E adevarat, diferentele majore intre cele doua modele sunt HSDPA-ul si GPS-ul, restul se reduce la detalii de design intern si extern. Am sa incerc sa fac o enumerare cat mai exhaustiva a acestor diferente si daca omit ceva astept eventuale completari:
- iPhone 3G e cu aproximativ 1 milimetru mai mare atat pe lungime cat si pe latime;
- iPhone 3G are microgrilaje metalice la difuzor, speacker si microfon;
- iPhone 3G are doua suruburi de o parte si de alta a portului USB;
- iPhone 3G are capacul spate din plastic si cu o forma diferita;
- iPhone 3G nu are bateria sudata de placa de baza;
- iPhone 3G are inelul metalic mai subtire;
- iPhone 3G are taste de volum metalice;
- iPhone 3G are touchscreen dublu;
- iPhone 3G ajunge pana la 16 GB.
Acum vorbind de avantajele/dezavantajele celor doua modele pentru utilizatorul din Romania, putem sa remarcam urmatoarele:
- e grozav ca poti debloca 2G-ul doar prin software, dar nici turbo SIM-ul nu se obtine foarte greu, cel putin eBay-ul e plin de asa ceva;
- lipsa HSDPA e un mare minus; de cate ori ies din Bucuresti si trec pe EDGE ma apuca toti dracii cand vad ca-i ia 2 minute sa incarce un site de doi lei;
- pe de alta parte, lipsa GPS nu e deocamdata un dezavantaj si asta pentru ca Google Maps nu include Romania decat ca imagine satelit, deci utilitatea = 0;
- sunt de acord ca e mai solid un capac metalic si ca cel din policarbonat se zgarie prea usor, dar Apple a motivat modificarea prin aceea ca metalul perturba atat semnalul GSM, EDGE sau HSDPA cat si GPS-ul si Wi-Fi-ul; ai sa vezi ca modelul 2G pierde semnalul Wi-Fi mai inainte decat modelul 3G, cand te departezi de un hot-spot; nu in ultmul rand, modificarea formei capacului duce la o priza mai sigura, e mai putin probabil sa-ti alunece din mana;
- prezenta suruburilor si bateria nesudata de placa de baza este de asemenea foarte importanta, cred ca nu mai e nevoie sa spun si de ce;
- touchscreen-ul dublu inseamna ca daca se sparge doar primul, cel de protectie, va fi mult mai simplu si mai ieftin de inlocuit;
- microgrilajele impiedica patrunderea de particule in interiorul aparatului;
- in fine, 3G-ul il poti avea legal si in garantie, cu pana la 1,5 GB trafic, 500 minute nationale si 500 SMS nationale.
Eu am avut abonament la Vodafone si am trecut la Orange pastrandu-mi numarul, prin intermediul noului serviciu de portabiltate. E un abonament scump dar fix, pentru ca nu mai stai cu teama ca epuizezi minutele gratuite sau GB de trafic inclusi. Nici daca as incerca n-as reusi sa consum 1,5 GB, maxim am folosit 700 MB, cu toate ca navighez intens si mai intru si pe YouTube. Exista si un abonament mai ieftin, de 39 Euro (cam 180 RON lunar, TVA inclus), care presupune 1 GB trafic, 300 de minute nationale si 100 SMS nationale. Daca-ti faci pe doi ani poti sa cumperi iPhone 3G de 8 GB cu 900 de RON. Sfatul meu este sa mai astepti o vreme daca inca nu ti-ai luat ultimul model, fie in ideea sa mai scada preturile si abonamentele, fie sa se lanseze generatia urmatoare care, sper eu, va avea baterie user-replaceable.