Sunt fotograf si incerc sa ma bag si in piata filmarilor.Ce imi recomandati pentru procesare video? Sa pot descarca de pe minidv, sa pot taia, introduce ceva poze, muzica, etc.. Am gasit un G4 dual la vreo 800-900 MHz, cred ca ii slabut pentru asa ceva, nu?
Am pt poze un PB G4, la 1,25 si care merge relativ bine pt poze, asa ca softurile care le am is pt PPC, nu pentru intel.
multam fain
ju
Sunt fotograf si incerc sa ma bag si in piata filmarilor.Ce imi recomandati pentru procesare video? Sa pot descarca de pe minidv, sa pot taia, introduce ceva poze, muzica, etc.. Am gasit un G4 dual la vreo 800-900 MHz, cred ca ii slabut pentru asa ceva, nu?
Am pt poze un PB G4, la 1,25 si care merge relativ bine pt poze, asa ca softurile care le am is pt PPC, nu pentru intel.
multam fain
ju
Softurile mai noi sînt Universal binary, deci merg frumos și pe G4/G5 șiu pe intel. Fă un test pe acel dual G4 ca să vezi dacă te satisface sau nu. Mulți zic că ar fi încă foarte bun.
Teoretic, pentru procesare video, iti trebuie procesoare cat mai puternice. Dar, cum spune si Cattus, vezi daca iti convine cum se descurca un G4. Conteaza si cu ce material lucrezi (SD/HD, diverse rezolutii) si cat timp esti dispus sa astepti.
mai conteaza softul cu care esti obisnuit sa lucrezi
daca exista pentru mac si daca esti obisnuit cu sistemul asta de oprerare
altfel, multe din ce vrei tu se pot face direct din camera - depinde si ce folosesti pentru filmare
Inca nu sunt familiarizat cu nici un program de editare video, o sa folosesc iMovie.
Cineva mi-a recomandat un intel Xenon la 3,2 dual, dar nu sunt convins ca ar lucra bine in video, din ceecece stiu eu ii pt servere si baze de date xenonul, parca ii dedicat pt asa ceva, oricum ii scump si nu vreau sa folosesc pisi. Urasc PC-urile.
ca si preturi ar fi urmatoarele:
Apple Power Mac G4 (M8787LL/A)
Procesor : Dual 867 MHz
Memorie : 256 MB (PC133 SDRAM)
Hard Disk : 60GB Ultra ATA/100; 7200 rpm; COMBO (DVD/CD-RW)
Placa Video : 64 MB la 190 euro + TVA
SAU
Apple Power Mac G4 (M8689LL/A)
Procesor : Dual 1 GHz
Memorie : 256 MB (PC133 SDRAM)
Hard Disk : 60GB Ultra ATA/100; 7200 rpm; COMBO (DVD/CD-RW)
Placa Video : 64 MB
Intern : 4* sloturi PCI 33Mhz; 1* slop AGP 2x; 4* DIMM slot; la 230 Euro +TVA
SAU
Apple Power Mac G4 (FW800)
Procesor : Dual 1.25GHz
Memorie : 1024 MB PC2700 (333MHz) DDR SDRAM
Hard Disk : 80GB Ultra ATA/100; 7200 rpm; COMBO (DVD/CD-RW)
Placa Video : 64 MB
Intern : 4* sloturi PCI 33Mhz; 1* slop AGP 4x; 4* DIMM slot;
Software: Ubuntu Linux (la cerere) la 270 euro + tva
sau
Apple Power Mac G5 (M9590LL/A)
Procesor : Dual 1.8 GHz
Memorie : 512 MB DDR RAM
Hard Disk : 80GB HDD, DVD-RW
Placa Video : 64 MB Nvidia
Intern : 4* sloturi PCI 33Mhz; 1* slop AGP 4 la 390 Euro + TVA
Stiu ca G5 ar fi cel mai bun dar din pacate nu am atatea mani.
Ii diferenta mare intre vitezele de procesare la cele trei macuri,daca toate ar aveaa aceeiasi RAMI?
Multumesc si astept raspunsuri
Parerea mea este ca daca ai 270 Euro, merita sa mai astepti ceva timp si sa mai faci rost de 120 Euro. Diferenta dintre G4 si G5 este destul de mare; si nu ma refer numai la diferenta de frecventa ci si la cea de tehnologie (care e cea mai importanta).
Si eu prelucrez video, ca si hobby. Iti zic ca dureaza destul de mult, ore bune. Gandeste-te ca G4 este tehnologie de aproape 10 ani (cred). Sa iti cumperi acum un procesor bazat pe o tehnologie veche de aproape un deceniu parca nu suna asa bine. Cand a aparut G5-ul Apple a facut mare tam tam cum ca este mult superior lui G4 si lui Intel la acea vreme. Si cam asa era.
Plus ca G5-ul are o carcasa si un sistem de racire foarte silentios. Are RAM mai nou, placi video mai bune etc.
Ii diferenta mare intre vitezele de procesare la cele trei macuri,daca toate ar aveaa aceeiasi RAMI?
Multumesc si astept raspunsuri
Sînt un bătrîn fan al PPC-urilor. G5 a fost un procesor colosal, IBM continuă lupta cu Power6, pe care poți pune linux-uri PPC (Fedora 10, Suse 10, Yellow Dog 6). Din păcate, filmul s-a rupt cînd IBM nu a putut face G5 pt portabile, s-a oprit la G4. Pt Apple, ăsta era un detaliu esențial.
Dacă vrei procesare video, trebuie memorie și, cert, un G5 se va comporta mult mai bine ca un G4. Acuma, dacă-s bani puțini, mai puțină va fi și performanța.
cam cat ar durea Nevrozel sa descarc 3 ore de pe caseta minidv pe mac (G4).?, Prelucratul cam stiu cat ar dura!
Cum s-a si spus, tot 3 ore. Cand descarci caseta nu are importanta daca ai G4 sau G5, caseta se descarca la 1:1, adica in timp real. La rendering o sa fie omor.
Nu-l mai chinuiţi pe om. Du-te pe Intel dacă faci montaj video!
Chiar şi un Intel de doi ani se mişcă fabulos faţă de un G5 monoprocesor. G5 nu ţi-aş recomanda decît dual. OK?
Caută un macbook generaţia 2007 şi va fi OK.
Eu imi fac filme avi pentru iPod Touch,pe un macbook core2duo dureaza cam o ora si jumatate,pe un iMac G5 dureaza trei ore spre patru,cu quicktime pro,cu subtitrare.
intel xeon este foarte scump dar si cel mai rapid de pe piata, apple foloseste pe mac pro 2 procesoare intel xeon quad-core sunt super pt editare video si grafica
si eu iti recomand minim un procesor g5 cu g4 nu o sa faci mai nimic!
oricum cel mai bun era un dualcore.
O părere - nu mai fac video de mult - am facut acu ceva vreme pe PC. Şi eu vreau sa ma bag puţin printre băieţii cameramanii meseriaşii din oraşul meu să ard nişte orgolii ca prea vând băieţii castraveţi la grădinari - nu că eu aş fi grădinarul ala mai meseriaş dar totuşi am pretenţiile mele. Aşadar şi eu studiez problema. Eu zic aşa: procesoarele ca procesoarele un lucru e cert şi clar - memoria şi hdd-urile sunt marea problemă la randarea video. Daca ramul există pe toate drumurile şi e relativ ieftin la HDDuri e mare belea. Şi asta pentru ca de ex la G4 acestea sunt ATA100, la G5 SATA 1,5 Gb/s iar la Intel SATA Gb/s. Asadar G4 cade din start - o sa-i ia o 24 h cred să randeze cele 3 ore pe care vrei tu să le prelucrezi, unui G5 poate 12 h iar unui intel 6 ore. (timpii sunt din burta - doar pentru comparatie). Din pacate un RAID pt Mac e prohibitiv (ma refer la preţ) din câte ştiu costă cam 1500 eur - sau in jur de - adică, cam cât 75% din pretul unui MacPro Intel (am mai gasit ceva pe la 800 USD prin state dar in ro cred că pe la 100 eur ajung). Buun. Prin urmare un PC ar fi mai recomandabil - exista statii grafice Fujitsu/HP/Dell second hand pe la 500-600 eur care au integrate RAID SATA pe ele. E adevărat că sunt PCuri care merg cu Winowze dar ... performantele sunt mult mai mari decat ale unui G4 fie el si dual. O concluzie ar fi ca poti sa faci bani de un Mac ca lumea cu un PC pentru început - mai ales ca zici ca esti si incepator. Acum, dacă ţii neaparat să-ţi ie mac, încearcă să uiţi G4 fie el şi dual 1.25 tocmai din cauza acestui mic amanunt - viteza HDDurilor - e diferenţăm mare de la ATA100 la SATA 1,5 Gb/s.
Iaru are dreptate un dual procesor G5 e recomandat aici dar cred că nu pentru iMovie. Dacă vrei să foloseşti Final Cut chiar şi FC Express atunci dualul ar cam singura opţiune viabilă.
Zic şi io ....
[ Modificat: 04 Decembrie 2008 05:04 AM de costas ]