Nu-i numai de coloane înguste… Oricît de optical s-ar face, e urît un rînd lăbărţat şi altul înghesuit, dacă ai un cuvînt precum (să zicem) cuminecătură, cu un purcoi de litere, la capăt de rînd!
hello,
am o problema, indesign cs3 desparte un cuvant care are diacritica de exemplu protecție daca e la capat de rand ie il muta pe randul urmator ca si cand ar fi alt cuvant. aveti idee cum sa il determin sa nu mai faca asta?
multumesc,
ursulakis
aham, asta facem dar am crezut ca o fi un “hack” ceva. mersik
Multe aplicații, care nu știu româna, consideră acel s cu virgulă ceva „special” și-l vede ca final de cuvânt. Nu folosesc aplicațiunea, credeam că au rezolvat asemenea bazaconii deja banale.
Poate mă înșel dar nu cumva fontul respectiv are puse șțăîâ pe layout de keyboard US? Că atunci nici mama aplicațiunilor nu va recunoaște regulile de despărțire pt. RO.
Oricum proprietățile de stil ale unui paragraf în InDesign permit la secțiunea hyphenate reglaje foarte fine.
EVIDENT, ăsta e un font preparat pe tastatură US. Adică Ş e pe [ sau {. InDesign consideră (corect) că acolo e o acoladă sau o paranteză! Ce dacă dumneavăastră vedeţi diacritice? Sistemului i se spune că sînt elemente detaşabile. Inputul spune: parnteză, acoladă, backslash!
Ei bine, Quarkul NU le desparte. Dar InDesign nu le iartă!
EVIDENT, ăsta e un font preparat pe tastatură US. Adică Ş e pe [ sau {. InDesign consideră (corect) că acolo e o acoladă sau o paranteză! Ce dacă dumneavăastră vedeţi diacritice? Sistemului i se spune că sînt elemente detaşabile. Inputul spune: parnteză, acoladă, backslash!
am intels.. este intradevar un font românizat. o sa i transmit celui care a preparat fontul, dar dupa paste ca acum e in mini concediu.
Eu nu am dedus că ar fi un astfel de font, dar dacă voi ziceți că așa ar fi, așa să fie. Sigur că dacă pui ș sau ț în locul unor alte caractere, aplicația le interpretează ca și cum ar fi acele caractere.
am intels.. este intradevar un font românizat. o sa i transmit celui care a preparat fontul, dar dupa paste ca acum e in mini concediu.
L-a preparat prost, fie-mi iertată îndrăzneala. Păi ce motiv ar mai avea acuma să pună aiurea caracterele RO și nu la locul lor, unde trebuie, cum le-a alocat Unicode.org? Și, tot fie-mi iertată sinceritatea, de ce D-zeu folosești fonturi d-astea?