8) Check for Viruses
Macs don’t get anywhere near the amount of viruses that Windows PCs are prone to, but that doesn’t mean that they can’t get infected. If you don’t already have antivirus software, you may want to consider making a purchase. If you have the software installed, be sure to keep your virus definitions up to date—you can find the latest updates on your software manufacturer’s website.
Parca mac-urile nu aveau virusi. Nu asa era reclama aia cu “I am a Mac…”?
“just drag them all into the Trash and don’t forget to empty it. Be brave.” - that’s crazy! să zici asta unui începător?... 5) Repair Disk Permissions - parcă asta nu făcea parte din “regular maintenance”... 7) Restart Your Computer Every Once in a While - asta e un mit!! refuz să-l opresc! 9) Optimize Your Hard Drive - ce s-a întâmplat cu HFS+ care se fragmentează foarte greu?
Foarte inteligent intr-adevar:
Parca mac-urile nu aveau virusi. Nu asa era reclama aia cu “I am a Mac…”?
Gresit. Reclama e tricky. In ea spune ca Windows are 114,000 de virusi dintre care nici unul pe Mac; nici unul din acei 114,000. Apple nu spune ca nu exista nici un virus pe Mac.
9) Optimize Your Hard Drive - ce s-a întâmplat cu HFS+ care se fragmentează foarte greu?
Un disc se fragmentează destul de uşor dacă se îndeplinesc simultan două condiţii:
- spaţiu liber puţin (<10% să zicem);
- lucru cu fişiere mari (zeci, sute de MB).
Da, ştim.
Dar nu mi se pare frumos să sfătuieşti pe bietul user să-şi instaleze (şi să plătească!) jdemii de programe care să aibă grijă de sistem, când de fapt nu e aşa mare nevoie. Doar nu e windoze
Zic că nu prea e nevoie, pentru că eu nu folosesc asemenea unelte şi nu am deloc probleme (şi nu sunt tocmai genul de user “cuminte” )
O singură dată a trebuit să reinstalez un MacOS, şi asta pentru că i s-a tăiat curentul în timp ce făcea “optimizing performance” (probabil i s-a distrus o bibliotecă importantă)
Nici eu nu cred ca trebuie sa bagi prostii in capul unui nou user. Deci, explici ca nu sint virusi (inca), dar ca ii poti trimite mai departe (daca esti asa de prost sa nu intelegeti ca un .pif, sau un .scr sint virusi.
Optimizarea trebuie facuta automat. Atit cit exista. Dar, daca te adresezi profesionistilor care lucreaza din greu, recomanzi un soft greu, precum Diskwarrior sau Drive Genius.
Oricum, recomanzi paranoicilor OnyX, TinkerTool sau Cocktail, pentru chestii simple.
Dar explici ce face DiskUtilities – pentru cei mai multi e absolut suficient.
Si mai explici ca, in clipe de restriste, poti folosi comanda numerica (single user) sau restartul cu DVD-ul de sistem.
Dar cel mai bine trebuie sa explici CE STIE cu adevarat OS X (ca stie atit de multe, incit nici eu nu le stiu pe toate!).
Pentru ca mi-a placut “recomanzi paranoicilor” o sa-mi dau si eu cu parerea:
1. Mesajele astea se adreseza unor oameni (ca mine anul trecut) cu cumostinte de IT peste medie ce vor sa scape de problemele ce strica experienta unui PC. Oameni ca astia, paranoici daca vrei sa le spui, nu pot crede ca exista, ca se poate, si fara antivirus, si fara firewall de 60 de dolari si fara defragmenter de 80 si fara crack pentru programul ce-ti face un simplu pdf. Daca-i spui unui paranoic ca nu exista nici un motiv de ingrijorare, o sa-ti raspunda prompt ca “esti cu ei”! Cat il costa pe Apple sa zica sa-ti cumperi un program de optimizare daca vrei sa faci asta o data pe an? Nimic, cine nu are bani de aruncat pe calmarea tendintelor paranoide nu va cheltui nimic. Mai mult, isi atrage si developerii de partea sa, imbiindu-i sa dezvolte UBuri.
2. Si Apple vinde programe de tot felul. Daca un cumparator da 80 USD pentru o “solutie de siguranta” pe care o va folosi o data pe an, eu cred ca acceasi persoana nu va ezita in a-si upgrada iLife-ul (pe care-l foloseste zilnic), la aceeasi bani, in ziua aparitiei ! Unde merge mia merge si suta!
Adevărul e că dacă Apple ar spune că nu-i nevoie de antivirus sau de program de defragmentare, un utilizator obişnuit cu Windows ar zice că-i prea frumos ca să fie adevarat. Aşa că prezentarea trebuie inrăutăţită puţin, pentru a-i da credibilitate mai mare.
Interesant articolul, uite că ceea ce am zis eu în glumă, s-ar putea să fie chiar tactică de marketing. Dacă tot mai mult FUD apare pe tema aşa ziselor “găuri de securitate” din OS X, atunci Apple face o chestie asemănătoare cu ceea ce au făcut cei de la Amstrad cu ventilatorul inutil: le zice oamenilor să-şi pună antivirus.
off topic - un amic, in state, si-a lut mac… se duce el la magazin si zice - vreau un antivirus, la care vinzatorul: ai 50 de dolari cu care nu ai ce face?:-)
vorbesc cu el, ii explic, ii dau linkuri - concluzia lui: lasa, ca e mai bine sa fie, sa vad io cum scaneaza si nu gaseste nimic