2 din 4
2
Cât vă ţin bateriile?
  [ Ignoră ]   [ # 16 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Nu ştiu voi ce părere aveţi, dar mie 2-3 ore de funcţionare ore mi se par insuficiente. Se pare că fabricanţii de baterii au cam rămas în urmă cu tehnologia. Într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat, îmi voi lua un laptop. Probabil că va fi un iBook, sau MacBook (simplu), cu condiţia să ţina măcar 5-6 ore. Sunt dispus să renunţ la performanţe, în favoarea ciclurilor de funcţionare mai lungi. Altfel, portabilitatea nu mai are nici un rost.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 17 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05

Portabilitatea tine si de grosimea/greutatea deviceului, iar iBookurile au ramas cam in urma. O bijuterie de 12” e prea groasa pentru dimensiunile latime x lungime. Si eu sper un macbook elegant cu baterie buna.

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 18 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 14.10.05

Daca tot vorbeati de grosimea MacBook-ului ce parere aveti de aceasta poza fictiva? Eu zic ca arata de nota 10.

[ Ignoră ]   [ # 19 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: London, UK
Macuser din: 11.10.05
nevrozel - 11 Mai 2006 10:41 PM

Daca tot vorbeati de grosimea MacBook-ului ce parere aveti de aceasta poza fictiva? Eu zic ca arata de nota 10.

Daca ar arata exact asa si ar avea 13” cum s-a speculat, atunci eu as opta pentru unul asa in defavoarea unui PB/MBP, DVDRW sa aiba pe el.

Semnătură 

MB12 early2015, mini late2018, i2, i4S, iX, Watch Nike (Series3), iPad 1, iPad Pro 9.7”,  Pencil, shuffle 4, TV4, AExtreme x2, AEBSv2, AEBS original(x2) v1(x2), Homepod (x2), iPod Hi-Fi (x3)

[ Ignoră ]   [ # 20 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Da, chiar arata foarte misto in poza asta. Eu oricum am sa iau unul, nu pentru mine din pacate ci pentru surioara mea. smile

[ Ignoră ]   [ # 21 ]
RankRank
Jr. Member
Macuser din: 24.10.05
nevrozel - 11 Mai 2006 10:28 PM

Da, ai HD. Smecher. smile
L-ai luat de nou? Ai dat o groaza de bani pe el cred…

lucrez cu o firma care lucreaza cu IRIS si uite-asa n-am dat chiar o groaza pe el dar sincer m-am ingrozit cand am vazut cat adaos se adauga in ro.

Tudor: asa este, bateria e una din cele mai mari probleme la portabile.
Va mai amintiti primele telefoane mobile ajunse in Ro? Cand ajungeam pe la vreo sursa de curent pe la clienti, restaurante etc trebuia sa-mi bag repede mobilul la incarcat…penibil rau.
Mie mi se pare inacceptabil ( poate e un cuvant prea greu dar asta e) sa nu pot sa plec de acasa cu PB-ul , sa-l folosesc o zi de munca si sa-l incarc de-abia seara ( asa cum fac cu telefonul, de ex.)

[ Ignoră ]   [ # 22 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Inca nu din pacate. Sa asteptam bateriile acelea pe nu stiu ce fel de celule. smile

[ Ignoră ]   [ # 23 ]
RankRankRank
Member
Din: Ploiești
Macuser din: 08.11.05

Bateriile sunt o mare problemă încă, și cererea mare de baterii nu e la laptopuri, ci la vehicule electrice (care dacă ar ajunge să aibă autonomie comparabilă cu cea dată de un rezervor plin de benzină, ar provoca un mare boom economic). Tehnologia acumulatorilor a evoluat relativ puțin în 10 ani; de la Ni-MH și Ni-Cd încoace (adică acumulatoarele alea ce țineau puțin și aveau efect de memorie), singura revoluție majoră a fost apariția bateriilor litiu-ion (care nu mai prezintă efectul de memorie, dar tot se uzează în timp, indiferent dacă sunt sau nu utilizate). Ultima tehnologie, litiu-polimer, nu au adus nici o îmbunătățire majoră față de litiu-ion; prezintă doar avantajul că bateriile pot fi modelate în forme mai deosebite, și nu mai trebuie să fie paralelipipedice.

Așa, revenind la baterii… laptopurile recente vin cu acumulatori litiu-ion sau litiu-polimer, și multe din sfaturile vechi, care se aplicau la bateriile cu nichel, NU se mai aplică la cele litiu-ion. Nu mai ascultați vânzătorii de telefoane mobile care recomandă polologhia aia cu “neapărat primele 3 încărcări să fie complete”, “lăsați telefonul la încărcat 24h minim prima oară” și așa mai departe, că lor nu le face nimeni training când se schimbă tehnologia grin

Deci, pentru acumulatorii pe litiu:

- acumulatorul va atinge performanțele maxime după 3-5 cicluri de încărcare completă
- lăsarea “la încărcat” după ce electronica dispozitivului de încărcare a semnalat că a terminat este inutilă (curentul de încărcare este tăiat când încărcarea e completă; există o excepție, și anume încărcătoarele cu funcție de menținere, destinate a ține o baterie în stare bună pentru perioade lungi de timp - săptămâni, luni întregi, dar nu prea se aplică la acumulatorii de laptopuri)
- nu se lasă acumulatorul să se descarce complet
- se PUNE LA TREABĂ  cheese un acumulator pe bază de litiu se uzează în timp indiferent că este utilizat sau stă pe raft (zice-se că rezistă la 300-400 cicluri de descărcare/încărcare completă, sau 2-3 ani)

Tehnologia de care zice Nevrozel se referă la o chestie foarte deșteaptă, care e studiată tot pentru vehicule electrice: pila cu combustie. Mai exact: problema cu acumulatorii clasici (mai ales la un vehicul electric) este volumul și greutatea lor, precum și faptul că nu se pot încărca repede (încărcarea unei baterii de câteva zeci de KW necesită 4-5 ore la curenți destul de mari, chestie enervantă rău dacă te gândești cum umpli rezervorul cu benzină într-un minut și poți pleca imediat mai departe). Pila cu combustie e o combinație între acumulatorii clasici și “alimentarea cu combustibil”: pila “arde” combustibil (de obicei, metanol), iar produșii de combustie sunt hidrogenul și oxigenul; procesul emite 0% substanțe poluante, căci rezultă curent electric și ... apă cheese iar metanolul se poate produce într-un mod curat, spre deosebire de combustibilii fosili clasici. La consumul unui laptop de generație nouă, metanolul dintr-o sticlă de 0,5 litri ar însemna zeci de ore bune de funcționare.

Din păcate, mai va până o să vedem așa tehnologii în utilizare pe scară largă, și soluția rămâne fie “eterna căutare a prizei”, fie o a doua (a treia) baterie de rezervă în geantă, gata încărcată (soluția cea mai practică, ținând cont cât de hot-swap sunt bateriile la laptopurile Apple).

Semnătură 

to the aiiirpoooort…

[ Ignoră ]   [ # 24 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
VAXXi - 12 Mai 2006 01:47 AM

...soluția rămâne fie “eterna căutare a prizei”, fie o a doua (a treia) baterie de rezervă în geantă, gata încărcată (soluția cea mai practică, ținând cont cât de hot-swap sunt bateriile la laptopurile Apple).

Apropo de asta. iBook-ul meu cel vechi nu are baterie interna, asa ca daca-i scot acumulatorul, pierde data si restul setarilor. La astea noi se poate schimba acumulatorul “din mers”, fara priza?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 25 ]
RankRankRank
Member
Din: Ploiești
Macuser din: 08.11.05

De iBook nu știu, dar la PowerBook G4 merge sigur (treci laptopul în sleep, scoți bateria, pui bateria, îl trezești și e totul la fel cum l-ai lăsat). Am înțeles însă că a dispărut facilitatea asta la MacBook Pro, sau cel puțin nu e disponibilă acum… probabil nu le-a reușit dpdv tehnic, pentru că mi se pare o funcție foarte utilă.

Semnătură 

to the aiiirpoooort…

[ Ignoră ]   [ # 26 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Exact, si eu ma gandesc sa mai achizitionez o baterie de rezerva, mai ales ca asta a mea are exact 195 de cicluri si 68% din capacitatea initiala.

[ Ignoră ]   [ # 27 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Aaa, e vorba de safe sleep-ul de la PowerBook…

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 28 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Safe Sleep la PowerBook G4?! Eu nu am auzit de asa ceva (decat la cele HD) si cred ca confunzi. Chestia de care vorbeste Vaxxi este ceva destul de vechi si simplu. PowerBook-ul tine pentru 2 sau 3 minute parca in memoria RAM tot sistemul, timp in care se schimba bateria on-the-fly. Defapt, PowerBook-urile nu au Safe Sleep (in afara de cele HD).

[ Ignoră ]   [ # 29 ]
RankRank
Jr. Member
Macuser din: 24.10.05

Ok, teme facute & cronometrate: 3;15;54 pana la aparitia mesajului cu “iresponsabilule, esti pe zero, baga cablul!”, in configuratia mail, safari, azureus, preview ,weatherpop, alarmclock pro-cronometrul:)
Mai bine decat credeam la inceput, ati avut dreptate;)

[ Ignoră ]   [ # 30 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
nevrozel - 12 Mai 2006 02:24 AM

Safe Sleep la PowerBook G4?! Eu nu am auzit de asa ceva (decat la cele HD) si cred ca confunzi. Chestia de care vorbeste Vaxxi este ceva destul de vechi si simplu. PowerBook-ul tine pentru 2 sau 3 minute parca in memoria RAM tot sistemul, timp in care se schimba bateria on-the-fly. Defapt, PowerBook-urile nu au Safe Sleep (in afara de cele HD).

Da, ai dreptate, cel putin PowerBook-ul tine alimentat RAM-ul cateva minute. Dar si Safe Sleep poate fi facut sa mearga si pe alte tipuri de Mac (G4).

Semnătură 

⌘-N

2 din 4
2