e, sunt fonturi corporate care au trebuit făcute cu diacritice, le-a făcut cum a știut cu fontlab. acum, asta am asta folosec, dar e bine de știut pentru viitor ca nu mai vreau să stau să schimb un catalog întreg.. mai ales că trebuie să il termin cât mai repede
e, sunt fonturi corporate care au trebuit făcute cu diacritice, le-a făcut cum a știut cu fontlab. acum, asta am asta folosec, dar e bine de știut pentru viitor ca nu mai vreau să stau să schimb un catalog întreg.. mai ales că trebuie să il termin cât mai repede
Bine, bine, de acord, dar – dacă tot trebuia făcute cu diacritice – puteau fi făcute cum trebuie, nu aiurea.
Acum 10 ani dracu’ ştia de unicode! Iar pe mac, nema compatibilitate! Era în vremea lui OS 7, 8 sau 9! Făceam şi noi cum ne pricepeam!
Şi încearcă să faci asta în Fontographer!
și apoi intervine ‘zestrea’
când ai o mie de fonturi făcute pe o mapare, pe următoarele le faci după primele…
acuma e greu de scos ‘morții’ de pe piață
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
Mai sint firme unde unii oameni lucreaza in Freehand (nu dati cu pietre, nu-i chiar asa de vechi… ginditi-va ca XP-ul e mult mai vechi si totusi oamenii il prefera in detrimentul Vista)
Ca sa transferi in Illustrator sau Indesign mori incet. Si-atunci iei machetele si forjezi, tai, sudezi la ele…
Problema e ca FH nu stie fonturi unicode, deeeeci…..
Acum 10 ani dracu’ ştia de unicode! Iar pe mac, nema compatibilitate! Era în vremea lui OS 7, 8 sau 9! Făceam şi noi cum ne pricepeam!
Da, acum zece ani și eu făceam la fel, eu vorbesc de acuma.
Din: Sufrajeria lu' Firea (fost maidan al lui Oprescu)
Macuser din: 06.12.05
m-ai inteles gresit.
Ma refeream la faptul ca Freehand MX e folosit in firma. Program lansat in 2003.
Deci vechi de 6 ani. Deci mai putin decit in comparatia XP-Vista
XP-ul a fost lansat prin 2001. Deci 8 ani. Si este totusi folosit in detrimentul Vista.
(comparatia era pt. eventualii bagatori de seama care ar fi putut intreba tendentios “de ce mai folositi Freehand?”)
Da, acum zece ani și eu făceam la fel, eu vorbesc de acuma.
eu, acuma, am o bază de 18.000 de fonturi
probabil mai mult de jumătate sunt romanizate pe vremea classicului, cu ș și ț pe [ și ]
sigur mai sunt și alții în postura asta
crezi că e ușor să le schimbi?
știi ce balamuc ai cănd trebuie să schimbi fontul și nu-ti mai ies diacriticile?...
probabil că mai trec încă 10 ani până vor dispărea fonturile mapate pe US layout
m-ai inteles gresit.
Ma refeream la faptul ca Freehand MX e folosit in firma. Program lansat in 2003.
Deci vechi de 6 ani. Deci mai putin decit in comparatia XP-Vista
XP-ul a fost lansat prin 2001. Deci 8 ani. Si este totusi folosit in detrimentul Vista.
(comparatia era pt. eventualii bagatori de seama care ar fi putut intreba tendentios “de ce mai folositi Freehand?”)
Poate acum a iesit “ecsprimarea”, mon cher
eeeee asa da, esti pe intelesul meu
si daca te mai intreaba careva de ce mai lucrezi in Freehand spunei ca si in continuare e mai bun ca illustratorul, la multe capitole (din ce in ce mai putine, e adevarat)
eu, acuma, am o bază de 18.000 de fonturi
probabil mai mult de jumătate sunt romanizate pe vremea classicului, cu ș și ț pe [ și ]
sigur mai sunt și alții în postura asta
crezi că e ușor să le schimbi?
știi ce balamuc ai cănd trebuie să schimbi fontul și nu-ti mai ies diacriticile?...
probabil că mai trec încă 10 ani până vor dispărea fonturile mapate pe US layout
cred ca in ultimii 10 ani am romanizat cu manuta mea sute de fonturi. multe sute
sti cate am in baza de date: zero
e nu chiar, vre-o 10-20
si nu le-am pastrat dintr-un singur motiv - imi ia 5 minute sa le fac si de fiecare data le fac si mai bine
cand ma gandesc cum se faceau in Fontographer (pe tastatura US) si cum se fac acum pe RO, unicode, compatibile cu PC-ul ...
pe vremuri foloseam cedila (cina draq stia ca nu e corect)
multe din ele sunt si acum in circulatie si de cate ori vad un ad pe strada cu cedila ii injur de mama focului
cred ca in ultimii 10 ani am romanizat cu manuta mea sute de fonturi. multe sute
sti cate am in baza de date: zero
e nu chiar, vre-o 10-20
si nu le-am pastrat dintr-un singur motiv - imi ia 5 minute sa le fac si de fiecare data le fac si mai bine
[...]
Cel mai mult mi-a luat să românizez Helvetica Neue dfont, mă enerva la culme că fontul ăsta frumos (deși, în general, nu-mi plac non-serifele elvețiene, dar pe ăsta îl laudă toată lumea) nu are caractere .RO. Versiunea din Leo are 10 typefaces, dar l-am făcut la mama lui dfont și e frumos ca originalul. E un șpil să-l pui în sistem în locul originalului, trebuie dezactivată protecția la fonturi.
În rest, dacă un font are 1-4 variante, nu ia mai mult de 10-15 minute (maxim, dacă are 4 variante). Eu sînt de acord că sînt sute și mii de fonturi românizate în ultimii 20 de ani, totuși mi se pare un efort minim să le aducem la zi pt cele folosite uzual în aplicații Unicode-savvy.
Acuma, fiecare cu ale lui și cu preferințele lui. Sigur că dacă aplicația nu suportă codul de pagină Latin 10, asta e, te faci frate cu dracul să treci puntea.
[...]
Cel mai mult mi-a luat să românizez Helvetica Neue dfont,
Pfuuui, acum am observat abia că varianta light italic nu are ș Ș țȚ și, culmea, nici ş ţŢ, dar are Ş! Ha, cred că asta e cu lipsa sedilei e de la ei, nu? Că nu țin minte să fi umblat acolo!