eh, scuze, nu m-am putut abține la virgula plutitoare.
In schimb, o șmecherie pe care poate că n-o știu toți (valabilă în Leopard, nu mai știu dacă și în Tiger):
Cum se stabilește dacă o fontă are/ce fonte au limba x, mai exact căutare (Spotlight) în FontExplorer:
În FontExplorer, clic pe All Fonts în coloana din stînga..
În cîmpul Search sus în dreapta, se scrie de ex. Romanian.
În coloana Fonts apar toate fontele a căror descriere conține „Romanian“.
În coloana din dreapta, cu măr 1/2/3 (sau meniul Preview) se accesează: Sample (alfabetul)/Repertoire (toate glifele)/Custom (unde se poate scrie orice – un logo, sau șȘțȚăĂîÎâ şŞţŢ). Cu măr i se obține „Font Info“ – descrierea fontei, care cuprinde tipul de fontă, lista limbilor utilizabile, copyright, versiunea, etc..
NB: Acest mecanism caută în (aproape?) toate cîmpurile (inclusiv nume; dar Location nu pare valorificat)). Se pot găsi de exemplu fonte după Designer, Manufacturer, Trademark.
Mai am o observaţie: vrei cumva să dai acest document clientului cu PC? Fii foarte atent! El nu are (99% probabilitate) un TimesNewRoman bun. La el pătrăţea se va chema codarea Romanian de pe mac!
Ca o posibila rezolvare la problema cu decalarile intre randurile de text
stau si ma gandesc acum oare acele distante date de client intre randuri ... el o fi creat niste styleuri ceva si eu nu le am la mine pe Mac ... ca sa facem o comparatie cu CSS de la webdesign ... desi acele styleuri ar trebui sa fie embedded in .doc ... cred ???
.pdf
Stiu ca e un pic de muncit, dar exact asa am patit eu ieri cu un fisier in word - pacat ca nu mai am originalul… pur si simplu, de la jumatatea unui rand incolo, restul randului era putin mais sus decat inceputul. Nu era un exponent. Am incercat orice posibil (aplicat style la intreg paragraful etc.), dar nu a iesit nimic.
la disperare: select all/copy/paste intr-un mesaj de mail nou creat - am scapat de formatare - apoi ce am avut in mesajul de mail copiat in documentul de word. E vorba de word 2001… vechi dar bun.
Nu am reusit sa identific de unde era problema, asa ca, vorba francezului “aux grands maux les grands remèdes”
@iaru: nu merge sa-l faca RTF ?
Evident ca dupa asta va trebui sa refaci punerea in pagina etc.
Și în .pdf pățesc ceva asemănător: editez un pdf în Acro 9pro (pdf-ul e făcut cu fonte de sistem, Lucida, TNR; în Leo și un program oarecare).
Cu Touch Up Text Tool corectez o literă sau schimb un cuvînt: litera/cuvîntul apar/e pursisimplu mai jos în rînd.
Copiez și lipesc sau rescriu tot rîndul: alinerea la linia de bază e corectă și editările rămîn aliniate.
Poate nu e of, topic!, da’ simptomul pare asemănător, legat de psihicul fontei? Mister.
Acuma poți șterge și virgula dintre subiect și predicat!
P.S. Chestiunea cu fonturile MS (fără să mă refere la necazul tău, mă rog, fostul tău necaz) am tot scris-o la .RO.
P.S. 2 Uneori, pînă să-mi dau seama, mai ales după reinstalarea sistemului urmată de instalarea aplicațiilor, mai am și eu dubluri de fonturi, recunosc că niciodată nu mi-au dat necazul ăsta. E drept, nici nu folosesc Word. Serios vorbind, o dublură de font, unul vechi și unul nou, nu ar fi trebuit să conducă la acel fenomen.
[ Modificat: 11 Ianuarie 2009 05:50 AM de Cattus Thraex ]
Mai am o observaţie: vrei cumva să dai acest document clientului cu PC? Fii foarte atent! El nu are (99% probabilitate) un TimesNewRoman bun. La el pătrăţea se va chema codarea Romanian de pe mac!
Dacă are Vista, nu. Dacă are XP, tot nu, dacă are acel EUUpdate, de care tot vorbeam. Dacă are XP fără acel update sau orice alt Windows anterior, da.