Stie cineva ce pot folosi pentru a instala un sistem de operare pentru procesoare intel pe procesor ppc?
Ar fi qemu dar nu vad nimik care sa fie mai usor la configurat si instalat.
Se poate rula fie si emulat ceva programe de win ?
Extrem de lent şi nu întotdeauna funcţionează. Sînt programe pe care pur şi simplu nu le deschide. Am încercat Win 98 pe un Powerbook de 17 inch, cu procesorul de 1 ghz şi cu un Gb de Ram. E exasperant.
Nu ai nicio solutie pentru performanta marita. Asta nu este virtualizare (executie nativa + I/O emulat), ci emulare full.
E un fel de PearPC (varianta inversata a titlului thead-ului).
Un comment de pe net zice asa :
“...it works well and very fast on my 466 Mhz Power Mac G4, emulating 501-512 Mhz Intel i686. “MHz myth” is true!”
Va cer si eu sfaturi ca novice ce sunt in emularea pe ppc :(
Uneori opiniile vad ca sunt contradictorii si nu stiu ce s afac dar cred ca cel mai bine va fi sa testez.
Stiam ca pentru rulare “nativa” a aplicatiilor este Crossover MAC dar nu stiu ce poate “transla” si cum.
La descrierea programului am gasit printre altele si urmatorul text:
Virtual PC is an emulation suite for Mac OS X on PowerPC-based systems.
The software was originally written by Connectix, and was subsequently acquired by Microsoft.
In August 2006 Microsoft announced it would not be ported to Intel-based Macs,
effectively discontinuing the product as PowerPC-based Macintoshes are no longer manufactured.
Virtual PC virtualizes a standard PC and its associated hardware. Supported Windows operating
systems can run inside Virtual PC, however other operating systems like Linux may run, but are
not officially supported (for example, Ubuntu, a popular Linux distribution, can only get past the
boot screen of the Live CD when using Safe Graphics Mode).
You can’t compare this software to Parallels or VMWare, speed of VPC is horrible, no surprise if
you run a x86 VM on your PPC-based Mac.
Anyway, this is a must have for your PPC Mac!
System requirements:
• A native G3, G4, or G5 Macintosh computer — processor upgrade and/or accelerator
cards are not supported by Microsoft for use with Virtual PC
• Mac OS 10.2.8 or higher ( 10.5.x untested! )
• 512 MB of RAM and 3 GB of free hard-disk space
• A 700 MHz processor, minimum
• Windows ( or other x86 ) Install CD
Eu am lucrat pe un PB 1,25GHz cu VPC si abia deschidea un epidata sau systat. Mergea, nu zic nu, dar pentru o analiza complexa imi statea si 20 de minute sa gandeasca, o chestie care pe intel o fac in cateva milisecunde.
Viteza depinde foarte mult şi de tipul de aplicație pe care-l foloseşti. În principiu, e de aşteptat ca un program care chinuie procesorul cu calcule matematice aşa cum este systat să meargă greu.
Edit: Crossover nu va merge pe PPC pentru că el nu e un emulator, e o reimplementare a funcțiilor Windows (i.e. programele accesează resursele sistemului de operare, care nu e Windows, dar “răspunde” la aceleaşi “întrebări”). Cum aplicațiile Windows sunt pentru procesoare x86, e de aşteptat ca ele să nu ruleze pe procesoare PowerPC.
Cel mai simplu şi mai rapid ar fi să încerci şi să vezi cum merge. Pe un sistem ca al tău ar trebui să poți obține totuşi o performanță rezonabilă pentru aplicații uzuale.
[ Modificat: 31 Ianuarie 2009 09:44 PM de donkey ]
Nu e chiar asa de simplu ca o sa-i ia vreo 2 ore si juma instalarea de windoze… Cel mai simplu ar fi sa gasesti o imagine de windoze gata configurata la un macuser, pentru ca poti sa o copiezi simplu si va merge. (din ce mai tin minte)
Am avut si eu un g4 si nu am reusit sa bag windoze pe el.am reusit sa fac un dualboot cu ubuntu pt ppc si am rulat cu wine ce aveam nevoie,ar fi o alternativa,depinde ce ai nevoie.
Eu am preferat sa vand g4