ma rog, bresa nu e neapart de securitate, dar userul respectiv poate aduce sistemul in situatia de disfunctionalitate.
poate ca si voi folositi conturi de “guest” pe sistem, pt a permite unor prieteni sau membrilor familiei sa foloseasca anumite aplicatii de pe mac, dar nu vreti sa le dati prea multe drepturi, ca sa nu il dea peste cap.
iata o problema de care m-am lovit - si solutia pe care am aplicat-o:
creez un guest account, debifez setarea de admin pt acest user si activez parental controls, unde pot alege daca userul poate sau nu modifica dockul, ce aplicatii poate folosi samd. pana aici, toate bune si frumoase. am osbervat insa ca daca ma loghez cu acest cont, intr-adevar - nu pot modifica dockul, nu pot folosi decat aplicatiile la care am acces, dar… sistemul ma lasa sa sterg aplicatiile!
daca le trag in trash, nu le mai poate folosi nici userul cu drepturi de admin - aplicatia fiind in trash, nu o poate deschide (nu mai vb de cazul in care guestul meu pus pe rele goleste trashul
)
solutia la care am recurs a fost sa aplic asa numitul “sticky bit” la nivel de file permissions pe folderul cu aplicatii din sistem - in felul acesta, guestul poate folosi aplicatiile la care i-am dat acces, dar nu mai poate sterge nici un fisier/director din acel folder, decat daca a fost creat tot de el.
pasi de urmat (v. atasamentele):
1. ne logam ca root cu sudo su - daca nu avem cont de root, sau cu su - daca avem
2. intram in directorul radacina cu cd /
3. listam permisiile de pe directorul cu aplicatii: ls -ald Applications/
4. aplicam permisiile pt sticky bit cu chmod 1777 Applications/
5. verificam noile permisii
6. ne delogam din contul de root!
cu exit (sau ctrl + d)
[modificat titul sa fie mai aproape de realitate si mai putin de senzational]