Vreau sa-mi implementez un poor man’s SAN acasa. Momentan an NAS facut in felul urmator.
Am un server WhiteBox Solaris, care are un pool fully redundant ZFS cu RAIDZ2. Este exportat prin CIFS. Reteaua e Gigabit Ethernet. Clienti am Mac OS X (laptopul), o statie Windows si ceva statii BSD.
E foarte bun pentru ca e fully redundant. Echivalentul RAID6, dar cu avantajul ca nu are write hole. Performanta e foarte buna, dar totusi bottleneckul este Samba. Chiar daca am throughput de 50MB/sec, totusi latenta este foarte mare. Merge numai bine pentru stocare de date, dar nu pot sa instalez aplicatii pe el.
Eu vreau sa instalez aplicatii pe el.
Pot sa fac foarte simplu un SAN (ma rog… sort of) cu iSCSI. Parca nu l-as numi SAN ca nu e high availability, dar anyway—sa ramanem la discutia noastra. Intentionez sa folosesc Solaris pe server. Are suport iSCSI target, bineinteles.
Problemele sunt urmatoarele:
1) Pierd reduntanta fantastica pe care o am acum. Un controller RAID hardware care sa faca ce face ZFS-ul meu software costa mii de euro—bani pe care nu ii am. Fara RAID, n-am redundata, iar RAIDZ2 din ZFS nu vad cum as putea sa-l folosesc in combinatie cu iSCSI.
2) Cu FS-uri obisnuite: HFS, UFS, NTFS etc nu mai am acces partajat la date. Trebuie sa fac mai multe partitii, iar inexistenta volume managementului face lucrurile dificile. Well as putea sa folosesc Veritas (Windows, Linux, Solaris, BSD) pentru volume management, si as ajunge aproape la nivelul ZFS pentru ca as putea implementa si RAID-urile cum trebuie, dar ce fac pentru Mac OS X? Trebuie sa folosesc un shared disk file system. Optiunile care raman in picioare sunt XSan de la Apple si StorNext de la Quantum. Astea merg pe toate OS-urile care imi trebuie mie dar costa foarte mult si mi se pare ca merg numai cu Fibre Channel, nu cu iSCSI. Din cunostinta mea nu exista shared disk file systems care sa mearga in Mac OS X, Windows si Solaris.
Idei, sugestii, intrebari?