Salutare la toata lumea. Caut de ceva vreme un program pentru organizarea cd/dvd. Am gasit cd finder, disk catalog manager si altele, n’am fost prea multumit.
Ma intereseaza un program simplu care sa foloseasca sistemul de cautare gen spotlight a unui fisier prin toate cd-urile mele.
Aveti ceva sugestii/informatii in aceasta directie?
Uite si o varianta pentru care n-ai nevoie sa instalezi nimica:
Bagi CD-ul sau DVD-ul, astepti sa-ti apara iconul pe desktop, si rulezi comanda asta in Terminal:
ls -tRd /Volumes/* | head -1 | xargs ls -R1 > “~/nume_cd.txt”
inlocuind de fiecare data nume_cd cu un nume pentru respectivul disc. De pilda “disk1.txt”, “disk2.txt” etc, daca ti-s numerotate cu markerul. Sau cum vrei tu.
Asta iti creaza cite un fisier text care contine, grupate pe directoare, numele tuturor fisierelor de pe discul respectiv.
Cind cauti apoi dupa un nume de fisier cu Spotlight, ar trebui sa-ti gaseasca si in fisierele astea, si in rezultate iti apare numele fisierului respectiv, astfel ca identifici discul.
pe lângă faptul ca am scris cu “dezacoarde” la început, am găsit întâmplător ce aveam nevoie, dar interfața imi aduce aminte de duke nukem 2d (pe care’l jucam pe un 386 sx4 back in ‘93)
programul se numeste haxial disk catalog
mai studiez problema cu speranța că voi găsi un progrămel care să lucreze și să arate exact ca fereastra din Finder când dau “sărci”
ideea legată de crearea unui fișier pentru fiecare cd/dvd e excelentă și pare perfectă
am umblat la terminal și asta am primit
Last login: Fri Mar 13 16:25:34 on ttys000
petru-SIMIANU:~ petrut$ ls -tRd /Volumes/* | head -1 | xargs ls -R1 > “~/nume_cd.txt”
-bash: “~/nume_cd.txt”: No such file or directory
petru-SIMIANU:~ petrut$
cu toate că la un moment dat am terminat liceul de informatică și am făcut și un an de colegiu de info, în momentul de față cele de mai sus îmi sunt limbi străine
ls -tRd /Volumes/* | head -1 | xargs ls -R1 > ~/“nume_cd.txt”
Ghilimelele sint necesare doar daca vrei sa pui spatii sau caractere “ciudate” in numele fisierului. In particular deci, pentru nume_cd.txt nu e nevoie defel de ghilimele.
Explicatia:
1. ls -tRd /Volumes* - afiseaza toate volumele montate in ordine cronologica inversa.
2. head -1 - scoate doar prima linie din ce-a scuipat comanda precedenta, deci daca abia ai infipt CD-ul, scoate o cale spre volumul montat de pe CD, asta fiind ultimul in ordine cronologica.
3. xargs ls -R1 - foloseste calea astfel obtinuta ca parametru pentru comanda ls -R1, care afiseaza recursiv (R) si cite unul pe-un rind (1) toate fisierele dintr-o locatie data.
4. > cutare - redirectioneaza tot rezultatul spre un fisier. Tilda inseamna directorul tau “home”, deci in exemplul meu ar veni fisierul nume_cd.txt aflat in home directory.
Cred ca ls -tRd se poate scrie si altfel, dar am ramas cu reflexul asta de pe HPUX.
și dă-i și tu un nume (fără spații) ca să știi ce era pe cd-ul ăla gen: cd_cu_lucrari_de_diploma.txt
De fapt fă așa:
ls -R /Volumes/(Volum label-ul de la acel CD (numele icoanei de pe desktop)) >~/numele_cdului.txt
poți tasta după /Volumes/ doar prima(ele) literă(ere) din nume și apeși TAB ca să completeze numele.
Rușine alxx: în double-quotes se expandează doar variabilele nu și wildcard-urile și cu comanda care ai zis-o acolo îi listează doar conținutul primului hdd sau cd luat dupa data modificării. Dacă ai scris ceva pe HDD de curând, va fi primul pe listă.
I-am zis de ghilimele ca sa nu pateasca diverse daca baga spatii in nume, si nu vad de ce n-ar baga. Intr-adevar, tilda trebuia scoasa dintre ele, asa cum am si corectat ulterior.
psergiu - 13 Martie 2009 10:20 PM
Rușine alxx: în double-quotes se expandează doar variabilele nu și wildcard-urile și cu comanda care ai zis-o acolo îi listează doar conținutul primului hdd sau cd luat dupa data modificării. Dacă ai scris ceva pe HDD de curând, va fi primul pe listă.
Ai dreptate. Ar fi fost mai sigur -cRd in loc de -tRd. Multumesc pentru corectie.
Sigur ca se poate face totul asa cum ai zis tu, si pentru noi e simplu, dar oamenii se mai sperie de Terminal; de-aia eu speram sa-i ofer o solutie copy/paste.
disk catalog maker e instalat cu toast, funcționează decent, mulțumesc pentru pont
un exercițiu bun ca să nu lenevească micuțul meu creier va fi cel cu fișierele text create în Terminal (să‘mi aduc aminte cum și de ce mă enervam în liceu), mulțumesc pentru explicațiile detaliate ale comenzilor
pe de altă parte, sunt plăcut surprins de rapiditatea, competența și calitatea informațiilor, având în vedere că au trecut doar câteva ore de când m’am înscris pe forum
toată stima, domnilor!
p.s. caut în continuare varianta perfectă (pentru mine) de catalogare a fișierelor
Eu sunt foarte multumit de CD Finder. In primul rand face foldere in care imi tin “discurile” foldere pe care le denumesc ca si cutiile de plastic in care imi tin discurile fizice. Deci imi e usor sa gasesc fisierul Lacul Colibita005.jpg din discul “Bistrita-Nasaud”, cutia “2009”.
disk catalog maker e instalat cu toast, funcționează decent, mulțumesc pentru pont
un exercițiu bun ca să nu lenevească micuțul meu creier va fi cel cu fișierele text create în Terminal (să‘mi aduc aminte cum și de ce mă enervam în liceu), mulțumesc pentru explicațiile detaliate ale comenzilor
pe de altă parte, sunt plăcut surprins de rapiditatea, competența și calitatea informațiilor, având în vedere că au trecut doar câteva ore de când m’am înscris pe forum
toată stima, domnilor!
p.s. caut în continuare varianta perfectă (pentru mine) de catalogare a fișierelor
daca ai gasit ceva interesant ...da-mi de veste te rog.