altero, cum faci frate cu sh-ul ala!!! ca la mine nu merge!!
Pai cum sa fac? Am zis in System Preferences sa-mi apara in menu steguletul, ba chiar am si un shortcut la indemana, si cand vreau diacritice trec pe steguletu’ romanesc si scriu: șȘ țȚ ăĂ â îÎ.
Am primit un notebook G4 de curand si am nevoie de diacritice. Ma ajuta si pe mine cineva?
Multumex!
Du-te, ca prim pas, pe rubrica .RO pe acest site. Dacă tot nu e clar… dă-mi un PM și voi încerca să-ți explic ce și cum… Diacritice înseamnă să activezi o claviatură de română, iar fontul ales să aibă și literele limbii noastre. Din fericire, sînt destule, dacă ai nevoie de alte fonturi, mai scrie.
Pai cum sa fac? Am zis in System Preferences sa-mi apara in menu steguletul, ba chiar am si un shortcut la indemana, si cand vreau diacritice trec pe steguletu’ romanesc si scriu: șȘ țȚ ăĂ â îÎ.
interesant ca ai o tasta care scrie sh, eu le-am incercat pe toate si sh nu am, tz da…
interesant ca ai o tasta care scrie sh, eu le-am incercat pe toate si sh nu am, tz da…
Bag sama că ai tastatură US (USA) fără tasta de la stînga literei Z, caz n care mai bine tragi setul meu de tastaturi RO de la adresa http://homepage.mac.com/sorin_paliga/.Public/MAC OS X issues/Romanian Keylayouts.zip
care, oricum, e mai bine făcut decât ceea ce oferă Apple. Mai bine descarcă oricum pachetul ăla menționat mai sus, ai de unde alege ceea ce îți convine.
Mersi, am reusit! Dar acum am alta problema: cind scriu cu diacrtice, mi se modifica fontul!!! de pilda, scriu cu Arial sau cu Times, tastez Sh si fontul mi se transforma (in altceva, inca nu m-am prins ce tip de font e). Ce pot sa fac sa nu mai se mai modifice?
Si daca tot am fost nesimtita, inca o intrebare: exista fonturi care sunt compatibile cu MS Word? Vreau sa ma asigur ca nu o sa ma probleme de font, diacritice, spatiere etc cand trimit textele…
Multumex mult!
PS: Ma jur ca nu sunt idioata , mi-e greu sa ma obisnuiesc si n-am mai vazut Mac decat la televizor inainte…
Mersi, am reusit! Dar acum am alta problema: cind scriu cu diacrtice, mi se modifica fontul!!! de pilda, scriu cu Arial sau cu Times, tastez Sh si fontul mi se transforma (in altceva, inca nu m-am prins ce tip de font e). Ce pot sa fac sa nu mai se mai modifice?
Si daca tot am fost nesimtita, inca o intrebare: exista fonturi care sunt compatibile cu MS Word? Vreau sa ma asigur ca nu o sa ma probleme de font, diacritice, spatiere etc cand trimit textele…
Multumex mult!
PS: Ma jur ca nu sunt idioata , mi-e greu sa ma obisnuiesc si n-am mai vazut Mac decat la televizor inainte…
Dacă folosești Arial, sigur se schimbă, dacă folosești Times, sigur nu se schimbă/. Poate Times New Roman, ăla da.
Păi dacă se schimbă fontul, simplu: fontul cu pricina nu are literele romănești. Alege Times, Helvetica… vei găsi vreo 10 fonturi caqre includ suportul de română.
sh și tz îți vor crea totdeauna probleme pe Windows, deoarece doar puține fonturi de Windows le au. Citește cu atenție mica istorie la .RO și vei găsi acolo răspunsuri. Mai toți noii useri nu au răbdare să citească cele spuse deja de multe ori…
Dacă descarci setul meu de Romanian Keyboards http://www.unibuc.ro/en/cd_sorpaliga_en
vei avea acolo o lectură lungă și, probabil, plicticoasă, dar - odată citită - te va lămuri pe deplin cum e cu fonturile și cu compatibilitatea.