Am folosit D80 si il pastrez ca back-up.
Aparatul si-a facut treaba foarte bine, eu lucrez in studio si nu am avut nevoie sa schimb Nikkorul de 28-70 cu altceva. Atat la fotografia de moda cat si la produs s-a comportat excelent. Un aparat exceptional daca ii admiti lipsurile: destul de lent in focus (fata de 40D) in rest rapid daca nu vrei sa fii paparazzi.. Probleme la reflexii si alb: problema CCD, Iso bunicel, dar peste 200 nu prea te mai joci… Afara… am un Nikon 70-300. Ambele sunt obiective vechi de 10 ani, de cand lucram pe film. Le am de la Nikon F 801S si le pastrez pentru un eventual full frame. Ca precizare, nu se mai face optica noua… cum era cea veche. Majoritatea sunt Di adica optimizare pentru digital. Adica nu ii intereseaza ca pe colt apar aberatiile cromatice,purple frying.. etc, deoarece ele nu sunt cuprinse in cropul aparatului - 1,5 la Nikon si 1,6 la Canon.
Am optat pentru Canon deoarece acum am primit multe comenzi pe exterior inclusiv interioare (adica nu in studio). Am ales 40D deoarece are un pret scazut - cca 3000 ron si lucreaza excelent la 400Iso, chiar si la 800 daca tragi RAW. Ca optica am luat un 24-85 de inceput, USM, probabil urmeaza seria L. Ma pregatesc serios pentru fullframe, si acesta e un obiectiv vechi de 15 ani care si acum valoreaza 1500 ron de nou.
Acum, depinde ce doresti sau ce ai. Daca ai bani, nu se compara 40D cu D80. Este cu 2 clase peste. As putea spune ca la viteza, iso, densitate diode, este si peste 90D. Pentru mine, normal, urmatoarea miscare va fi Canon 5D mkII. Dar sa vedem ce va scoate si Nikon, daca 300D deja s-a ieftinit, 700D nu prea e acceptabil la pret. Mai astept…
Alegerea poate fi data si de bani: second hand, un D80, un aparat foarte cinstit si bun - se duce la 1200-1300 body. Cu inca pe atat iti iei un obiectiv super decent si iti faci treaba excelent. Poate par penibil, dar vreau sa subliniez urmatorul aspect: cele mai bune rezultate se realizeaza cu obiectivele cu focala fixa: 20, 28, 50, 85, 135.. etc. Zoom-urile sunt o adaptare la cerintele pietii si nevoile fotografului. Dar se pierde de calitate. Sfatul este sa va limitati la obiective cu plaje de focala mai mica, adica 17-70 maxim si 70 -300 la fel. Ideal ar fi 16-35, 28-70, 70-200… Cele gen 28-200 sau 18-200 sunt criminale negativ vorbind. Pacat de aparat. Mai bine luati la 300 ron un 50 cu 1,8 diafragma si faceti proba…
La Canon second hand, doar body-ul incepe de la 2300-2600 ron. Adaugati un obiectiv care NU poate fi fata motor de focalizare. De fapt, aici a incercat Nikon sa castige: a pastrat focalizarea in body si poti folosi aproape toate obiectivele pe baioneta dedicate. La Canon, nu poti folosi decat EF sau EF-S, care au motoras in obiectiv…
Asa ca daca e vorba de un buget de 3000 de ron, iti recomand Nikon cu obiectiv mai bun. Adauga neaparat un blitz extern… Daca ai 5000-6000 ron ia un 40D. Atat ajunge cu un obiectiv - recomand nou, cca 1000-1500 ron plus blitz extern: minim 1200 ron.
Hai poate mai apar si alte pareri… asa se invata. Asta e parerea mea. Poate altcineva are si alte puncte de vedere.