Am luat contact cu un MAC OS X version 10.3.9. As dori sa il pregatesc pt o fetita de 8 ani care este familiarizata cu winows-ul. De aceea ar fi foarte util sa aiba si un windows. Modelul este notebook: Power Book G4, procesor 1GHz PowerPC G4, L3 cache 1 Mb, 512 SDRAM. Mai este si SO in spaniola. Ma intereseaza daca pot pune windows in modul dual. Nu are nucleu Intel. Se poate pune virtual si ce parere aveti de viteza de functionare? Se mai poate updata MAC-ul? La multe intrebari s-a raspuns, o sa ma mai documentez - este destul de mult cat timp nici nu stiu cum pot ajunge la Boot Camp - probabil cu kit-ul de SO. Pot face rost cumva sa instalez un sistem de operare - prin formatare- nu ma intereseaza ce-i pe el acum- ca sa scap de spaniola? Am gasit pe forum vorbindu-se de windows dar era vorba si de Intel. Ce sfaturi imi puteti da tinand cont de scopul in care se vrea folosit? Multumesc.
[ Modificat: 04 Februarie 2009 10:11 PM de Administrator ]
nu poti instala decit virtual PC si sa pui un win95…
dar la virsta aia, nu are rost sa incurci copilul / lasa-l sa deprinda mai intii cunostintele de baza
Am luat contact cu un MAC OS X version 10.3.9. As dori sa il pregatesc pt o fetita de 8 ani care este familiarizata cu winows-ul. De aceea ar fi foarte util sa aiba si un windows. Modelul este notebook: Power Book G4, procesor 1GHz PowerPC G4, L3 cache 1 Mb, 512 SDRAM. Mai este si SO in spaniola. Ma intereseaza daca pot pune windows in modul dual. Nu are nucleu Intel. Se poate pune virtual si ce parere aveti de viteza de functionare? Se mai poate updata MAC-ul? La multe intrebari s-a raspuns, o sa ma mai documentez - este destul de mult cat timp nici nu stiu cum pot ajunge la Boot Camp - probabil cu kit-ul de SO. Pot face rost cumva sa instalez un sistem de operare - prin formatare- nu ma intereseaza ce-i pe el acum- ca sa scap de spaniola? Am gasit pe forum vorbindu-se de windows dar era vorba si de Intel. Ce sfaturi imi puteti da tinand cont de scopul in care se vrea folosit? Multumesc.
Nu, lasă fetița să învețe MAC OS, a mea îl bibileșe de la doi ani, acuma se descurcă pefect cu 2 sisteme de operare, ba și linux a mai bîjbîit un pic.
Limba de lucru se pune prima în lista din System Preferences/Inernational/... Apeși pe Edit List sau cum o fi în spaniolă și pui româna sau engleza prima. Dacă pui româna, sistemul va detecta automat ce aplicații au localizare în română. Dacă nu găsește, sare la a doua limbă, de ex. engleza.
e o bijuterie acel mac daca este modelul de 12’’ ..si eu cred ca se va impaca bine cu sistemul daca are cunostinte de baza despre PCuri in general..eu ti-as recomanda sa-i pui niste memorie in plus si sa treci la 10.4 Tigerul o sa se miste mult mai bine Norocoasa fetita ai
Cattus Thraex, merci. Am reusit sa setez limba. Citisem si eu articolul (http://www.wellesley.edu/Computing/ForeignLangSupport/keyboard-setup.html) si parca mai aveam unul dar de abia dadusem ochii cu Mac si apoi ma teroriza spaniola. Dupa ce am citit comentariul tau si cu putina insistenta pe dictionar a fost totul banal. dupa cateva zile incep sa vad ce nu vedeam inainte, mai ales ca l-am setat pe engleza. Ar mai fi Boot Camp, dar sunt curios de ce as putea pune pe el doar windows 95. Este viteza de vina sau soft-ul nu permite? Altfel, credeti ca ar fi poblema sa gasesc memorie pentru el. Am vazut ca are SDRam. Va multumesc pentru ajutor si pentru promtitudinea raspunsurilor.
aha, am inteles. microsoft a facut treaba buna cu Hyper-V dar prea vor sa faca prea multe in unul singur si de asta incepe lumea sa fuga de ei. M-ar mai interesa daca este acelasi tip de memorie cu cel de un notebook obisnuit si daca pentru a pune versiunea 10.4 de tiger din punct de vedere legal trebuie achizitionat. Banuind ca il pot coate de undeva ...
Cattus Thraex, merci. Am reusit sa setez limba. Citisem si eu articolul (http://www.wellesley.edu/Computing/ForeignLangSupport/keyboard-setup.html) si parca mai aveam unul dar de abia dadusem ochii cu Mac si apoi ma teroriza spaniola. Dupa ce am citit comentariul tau si cu putina insistenta pe dictionar a fost totul banal. dupa cateva zile incep sa vad ce nu vedeam inainte, mai ales ca l-am setat pe engleza. Ar mai fi Boot Camp, dar sunt curios de ce as putea pune pe el doar windows 95. Este viteza de vina sau soft-ul nu permite? Altfel, credeti ca ar fi poblema sa gasesc memorie pentru el. Am vazut ca are SDRam. Va multumesc pentru ajutor si pentru promtitudinea raspunsurilor.
Boot Camp este funcțional NUMAI pe mac-uri intel inside, nu pe PPC, deși apare în Applications/utilities.
Memoriile pt acele modele sînt mai scumpe decît memoriile noi! Dar așa e viața, complicată.
P.S. du-te pe versiontracker.com și descarcă Mactracker, caută ce model de mac ai și vezi acolo ce tip de memorie ai nevoie. ai și pe forum o rubrică dedicată memoriilor non-apple-blessed (Apple nu face memorii, dar le „binecuvîntează” pt fiecare model).
[ Modificat: 05 Februarie 2009 05:51 AM de Cattus Thraex ]
ma loghez pe acest mac direct cu user-ul alex2. Nu stiu nici o parola, in speta m-ar interesa admin-ul: root probabil ca in linux. Exista o posibilitate sa recapat resetez parola asta ca in winows sau trebuie sa pun SO ca in Linux? Am incercat sa instalez Onyx_153. multumesc
am my account(alex2 -standard), Alex - admin, alex3 - standard. Daca doresc sa-i modific parola (lui alex 2 cel curent) ma intreaba de vechea parola. evident bat blanc (intru automat in desktop) si imi spune password incorect. Pot reseta cumva parolele (in windows is programe)? La ceilalti useri nu le pot modifica daca n-am administrator’s name? N-am vazut user-ul root sau administrator. Ca nu am drepturi sau nu exista acest user special pe mac?
Ai drepturi, dar nu le cunosti.
Calculatorul e al tau? Ai instalat ceva pe el? Cum ai facut? Ca nu se poate fara parola.
Deci: Alex (admin) e singurul care are drepturi depline. Dar, asa cum spui, nu ai parola. Ai uitat-o? O stie altcineva?
am my account(alex2 -standard), Alex - admin, alex3 - standard. Daca doresc sa-i modific parola (lui alex 2 cel curent) ma intreaba de vechea parola. evident bat blanc (intru automat in desktop) si imi spune password incorect. Pot reseta cumva parolele (in windows is programe)? La ceilalti useri nu le pot modifica daca n-am administrator’s name? N-am vazut user-ul root sau administrator. Ca nu am drepturi sau nu exista acest user special pe mac?
Omul cat traieste invata ...
Dacă ai un calculator luat sh și nu-i știi parola
Dacă l-ai furat și nu știi parola
Dacă ești zăbăuc și ai uitat parola/parolele
faci la fel: din discul de sistem. Nu știi cum? Dă detalii, să vedem dacă e cazul să-ți spun. Cum ai ajuns în situația asta? Te-ai procopsit cu el? L-ai furat și vrei să-l faci pierdut? ești zăbăuc și vrei să ieși din zăbăucenie?
iulius - dacă vii pe un forum public, popular, monitorizat de către BSA și întrebi de unde iei OS X FIREȘTE că răspunsul va fi: Da, legal trebuie să îl cumperi - vezi la cel mai apropiat Apple Store sau reseller Apple (nu ai binevoit să completezi în profilul de user de unde ești așa că mai multe nu îți putem spune)