4 din 4
4
hyphenation - despărțiri în silabe
  [ Ignoră ]   [ # 46 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 11.10.05

acuma, am si eu o nedumerire, ca tot ne miram de ce nu se despart ok unele cuvinte.
daca standardul limbii romane pentru Șș Țț e cu commaaccent (nu “comma” simpu), iar unele fonturi PRO chiar au inclus aceste caractere, de ce nu exista si caracterul commaaccent, singurel, acolo in casuta lui, lafel cum exista cedilla, circumflexul, breve, toate aste in cate 5-6 variante fiecare. sa fie oare o scapare. adica ai S+commaaccent (Ș) da nu ai commaaccent ???
si noi tre sa luam o comma simpla si s-o miscoram la 80%, ceea ce nu e tocmai ok pt ca are o forma usor diferita de commaaccent (functie de font)
eu cred ca pana la urma nici cele mai noi fonturi nu sunt actualizate la standardul romanesc asa cum ar trebui sa fie.
da cine s-o faca?

[ Ignoră ]   [ # 47 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

Se poate să nu o scalezi proporţional, ci numai pe verticală. Apoi, important e să te uiţi dacă virgula (comma) e mai lată decît codiţa lui T. Ăsta e un indiciu bun.

[ Ignoră ]   [ # 48 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
STef… - 18 Aprilie 2009 12:44 AM

acuma, am si eu o nedumerire, ca tot ne miram de ce nu se despart ok unele cuvinte.
daca standardul limbii romane pentru Șș Țț e cu commaaccent (nu “comma” simpu), iar unele fonturi PRO chiar au inclus aceste caractere, de ce nu exista si caracterul commaaccent, singurel, acolo in casuta lui, lafel cum exista cedilla, circumflexul, breve, toate aste in cate 5-6 variante fiecare. sa fie oare o scapare. adica ai S+commaaccent (Ș) da nu ai commaaccent ???
si noi tre sa luam o comma simpla si s-o miscoram la 80%, ceea ce nu e tocmai ok pt ca are o forma usor diferita de commaaccent (functie de font)
eu cred ca pana la urma nici cele mai noi fonturi nu sunt actualizate la standardul romanesc asa cum ar trebui sa fie.
da cine s-o faca?

„commaaccent” se folosește, ca termen, doar în linux, nu știu de ce. Denumirea unicode este „s/t with comma below” față de s with cedilla, t with cedilla (abreviat s cedilla, s comma below etc. etc.). s cedilla este stadardul pt turcă, t cedilla nu există în nicio limbă ca atare, a fost o invenție MS, probabil pt simetrie cu s cedilla. Adobe glyph list nici nu menționează, de altfel, t cedilla, iar în fonturile Adobe așa-numitul t cedilla este, de fapt, t comma below! Asta ca haosul să fie total, nu? (Dacă fontul Adobe are și t cedilla și t comma below, atunci ambele sînt identice, chiar dacă au encoding diferit).

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

[ Ignoră ]   [ # 49 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti

La fonturile Adobe nu apare nici un comma below, in schimb apare in Lucida Grande si probabil la alte fonturi de sistem. Mai rau, la Ț si ț nu apare nici un Nume alocat Unicodului, ci un banal uni021A si uni021B (n-or fi avut imaginatie). Eu ma intreb daca se tine cont de standardul Unicode cand se fac fonturile astea

Adobe                  
Ș=0218=Scommaaccent        
ș=0219=scommaaccent        
Ț=021A=uni021A            
ț=021B=uni021B            
Ț=0162=Tcommaaccent        
ț=0163=tcommaaccent

——————————————-
Altele
Ș=0218=Scommabelow
ș=0219=scommabelow
Ț=021A=Tcommabelow
ț=021B=tcommabelow
Ț=0162=Tcedilla
ț=0163=tcedila

La acelasi Unicode, 2 nume diferite. Ce mai, varza cu carne

[ Ignoră ]   [ # 50 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucureşti, Sala Palatului
Macuser din: 30.10.05

După cum se vede, sîntem la coada cozii. Ultimii de pe listă, gata gata să cădem de pe harta Unicode.

[ Ignoră ]   [ # 51 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucharest, White Pond (= Balta Albă)
STef… - 18 Aprilie 2009 08:14 PM

La fonturile Adobe nu apare nici un comma below, in schimb apare in Lucida Grande si probabil la alte fonturi de sistem. Mai rau, la Ț si ț nu apare nici un Nume alocat Unicodului, ci un banal uni021A si uni021B (n-or fi avut imaginatie). Eu ma intreb daca se tine cont de standardul Unicode cand se fac fonturile astea

Mie-mi cade fisa greu… Problema e mai veche și Adobe are dreptate, de fapt!
Unicode s-a grăbit, prin anii ’90, să introducă s/t cedilla (corect, așa e în turcă) și, pt simetrie (?!) și t/T cedilla, caracter, se pare, nefolosit de nimeni ca standard, doar de MS pe vremea aia. (Unicode a încercat să o dreagă ulterior, spunînd că t/T cedilla s-ar folosi și pt transcrierea unor caractere semitice, pfui… adică tzav; eu nu am găsit nicio referință, î nIsrael sau altundeva, că tzav s-ar transcrie cu t/T cedilla).
Ca atare, în multe fonturi Adobe, t/T cedilla e identic cu t/T comma below, adică e comma below! E, de fapt, același caracter, pus și colo și dincolo.
Academia Română, ani de zile, nu a fost absolut deloc preocupată să clarifice lucrurile astea. Într-un foarte tîrziu, le-a clarificat cînd a tras-o de mînă Cristian Secară, pe cînd pritoceam standardul RO. În DOOM2 (se pronunță duum two), undeva într-o notă, au catadicsit, într-un final, să definească s/t cu diacritic că e cu virgulă, nu cu sedilă, dar asta foarte tîrziu.
Toate harababura asta ni se datorează integral, ca stat, cu instituțiile sale de bătaie de joc, populate cu incompetenți. În domeniul culturii ca și în domeniul politicii.
Mă opresc aici.

Semnătură 

Cattus sum et thraece loquor
Pisica joacă rolul de tampon asupra efectelor patogene ale stresului. O pisica în casă înseamnă, deci, scăderea tensiunii arteriale, deci și a riscurilor unei boli cardiace. Mai multe pisici, tot mai multe…

4 din 4
4