapelul este foarte asemănător cu drapelul civil al Andorrei şi cel de stat al Ciadului, neavând însă nici o legătură cu acestea. Asemănarea cu drapelul Ciadului, care diferă de drapelul românesc doar prin nuanţa uşor mai închisă a fâşiei albastre (indigo, în loc de cobalt la noi), a stârnit discuţii la nivel internaţional. Ambasada Ciadului de la Moscova a înaintat Organizaţiei Naţiunilor Unite un protest oficial, prin care cerea ca drapelul României să nu mai fie arborat la ONU. Tricolorul românesc este de asemena înrudit cu cel al Republicii Moldova, acesta din urmă având însă o proporţie diferită (1:2 în loc de 2:3 la noi), un albastru mai deschis şi stema ţării în centru.
Pai acolo in petitia aia scrie despre RGB, ceea ce nu e bine. Steagurile nu se fac in RGB. Si de asemenea, exista multe spatii de culoare RGB, iar ce vezi depinde de modul de interpretare al codului RGB, adica de spatiul de culoare.
De asemenea, spatiul de culoare, oricare ar fi el nu este capabil de a reprezenta toate culorile percepute de om, ceea ce mie mi se pare o problema.
Specificarea exacta a culorilor steagului roman mi se pare o idee buna, dar culoarea trebuie specificata prin frecventa sau lungimea de unda a radiatiei electromagnetice, nu printr-un cod RGB sau CMYK.
Tare mi-e frica ca intuitia imi spune ca “albastru-cobalt” si “galben-crom” reprezinta niste culori foarte precise, si sunt legate de liniile spectrale ale metalelor respective (implicate intr-o tranzitie oarecare), care au o frecventa extrem de precisa.
Teoretic, Romania are un singur steag. Practic insa, din cauza faptului ca anexa Legii 75/1994, care stabileste modul exact de utilizare a insemnelor de stat, contine termeni foarte vagi, Romania are tot atitea steaguri citi producatori de drapele exista. Ministerele, Presedintia, ambasadele Romaniei in strainatate, insitutiile guvernamentale arboreaza pe frontispiciul sediilor si folosesc in materialele lor de comunicare steaguri de culori diferite.
Prin intermediul acestei petitii online, ne dorim sa stringem cit mai multe semnaturi pentru a putea propune setarea in lege a codurilor exacte de culoare pentru rosul, galbenul si albastrul care se regasesc pe steagul Romaniei. In acest moment, anexa legii precizeaza despre aceste culori doar “albastru-cobalt”, “galben-crom” si “rosu-vermion”, detalii care nu reprezinta specificatii tehnice clare.
Romania are nevoie de un singur steag, nu de sute de mii de steaguri. Ajuta-ne sa reparam steagul Romaniei. Semneaza petitia “Un singur steag pentru Romania”.
unde scrie de RGB? )
ps - cite spatii de culoare RGB stii tu?
Intr-adevar, acolo nu scrie nimic despre RGB. M-am inselat eu citind niste comentarii si am avut impresia (gresita) ca si in textul petitiei zicea acelasi lucru (m-au confuzat cuvintele “rosul, galbenul si albastrul” banuiesc).
Spatii de culori RGB sunt destule. In cap imi vin sRGB, Adobe RGB, Adobe Wide Gamut RGB, ISO RGB, Extended ISO RGB, scRGB, NTSC RGB, PAL/SECAM RGB, CIE etc etc etc .
Spatiul de culori nu reprezinta o bijectie intre spectrul electromagnetic si senzatia de culoare. O frecventa insa este o marime absoluta.
RGB is a device-dependent color space: different devices detect or reproduce a given RGB value differently, since the color elements (such as phosphors or dyes) and their response to the individual R, G, and B levels vary from manufacturer to manufacturer, or even in the same device over time. Thus an RGB value does not define the same color across devices without some kind of color management.
Intr-adevar, daca culoarea intra in gamutul unui spatiu de culori arbitrar poti sa o definesti exact, dar problema e ca din nou—tranzitia dintre un spatiu de culori RGB si alt spatiu de culori (asemanator, dar nu chiar exact CMYK) nu este bijectiva. O reprezentare simpla prin lungimea de unda nu are aceasta problema.
Pai avem mai dacule un singur drapel… Si o alta problema (in afara de cea legata de print), drapelul arborat la primaria constanta sa considerabil mai mult la soare decat drapelul primeriei brasov sa zicem… Astfel soarele decoloreaza intr-un procent mai mare steagul din fata primariei constanta .
Problema stiti care e defapt ? Ca ai nostri alesi habar n-au cum se arboreaza un steag si nu dau 2 bani pe el. Steagul Romaniei il stiu toti romanii, ideea e sa il facem cunoscut afara, sa stie si altii cine suntem.
daca nu te-ai uitat pe linkuri
asta e problema
toate site-urile oficiale, au alte culori la tricolor - presedentie, guvern, ministere etc
pariez ca si hirtiile cu antet de la diverse ministere sunt diferite
si nici nu folosesc aceleasi fonturi
etc
varza…