De ceva timp tot prospectez piata din Romania pentru a-mi achizitiona un HDD extern. Intr-un final am descoperit modelul WD Passport Studio 500GB FireWire 800 silver: http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=569 http://www.cel.ro/hard-disk_uri-externe/hdd-extern-wd-passport-studio-500gb-firewire-800-silver-l/
Am fost placut suprins cand am vazut ca este Mac®-ready. Nenorocirea este ca de cele mai multe ori trebuie sa accesez cu HDD si PC-uri. Citind despre caracteristicile HDD-ului pe site-ul producatorului am dat peste informatia “Designed for Mac, works with Windows® - Designed for use with Macintosh computers. Can be easily reformatted for use with Windows PCs.” Am incercat sa ma dumiresc de unul singur, am reusit doar partial. Cum se formateaza ? Daca se pune problema de formatat, atunci nu mai bine cumpar alt HDD extern care sa nu fie formatat pentru mac, ci pentru windows, dar care sa mearga si pe mac, de genul: http://www.cel.ro/hard-disk_uri-externe/hdd-extern-wd-passport-elite-500gb-2.5-inch-titanium-l/
Pe fond, eu vreau sa inteleg daca e mai bine:
1. Sa cumpar un hdd extern formatat pentru mac si apoi sa-l formatez pentru windows ca sa pot accesa si PC-uri
sau
2. Sa cumpar un hdd extern formatat pentru windows, dar care sa mearga si pe mac fara a fi formatat.
Ce vreau sa stiu este daca in luarea acestei decizii este vorba doar de o optiune personala sau daca implica si alte subtilitati tehnice… ca sa zic asa…
Multumesc.
Problema e cât se poate de simplă: ia un hdd care te multumeşte dpdv raport performanţă/preţ iar dacă vrei să-l foloseşti exclusiv pe mac formatează-l hfs; dacă vrei şi pe win dar ţii la partitia hfs sau vrei să-l foloseşti pentru Time Machine instalează un MacDrive pe win si merge. Dacă vrei să-l foloseşti şi pe Mac şi pe alte winuri FAT32. Designed for Mac e doar marketing. Fără nici un fel de subtilităţi tehnice. Aşa că succes. Mai dă cu search pe aici - găseşti informaţii destule.
Eu as merge pe alta varianta. As face pe el cel putin 2 partitii, una cat discul tau sistem de Mac sau mai mare, pentru Time Machine, inca una pentru transport fisiere pe un alt Mac si una NTFS pentru schimb cu PC-urile (Fat32 nu-ti permite fisiere mai mari decat 4G!!!). Partitia NTFS nu ai cum sa o faci din Mac, o faci Fat32 (Dos) si o reformatezi NTFS pe un Windows PC. Pe Mac instalezi Paragon (http://www.versiontracker.com/dyn/moreinfo/macosx/34187) sa poti scrie pe NTFS din Mac, de citit poti citi implicit. Nu recomand utilizarea MacDrive. Daca tropai cu el pe partitia Mac (care chiar daca nu este sistem) si pickalesti “fisere” (de fapt containere) .pages sau .key ales bules cu ele, devin foldere si le-ai perdut. Atentie, cu aceste containere sa nu le muti in partitia NTFS. De asemenea, daca tropai cu MacDrive prin backupurile de TimeMachine le-ai bulit permisiile si kaput recuperare.
Nu recomand utilizarea MacDrive. Daca tropai cu el pe partitia Mac (care chiar daca nu este sistem) si pickalesti “fisere” (de fapt containere) .pages sau .key ales bules cu ele, devin foldere si le-ai perdut. Atentie, cu aceste containere sa nu le muti in partitia NTFS. De asemenea, daca tropai cu MacDrive prin backupurile de TimeMachine le-ai bulit permisiile si kaput recuperare.
Păi nu prea ai ce căuta în fisiere de Mac - Time Machine sau .pages - chiar n-ai ce face cu ele pe Win. Doar copii fisiere cu informaţie - muzică, filme etc.
Hmm… destul de complicat. Cred ca o sa optez pentru ceva care nu este mac ready, dar care poate fi utilizat si pe mac.
Pe mine ma intereseaza pentru backup si informatie - muzica, filme, poze.
Multumesc.
Atunci 2 partitii. Pentru Backup formatezi HFS si nu te bagi in ea din Windows cu MacDrive si o a doua partitie NTFS, dar iti va trebui sa ai instaalt Paragon pe Mac, sa poti scrie pe aceasta partitie. Daca o formatezi Fat32, nu-ti mai trebuie nici un paragon, dar nu vei putea muta / copia pe ea fisiere mai mari de 4G, iar tu parca ziceai ceva de filme.
Atunci 2 partitii. Pentru Backup formatezi HFS si nu te bagi in ea din Windows cu MacDrive si o a doua partitie NTFS, dar iti va trebui sa ai instaalt Paragon pe Mac, sa poti scrie pe aceasta partitie. Daca o formatezi Fat32, nu-ti mai trebuie nici un paragon, dar nu vei putea muta / copia pe ea fisiere mai mari de 4G, iar tu parca ziceai ceva de filme.
Ce program e de preferat sa folosesc pentru aceste partitionari. Drive Genius 2 will do?
“...‘
Ce vreau sa stiu este daca in luarea acestei decizii este vorba doar de o optiune personala sau daca implica si alte subtilitati tehnice… ca sa zic asa…
Multumesc.
S-a răspuns acestor întrebări, la Wiki, numai să vrei să le citești:
“...‘
Multumesc.
S-a răspuns acestor întrebări, la Wiki, numai să vrei să le citești:
Deci chestia aia cu Mac Ready de fapt se referă că are și FireWire. În mod normal WD Passport nu are așa ceva.
Eu am 5 HDD externe, formatate toate în HFS+ iar pentru Windows folosesc Macdrive, care merge perfect.
Deci dacă vrei să le vezi de pe multe calculatoare cu Windows, ia-ți Paragon NTFS, dacă ai numai unul cu Windows, ia-ți Macdrive.
Oricum FireWire mărește mult viteza de transfer față de USB, ăsta ar fi avantajul real.
Sintagma „mac ready” nu are nicio legătură cu firewire, fw fiind un port utilizabil pe orice sistem de operare. Producătorul atrage atenția că merge OK și pe mac, să nu mai întrebe lumea degeaba. Nu toți producătorii scriu asta, iar utilizatorul se poate întreba „oare pe mac merge”, el fiind obișnuit că zvonul, întreținut și de tot felul de „experți”, că „aaa, păi asta nu merge pe mac”.