Salutare!
Am nevoie sa imi recomandati un scanner.
Trebuie sa scanez diapozitive, negative alb negru si color si fotografii obisnuite, la rezolutii foarte mari.
Eu il voi folosi pe mac, dar nu ar strica daca ar fi si unul care sa mearga si pe Windows.
Va multumesc.
Salutare!
Am nevoie sa imi recomandati un scanner.
Trebuie sa scanez diapozitive, negative alb negru si color si fotografii obisnuite, la rezolutii foarte mari.
Eu il voi folosi pe mac, dar nu ar strica daca ar fi si unul care sa mearga si pe Windows.
Va multumesc.
Păi sînt multe. eu am HP 3800, care acoperă tot ce spui tu.
Păi există scannere cu drivere de mac și fără drivere de windows?!
Nu stiu daca exista scannere cu drivere de mac si fara drivere de windows, de-asta am si intrebat.
Ultima data am folosit un scanner prin 2001, habar nu am cu ce se mananca.
Multumesc cattus, dau acum sa caut pe google de hp 3800.
Nu stiu daca exista scannere cu drivere de mac si fara drivere de windows, de-asta am si intrebat.
Ultima data am folosit un scanner prin 2001, habar nu am cu ce se mananca.
Multumesc cattus, dau acum sa caut pe google de hp 3800.
Mai sînt și altele, desigur. Eu am spus ce am eu și-s mulțumit de el.
Off-topic:
Heidelberg (ex-Linotype) Circon este un scanner care nu are drivere de Windows, dar are de Mac.
On-topic:
Hewlett-Packard are cel mai bun software de scanare home-office use, la ora actuala.
Eu am scanner Epson Perfection v100. I-am instalat driverul de mac de pe siteul lui Epson şi merge brici. Acum nu ştiu dacă e ce-ţi trebuie ţie, nu e mare sculă, dar vroiam să spun doar că Epson merge fără probleme pe Mac.
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
Așadar îți trebuie unul cu adaptor de transparente.
Ce dimensiune maximă vrei să scaneze? A4 sau poate chiar A3?
Cîți bani ești dispus să dai pe el?
Vrei să-l folosești pe sculele din semnătură?
Nu știu de ce, dar io cîn’ aud de scanner HP, Epson sau Canon am așaaaa o ușoară reținere… prea fac “de toate” (ar fi mult mai multe de dezbătut dar nu-i cazul aici)
nu mai e mult și-o să facă și automobile… (evident, după ce trece criza)
un geam, o lampă, o oglindă și un senzor pot să adune mulți și să bage-ntr-o carcasă de plastic…
Nu știu de ce, dar io cîn’ aud de scanner HP, Epson sau Canon am așaaaa o ușoară reținere… prea fac “de toate” (ar fi mult mai multe de dezbătut dar nu-i cazul aici)
un geam, o lampă, o oglindă și un senzor pot să adune mulți și să bage-ntr-o carcasă de plastic…
Depinde cu ce se ocupă tomusel, ce pretenţii are. Eu unul, de exemplu, sînt un simplu utilizator care-mi scanez pozele de cînd mergeam cu colegii de şcoală prin tabere aşa că Epsonul mi-e suficient.
Sigur nu vrei un scaner specializat pentru filme foto? Din alea care au o fanta prin care se baga filmul si il trage inauntru? Cred ca au rezolutia mult mai buna decat scanerele flatbed.
Artistul - 28 Decembrie 2008 05:36 AM
MaC® - 28 Decembrie 2008 05:21 AM
Depinde cu ce se ocupă tomusel, ce pretenţii are. Eu unul, de exemplu, sînt un simplu utilizator care-mi scanez pozele de cînd mergeam cu colegii de şcoală prin tabere aşa că Epsonul mi-e suficient.
tocmai d-aia am și zis… că depinde de mai multe detalii
n-o lua personal, doamne feri! pentru nevoi curente astea sînt bune (na, că poate-mi sare și Cattus în cap acuma… hehehehe)
ideea e că din descrierea inițială se suprapun alea profi peste alea medium…
și aramdune mai pune o întrebare-ajutătoare bună; poate așa vedem exact ce nevoie are omu’ și putem să-l îndrumăm mai bine.
Multumesc pentru avalanșa de răspunsuri, dar trebuie să vă spun, sincer, că nu au făcut decât să mă încurce si mai tare.
Uite pentru ce am eu nevoie: este vorba de scanarea unei arhive uriașe de fotografii, diapozitive și negative, alb negru și color (cateva zeci de mii), iar formatul lor nu va depăși a4. Mă interesează ca rezoluția să fie mare.
Scanarea nu se va face neapărat pe sculele din semnătură (Macbookul pleacă tai-tai peste vreo câteva semnături).
Cred că cel mai bine ar fi să mai mai documentez pe cât pot de unul singur, și să vorbesc personal cu cei care vor veni la Sibiu în 31 ianuarie, pentru că, repet, ceața mă cuprinde.
Întreba cineva de bugetul alocat achiziției - să spunem că se poate întinde până în 800-900 de euro. Hai și o mie.
Mersi
la banii aia nu o sa iei o scula prea buna
iar daca vrei sa faci ce spui tu, iti trebuie niste scule bune pentru a avea niste documente ok pe care sa le poti folosi ulterior
iar a4 nu o sa fie suficient - pun pariu ca vei mări imagini sau portiuni de imagini pina la a3
si daca nu vei avea bani de un drum scanner (hasselblad are un X1Flextight pe la 13000 de parai), ideal ar fi un Microtek (Scanmaker 1000XL Pro are rezolutia 3200 X 6400 DPI)
daca nu vei avea niste documente ok, pe care sa le poti folosi la nevoie, sa iei un detaliu dintr-o imagine, sa poti ilustra un afis etc, toata munca cu scanarea, sortarea, fisarea arhivei, va fi degeaba
Tot la Microtek mă gîndeam și eu.
Gama proffesional are densități optice f. bune: 4.0D ba chiar 4.2D. Mulți nici nu iau în considerare acest factor.
Eu aș merge mai degrabă pe un i900; e doar format A4 însă dacă scanezi la rezoluția maximă (optic! - că mulți iau țeapă cu cea interpolată) poți avea și detaliile necesare măririi ulterioare. Microtek vine cu Siverfast - care-i un soft bun pt scanare, eventual poți încerca un trial de la VueScan să vezi dacă e mai “pe nevoile tale”...
Multumesc pentru avalanșa de răspunsuri, dar trebuie să vă spun, sincer, că nu au făcut decât să mă încurce si mai tare.
Uite pentru ce am eu nevoie: este vorba de scanarea unei arhive uriașe de fotografii, diapozitive și negative, alb negru și color (cateva zeci de mii), iar formatul lor nu va depăși a4. Mă interesează ca rezoluția să fie mare.
[...]
Dacă e vorba de arhiva personală, cum am și eu, de pe vremea cînd visam să devin fotograf pro, eu zic că ar trebui o triere mai întîi. Altfel, la asemenea volum, munca unui om nu ajunge, mai exact nu-ți va ajunge viața, că ai doar una și irepetabilă, ar fi păcat să o pierzi tot scanînd poze vechi, în timp ce alții trag o bere la macuser meeting. Dacă e vorba de o firmă, unde vor lucra mai mulți oameni cu arhiva asta, atunci trebuie să răspunzi la întrebarea dacă iei un singur scanner tare sau mai multe „normale” ori relativ normale, adică la 300-500 lei/bucata.
Sigur că te băgăm în ceață dacă ție nu-ți e clar care-i scopul. Dacă e vorba de o arhivă de familie, din care să extragi ceea ce dorești să lași viitorimii din pozele de familie, un HP 3800 ori similar, la 350-450 lei e absolut suficient. Scanează și filme de 35 mm, cum ziceam.
[ Modificat: 28 Decembrie 2008 06:09 PM de Cattus Thraex ]