STef… - 18 Aprilie 2009 08:14 PM
La fonturile Adobe nu apare nici un comma below, in schimb apare in Lucida Grande si probabil la alte fonturi de sistem. Mai rau, la Ț si ț nu apare nici un Nume alocat Unicodului, ci un banal uni021A si uni021B (n-or fi avut imaginatie). Eu ma intreb daca se tine cont de standardul Unicode cand se fac fonturile astea
Mie-mi cade fisa greu… Problema e mai veche și Adobe are dreptate, de fapt!
Unicode s-a grăbit, prin anii ’90, să introducă s/t cedilla (corect, așa e în turcă) și, pt simetrie (?!) și t/T cedilla, caracter, se pare, nefolosit de nimeni ca standard, doar de MS pe vremea aia. (Unicode a încercat să o dreagă ulterior, spunînd că t/T cedilla s-ar folosi și pt transcrierea unor caractere semitice, pfui… adică tzav; eu nu am găsit nicio referință, î nIsrael sau altundeva, că tzav s-ar transcrie cu t/T cedilla).
Ca atare, în multe fonturi Adobe, t/T cedilla e identic cu t/T comma below, adică e comma below! E, de fapt, același caracter, pus și colo și dincolo.
Academia Română, ani de zile, nu a fost absolut deloc preocupată să clarifice lucrurile astea. Într-un foarte tîrziu, le-a clarificat cînd a tras-o de mînă Cristian Secară, pe cînd pritoceam standardul RO. În DOOM2 (se pronunță duum two), undeva într-o notă, au catadicsit, într-un final, să definească s/t cu diacritic că e cu virgulă, nu cu sedilă, dar asta foarte tîrziu.
Toate harababura asta ni se datorează integral, ca stat, cu instituțiile sale de bătaie de joc, populate cu incompetenți. În domeniul culturii ca și în domeniul politicii.
Mă opresc aici.