De cateva luni ma chinui sa-mi conving sefii ca ar trebui sa-mi schimb vechiul PC cu un mac. (ma ocup de grafica 2D in principal si secundar modelare 3D). Majoritatea lucrarilor ce se fac la noi implica fisiere imense (.psd-uri de 1-3 GB) lucru care ma omoara lucrand cu un amarat de P4HT cu 2GB Ram. In sfarsit am reusit sa-i conving pe “bossi” de utilitatea unui mac. Astfel, m-am trezit ca mi-au aprobat un buget de 8000 EUR + TVA. Acum urmeaza dilema .
Eu am hotarat sa luam un G5 Quad, dar nu stiu exact la ce upgrade-uri sa raman. Ma gandeam sa pun 16 GB RAM, dar nu stiu daca este chiar asha mare diferenta intre 8 si 16GB.
Placa video care e pe configuratia standard sau un upgrade?
Se pot pune mai multe HDD in raid pe acest mac?
Si nu in ultimul rand daca stie cineva ceva despre monitorul asta : Dell UltraSharp 2405 FP Flat Panel 24’ (l-am gasit la http://www.pcmadd.com la 720 EUR). Merge cu Quad-ul sau nu?
Multumesc si sper sa apar si eu la urmatoarea intalnire macuser,
Dan
Poti pune 2 HD-uri in acel Mac, cu care poti face RAID. Daca vrei mai multe, ai nevoie de o placa SATA aditionala - am vazut asemenea solutii pe afara, nu stiu daca se gasesc pe la noi. Sau le poti pune externe pe Firewire, dar viteza de transfer a datelor va fi mai mica. Placa video de 256 Mb cred ca este arhisuficienta pentru 2D si 3D. Memoria - niciodata nu poti spune ca ai prea multa, totusi nu stiu daca toate programele stiu sa beneficieze de 16 GB de RAM… 8GB cred ca e suficient.
Nu stiu nimic despre acel Dell, insa avand in vedere suma aia de 8000 eur + TVA, eu n-as sta pe ganduri si mi-as lua un Apple Cinema Display de 30”.
Poti pune 2 HD-uri in acel Mac, cu care poti face RAID. Daca vrei mai multe, ai nevoie de o placa SATA aditionala - am vazut asemenea solutii pe afara, nu stiu daca se gasesc pe la noi. Sau le poti pune externe pe Firewire, dar viteza de transfer a datelor va fi mai mica. Placa video de 256 Mb cred ca este arhisuficienta pentru 2D si 3D. Memoria - niciodata nu poti spune ca ai prea multa, totusi nu stiu daca toate programele stiu sa beneficieze de 16 GB de RAM… 8GB cred ca e suficient.
Nu stiu nimic despre acel Dell, insa avand in vedere suma aia de 8000 eur + TVA, eu n-as sta pe ganduri si mi-as lua un Apple Cinema Display de 30”.
Întru totul de acord cu Tudor. Cît despre monitor, nici nu sta pe gînduri: monitor Apple cît mai mare. Acela de 30 inci este o bijuterie. Du-te la MacGallery, au acolo așa ceva. Nici o altă firmă nu face monitoare mai bune, doar mai ieftine.
Mersi de sfaturi. Am vazut cinema display ala de 30 la cerf. Intr-adevar este o bijuterie. Cred ca o sa raman la 8GB apple cinema display 30 si 2 hdd.
Multumesc inca o data.
Înțeleaptă decizie. Poți apoi pune în cascadă și hdd-uri externe prin fw, merg ceva mai lent, dar cu doi giganți interni + altea externe cred că faci cea mai bună treabă.
ma bag si eu ca musca dar poate ar fii mai bine sa mai astepti putin pana scoate apple PowerMacurile cu Intel? Dupa ce am vazut ca a fost cu MacBook si iMacurile Intel, cred ca o sa fie un salt de performanta respectabil!
ma bag si eu ca musca dar poate ar fii mai bine sa mai astepti putin pana scoate apple PowerMacurile cu Intel? Dupa ce am vazut ca a fost cu MacBook si iMacurile Intel, cred ca o sa fie un salt de performanta respectabil!
Si daca se razgandeste seful?
Si ce-o sa faca cu toate programele sub rosetta, ca sigur nu vrea sa mai vada XP in fata…
Si o sa trebuiasca sa astepte reviziile 4-5-6 ca sa se rezolve toate bugurile?
Si daca o sa apara unul doar peste 2 ani?
Posibil, dar el are nevoie de aplicații grafice „grele” care vor fi optimizate pt Intel abia de la anul încolo. În testele mele, seria Adobe ori Office 2004 merg mult mai încet pe mac intel. Or, omu’ are nevoie acum. Chiar de la anu’ încolo, vor fi UB, deci vor merge repede și pe ppc și pe intel.
Dacă nu ar fi un asemenea caz, i-aș recomanda iMac intel la 20 inci, care poate fi, desigur, o altă opțiune.
corect, insta pt suma asta eu m-as asigura ca viitorul Mac o sa fie in Top Shape multa vremeee… chiar daca la inceput o sa mearga mai greutz… si eu eram de parerea “sa mearga acum si om vedea mai incolo” insa de curand m-am razgandit! cu 8 sau 16Gb RAM nu o sa mearga rau oricum aplicatiile, chiar si sub Rosetta! da fiind companie, intr-adevar, ia-l cat mai repede, pana nu se redistribuie bugetu’.
Mai, oameni buni,
Omul nostru zice ca face GRAFICA!
Si o face ACUM!
Daca voi credeti ca un Quad e o masina care sa se compare cu intel, lasati-ma sa rîd!
Pai…
1. Nu bagi decît 4 G RAM.
2. Adobe sau Freehand merg de doua-trei ori mai incet sub Rosetta.
Tehnologia intel va fi coapta abia peste un an. Sa nu-mi ziceti ca poate rula Windows pina atunci ca ma indoi de ris!
Mai, oameni buni,
Omul nostru zice ca face GRAFICA!
Si o face ACUM!
Daca voi credeti ca un Quad e o masina care sa se compare cu intel, lasati-ma sa rîd!
Pai…
1. Nu bagi decît 4 G RAM.
2. Adobe sau Freehand merg de doua-trei ori mai incet sub Rosetta.
Tehnologia intel va fi coapta abia peste un an. Sa nu-mi ziceti ca poate rula Windows pina atunci ca ma indoi de ris!
Asta am sugerat și eu, dar oamenii sar la intel, fără să fi testat. Omul ăsta are nevoie de procesare „la greu” cu aplicații care vor fi optimizate abia pe la anu’. Cu acel g5 ppc pe puțin 2 ani nu va avea necazuri, chiar dacă vor apărea acele aplicații UB.
Deci, la întrebare, răspunsul e foarte simplu: Quad cu monitor Apple de 30 inci.
Multumesc, Cattus.
Deci: Quad cu 8 GB RAM (ca e mult mai ieftin!) si il asigur ca nu 2, ci 4 ani de acum incolo n-are nici o durere!
2 HDD (250 fiecare)
Apple Cinema display 30 sau DELL SuperSharp (e cu 800 mai ieftin, dar are acelasi engine!)
Si face o economie de cel putin 1000, cu care sa-si ia harduri externe, cititoare de carduri, wireless si tot stuffu’!
Multumesc, Cattus.
Deci: Quad cu 8 GB RAM (ca e mult mai ieftin!) si il asigur ca nu 2, ci 4 ani de acum incolo n-are nici o durere!
2 HDD (250 fiecare)
Apple Cinema display 30 sau DELL SuperSharp (e cu 800 mai ieftin, dar are acelasi engine!)
Si face o economie de cel putin 1000, cu care sa-si ia harduri externe, cititoare de carduri, wireless si tot stuffu’!
Mersi inca o data tuturor pentru pareri. O sa va anunt ce am luat. Vis-a-vis de Intel, cred ca deocamdata am lucrat destul pe el.
Cel putin in privinta Intel vs Gx am fost hotarat de la inceput
PS: inca ceva
Mi-a recomandat cineva dual in loc de quad. Explicatia a fost urmatoarea:
“quad-urile sint mult mai sensibile la tipurile
de memorii cu care sa faci upgrade,
si sursa de tensiune s-a dovedit a
fi mai sensibila decit la dualele
de 2.7.”
Pai, lucrurile ar sta cam asa: foloseste RAM de 1GB, nu de 2. (O sa ai 8 GB, dar fara probleme). Oricum, ia-ti numai memorie de la mama ei!
Quadul si-a depasit copilaria. Totul e sa iei unul fabricat acum, nu acum un an!