am o conexiune la internet printr-o retea ethernet la blocuri, am firul ethernet care-l bag ba la pc ba la powerbook, faza e ca nu mai vreau sa fac schimburile astea de cabluri ca sa nu mai zic ca e si periculos ...ma mai impiedic de cabluri si dau de pamant cu mac-ul…cum pot sa creez o retea wireless…mai bine zis cce am nevoie deci tin sa precizez ca nu ma conectez la net prin modem ci prin cablu ethernet…este suficient un acces point ?
Nu am cunostinte avansate despre retele de calc., la powerbook am wireless integrat…
Ce-mi recomandati?...sigur mai este cineva care s-a izbit de problema asta..
Si eu am aceeasi problema doar ca mai complicata. Am net acasa prin ethernet (de fapt modem pentru cablu TV ce are o iesire de ethernet) si intre doua camere un zid de ~ 50cm prin care am inteles ca n-ar prea putea trece semnalul de la un access point. Asa e ? Cum se configureaza access point-ul ala ? Adica—ce adresa ip vor avea cele 2 calculatoare (nu cred ca o sa primesc doua automat de la ISP deci un fel de masquerade s-ar preta).
S-am mai raspuns la intrebari ca astea pe forumul vechi. Poate un tips&tricks; Tudore?
@Mindsoul
Un airport Express si o placa WIFI pe PCI (eu recomand Hercule ca merge bine, obligatoriu cu antena externa, cu fir de 1m sau mai bine) e tot ce-ti trebuie. Configurarea, o briza; viteza buna, fara fire :D. Merge pana la 10 clienti, daca vrei in viitor sa-ti faci retea mai mare.
@Fierarul
Prin 50 de cm de beton intarit trebuie sa treaca fara probleme. Momentan scriu de pe PB ce ia semnalul prin 2 ziduri f groase (duble, datorita baii cu pereti interni,... greu de explicat). Oricum, poti sa faci o proba inainte cu 2 PB sau iBookuri sau daca iti cumperi e important unde o asezi. S-a mai zis asta, gasesti si pe net: cat mai sus, paralela cu peretii si cat mai departe de ei. La mine nu e chiar asa dar tot merge bine. Singurul punct din casa unde nu am semnal e intr-un colt unde semnalul trebuie sa treaca prin 2 grinzi de sustinere plus un perete pus oblic.
Airportul va avea un MAC address si un IP extern (cel de la calc tau de acum) iar spre retea va da o clasa de IPuri. Pentru cei ce vor sa ramana in reteaua mare (a blocului, a providerului) si au dreptul la mai multe IP-uri routabile (cred ca se zice?) se poate configura sa imparta un range de IPuri.
Totul merge automat o data ce ai setat IPul airportului. Asta cel mai usor se face de pe ibook/PB cu Airport Admin Utility. WEP-ul il poti configura dupa aia, eu am lasat reteaua free si necriptata dar am pus lock pe MAC address.
PS. acum am un nou copil in familie: o bijuterie de iBook de 12” pe care n-a fost nevoie sa configurez nimic. Doar am adaugat pe PB MAC address-ul scris pe cutie in lista de allowed si gata!
Ca sa ai PC-ul legat cu sarma si mac-ul pe wireless ai nevoie de un Router cu wireless
routerul respectiv va fi legat la reteaua de bloc (pe portul de WAN) iar tu in casa vei avea reteaua ta separata cu adrese gen 192.168.x.x (porturile de lan + wireless)
Atentie:
1) Citeste documentatiile si cauta pe net daca router-ul stie criptare care sa se pupe cu mac-ul (sa nu ai vre-o surpriza)
2) Un router model cutiutza mica, e bun, e frumos, consuma putin, nu face zgomot dar e mic pt ca are un procesor mic si incet. Daca erai obisnuit sa DC++ in reteaua din bloc cu viteze de cativa MBytes/sec - uita. Cam nici un router din astea mici nu pot mai mult de cateva sute de kbytes - 1Mbyte/sec
Daca vrei mai multa putere - iei un PC S/H cu 2 placi de retea + o placa wireless si iti instalezi Coyote Linux (1 floppy - nu necesita HDD) sau IPCop (se instaleaza pe hdd). Amandoua se configureaza cu browserul de web, sunt extensibile cu add-on-uri si sunt super-ok pt asa ceva. cu un Un P2/P3 cam la 350 poate sa iti faca firewall cu reguli complicate la viteza full 100Mbps (11 Mbytes/sec)
In loc de placa wireless poti lua un AP separat (se aplica punctul 1 de la sfatul anterior).
Da - ceva in genul asta. Dar cum pe site-ul lor nu zic nimic de viteza de router/firewall (ci doar de cea de wireless) inseamna ca este incet ca router.
Da - ceva in genul asta. Dar cum pe site-ul lor nu zic nimic de viteza de router/firewall (ci doar de cea de wireless) inseamna ca este incet ca router.
Pai cum vine asta? Dupa parerea mea traficul prin fire ar trebui sa mearga la o viteza apropiata de viteza unui switch.
Traficul intre wireless si porturile locale va merge la viteza maxima. Dar pt ce iese/intra pe portul de router gandeste-te ca pt un pachet trimis si primit de tine trebuie sa se faca macar urmatoarele operatiuni:
1) primit pachet ethernet, verificat ca are checksum corect si pus intr-un buffer
2) verificat header pachet ethernet daca este in lista de mac-uri aprobate
3) cautat in continut si identificat daca este IP, IPX, AppleTalk, Netbios sau alta magarie
4) verificat adrese IP sursa daca sunt corecte si au voie in firewall
5) verificat adrese IP destinatie daca are rute catre ele in tabela de routare si au voie din firewall
6) desfacut pachetul IP sa vada daca contine un frame TCP, UDP, ICMP sau altceva
7) verificat daca tipul acela de frame are voie
8) verificat porturile de plecare si destinatie daca au voie in firewall si/sau trebuie tratate special
9) pusa adresa de IP si portul de la care a venit pachetul intr-o tabela cu un timp de expirare
10) creat un pachet nou cu adresa de plecare fiind adresa externa a router-ului si marcat in tebelul de la pct. 9 ca a plecat
11) asteptat pachetul de raspuns si decrementat contorul de la pct. 9
12) receptionat pachete si comparat cu lista de la 9 daca sunt cele asteptate sau nu
13-17) pt un pachet intors bun facute toate verificarile de la punctele 4, 5, 6, 7, 8
18) refacut pachetul cu adresele & porturile originale din tabelul de la pct.9 si trimis inapoi catre calculator.
asta este MINIMUL de operatiuni ce trebuie facut - mai sunt multe altele posibile si care le-am omis (verificat la pachete TCP checksum-uri, comparatii de IP & TCP sequence number ...)
toate astea trebuie sa le faca procesorul din acea cutie mica - care procesor este de obicei un Motorola 68k sau un Arm la vfrecvente gen 50-100 Mhz si cu vre-o 4 Mb de ram. Un ethernet de 100Mbps -cu o sesiune de DC++ cu upload si download mare poate sa genereze peste 100000 de pachete pe secunda care trebuie verificate astfel. N-o sa vezi
am rezolvat problema partial deocamdata,
am luat un router asus wl-500g 802.11g wirelles LAN Router, l-am instalat merge macintosh-ul powerbook, dar inca nu reusesc sa ma conectez cu pc-ul ce chestie.
Treaba unui router este cu siguranta mult mai complexa decat a unui switch - sunt de acord. Dar nu sunt complet convins ca procesorul din router e prea lent sa faca treaba la viteze de fast ethernet. Se pot face optimizari serioase cand e vorba de conexiuni putine cu volum mare de trafic.
Mai concret, am folosit un broadband router (mic si ieftin) intr-o retea de cartier. Nu am obiceiul sa fac download-uri pe DC, dar imi aduc aminte ca era foarte rapid, scotea usor cativa megabytes pe secunda (ma refer la traficul routat, nu la switch). Te rog sa-mi spui si mie daca ai folosit un astfel de router si ai avut probleme cu viteza, chiar sunt curios.
depinde de ce reguli de firewall ai - cu fiecare regula adaugata - viteza scade. Am avut un router 3com 4*10mbps + modem. Si cu niste reguli complicate in firewall de redirectat porturi & co ajungea procesorul spre 100% si incepea sa routeze mai incet decat putea dialupu sa transmita
mai incet decat dialup… inteleg.
totusi nu era facut pentru broadband. si ma gandesc ca un setup simplu, cum probabil vrea mindsoul, merge la viteze putin mai mari.
sa il ajute d-zeu (EDIT: pardon, Budha) sa ii mearga repede si sa ne spuna si noua cum si ce a facut (poa’ scrie si un articol cu poze si screenshoate sa il publice Tudor pe site)
acum merge pc-ul si nu merge mac-ul, findca i-mi cere un pass, faza e ca la configurarea ROUTER-ULUI eu am dat securizare low(none) adica fara pass fara nimic nu stiu, oricum m-am conectat cu ambele, numai ca separat niciodata cu amandoua odata cand o sa ma conectez cu ambele odata o sa va zic cum a mers treaba, repet nu cunosc mai nimic despre retele, am citit ghidul de configurare si cam asta a fost, si sa ma ajute Existenta
EDIT:
acum merg ambele, l-am intrebat pe administratorul retelei care-i treaba si mi-a zis ca trebuie ca unu sa fie server iar altul client, undeva pe la setup trebuia bagat ip-ul la server ...sunt o gramada de protocoale standarde metode de conectare ca te pierzi in ele, deja este a doua zi pe care o pierd ca sa setez mini reteau asta, oricum sunt compatibile router-ul este compatibil cu mac-ul sau mai bine zis invers mac-ul este compatibil cu router-ul. Sunt foarte multe chestii din setup-ul router-ul pe care eu nu le inteleg, mai tarziu o sa vina administratorul de retea si o sa-mi explice ce si cum deocamdata merge net ...le-am bajbait dar merg ambele detalii mai tarziu.
dupa nu stiu cate sute de restarturi, am reinstalat driver-ul si software la router-ul asus, i-am dat un restore din butonul de la spate am reconfigurat tot de la capat si acum merge, viteza este idem cu cea din cablu, se incarca foarte repede, m-am plimbat cu powerbook-ul intr-o alta camera la doi pereti distanta si semnalul era cam la 70-80% deci nu am probleme la capitolul distanta.
faza este ca acest router se poate seta numai de pe un pc, deci daca cineva are un mac (descktop) si vrea sa creeze o retea cu ajutorul la router-ul ASUS nu poate fi setat dintr-un MAC, intrucat driverele si soft-ul este compatibil numai cu sistemele de operare Microsoft, (asta am vazut dupa ce am cumparat produsl am deschis cutia si am vazut scris pe cd compatibil cu….)
oricum standardul wireless al acestui router este compatibil cu powerbook-ul este vorba despre 802.11g (probabil ca powerbook-ul supporta mai multe) eu m-am conectat pana acum la doua retele wireless si a mers cool, la una eram la un etaj superior si tot mergea.
oricum cand te apuci sa faci ce am facut eu trebuie sa stai bine cu nervii.
p.s.(am setat firewall none ca sa mearga mai repede , la wireless ma refer si oricum nu ma intereseaza, ma indoiesc ca o sa se uita cineva la ce fac eu )
faza este ca acest router se poate seta numai de pe un pc
sigur e asa? de multe ori e scris pe cd-uri sau pe cutii doar windows, dar asta doar pt ca nu-si mai bat capul cu altii.
daca configurarea se face prin intermediul unui browser (asa cum sunt majoritatea, daca nu toate, in ultimii ani), atunci poti s-o faci si din Mac.
eu am un SMC wireless de vreo trei ani si normal ca pe el scrie numai de windows. cu toate astea, uite, acum scriu de pe Mac…