salutare. un client franțuzesc mi-a cerut crop-marks-urile în a cincea culoare și în overprint într-un PDF generat de InDesign CS3. există așa ceva? se poate în InDesign CS3?
dau mai jos textul clientului, în limba lu’ Ludovic Cruchot, că poate n-am înțeles io care-i treaba:
La forme de découpe doit être traitée en 5e couleur et en surimpression et ne doit pas faire partie du noir.
fanțuzul zice de ștanță, nu de cropmarks
faci ștanța in culoare pantone, cu overprint, si denumesti culoarea “gabarit”
ideal ar fi să fie și pe un layer separat, layer care să se cheme la fel -gabarit
eh, știam io de unde să dau unui obiect o culoare, spot sau nu. numai că io nu văd în layout-ul meu nici o ștanță, alea apar când bifez ce trebe în fereastra de export PDF, deci n-am ce obiect să selectez și să colorez. acuma, intuiesc io bine și voi îmi sugerați să creez io aceste ștanțe? sau chiar sunt în ceață?
De ce sa creezi stanta (adica cropmarks-urile)? Pdf-ul nu face asta bine si singur? Daca e stanta e registration, va avea atitea valori cite culori de baza ai.
e clar, nu reușesc să fiu suficient de clar :-( mai încerc o dată: după ce termin de făcut layout-ul nu am nici un crop mark în el. ze crop marks apar numai în PDF-ul exportat. deci io cui dau spot colour în InDesign? într-adevăr, PDF-ul face foarte bine singur asta, însă ze crop marks din PDF nu-s spot colour, nici Pantene nici altceva - sunt negre, adică exact ce nu vrea ze client. acuma, în layout-ul de l-am făcut, cum fac io să colorez ze crop marks, de vreme ce nu le văd?
( nici franțujii nu m-au lămurit ce trebe să fac, așa că le-am trimis pachet layout-ul să-l facă ei cum știu. rămâne însă nelămurirea mea, pentru care sper la un “iegzâstă o esplicație!” )
e clar, nu reușesc să fiu suficient de clar :-( mai încerc o dată: după ce termin de făcut layout-ul nu am nici un crop mark în el. ze crop marks apar numai în PDF-ul exportat. deci io cui dau spot colour în InDesign? într-adevăr, PDF-ul face foarte bine singur asta, însă ze crop marks din PDF nu-s spot colour, nici Pantene nici altceva - sunt negre, adică exact ce nu vrea ze client. acuma, în layout-ul de l-am făcut, cum fac io să colorez ze crop marks, de vreme ce nu le văd?
( nici franțujii nu m-au lămurit ce trebe să fac, așa că le-am trimis pachet layout-ul să-l facă ei cum știu. rămâne însă nelămurirea mea, pentru care sper la un “iegzâstă o esplicație!” )
DOOOOMNEEEEEEEEEEEEE Crop marks NU sint negre! NU sint negre!
Sint culorile esentiale, care vor fi folosite in tipografie pentru reglarea placilor, supratpuse! Ele sint formate din culorile cu intensitate 100%, folosite pt tiparirea documentului.
Ia uita-te cu separations bifat in Acrobat. Ai sa te lamuresti!
buun, mulțumesc pentru (i)luminare! acum am înțeles mai bine ce-i cu “Registration”. dar pe crop marks tot nu am de unde să le iau în InDesign ca să le fac spot colour ) ceva-mi scapă, dar am să dorm pe ele și de dimineață pun pariu c-or să-mi vină și ideile
N-ai ce face, trebuie să pui tu manual crop marks în culoarea pe care o vrea franțuzul. Faci layout-ul mai mare astfel încât să încapă bleed-ul și crop marks-urile și te dai la pus liniuțe de 0.25 pt la colțuri.
aha! deci să fie până la urmă ce bănuisem io? dar de ce ar cere tipografia așa ceva? de vreme ce un soft să-i zicem ‘standard’ le face Registration. mă rog, cred că merg prea departe cu întrebările pentru seara asta. mulțam Tudore!