eu m-as baga!
Poate pentru ca mi-am stricat dimineata de duminica si m-am enervat
Am citit cu destula atentie site-ul suedezilor si pe mine m-au convins. In esenta problema se pune cam asa: in zapaceala asta de internet singurii care actioneaza sunt posesorii drepturilor de autor.
Ei fac legea si nu li se opune nimeni. Treaba insa nu este atat de simpla cum incearca ei sa ne convinga: internetul a ajuns la un puct de cotitura, isi traieste de-abia adolescenta.Nu sunt setate reguli adevarate, singurele reguli sunt ale lor. Mi se rupe de legile lui UE si de pupincuristii nostri care fac repede ceva peste week-end ca sa dea impresia ca fac ceva si sa ne zapaceasca (ziaristii o tot spun: sa n-ai incredere in arestarile de Vineri, se fac numai si numai pentru audienta).
Am deja cateva puncte in cap cu care i-am putea face varza p’astia.
Si iata ce va propun eu:sa ne strangem cativa& undeva si sa facem ceva.
Lucrul cel mai simplu este sa facem precum suedezii: un partid si un site. Sau invers;)
De partid avem nevoie ca sa facem valva si sa ajungem in presa. De site am avea nevoie ca sa promovam ideile partidului si sa adunam semnaturi. ( Si mie imi suna ca dracu’ “partid” da’ asta e, numai asa vom fi luati in serios).
Si concret ar fi asa:
1. avem vreun avocat printre noi?
2.de web-designeri nu cred ca ducem lipsa:)
3. avem pe cineva care-a dat cu nasul in politica?
4.avem cativa voluntari care sa faca research?
6.avem cativa banutzi de investit intr-o cauza? ( pierduta sau nu , om vedea).
( azi sunt tentat sa zic ca eu bag 3-500 de euro)
In concluzie: cu 7-8 oameni care vor si pot sa munceasca le dam peste nas si poate si obtinem ceva.Important ar fi sa o facem acum, cat de repede, c-acum e lumea preocupata de subiect.
( Va rog sa nu radeti/faceti bascalie, am scris mesajul asta la nervi! Si de defetisti n-am chef.)
Uite cateva propozitii relevante:
“It has been more than ten years since computers and the Internet really started to take off, and there is still no coherent approach to restricted (or unrestricted) information sharing. This is a serious problem. “
Si una cu adevarat ingrijoratoare:
“[...]This is where we get DRM from. Digital Rights Management is about restricting how and when people can use copyrighted files. It might restrict how many times you can play something. It might restrict your ability to share something. It might restrict the method you can consume something. It is about allowing companies to determine how the end user will experience the copyrighted material that the end user purchased.
The biggest buzzword in DRM right now is ‘Trusted Computing’. This is about creating a way for companies to trust your computer with their copyrighted material (rather than anything to do with consumers trusting their computers). For several years Intel have been included a ‘Trusted Computing’ encryption chip on motherboards, and when Windows Vista is released it will support this framework. For the first time there will be a very solid and secure way for a publisher to determine if your machine has the right to play their copyrighted material. When you try to play a movie, it will check with their server to see if your Trusted Computer has the correct permissions. If you attempt to run an illegitimate file, your computer will refuse. No matter what you do, a chip on your motherboard will refuse to cooperate.
This is a very strange approach to copyright enforcement. It means that when you buy a copyrighted file, you don’t actually have the permission to use it. Your computer has the permission. The file won’t work on another computer, or your mobile phone, or your PDA, or your heavily modified XBOX. It’s a bit like selling a person a book, but designing it so that people cannot read it in the bath (or in the garden or in the kitchen). Instead of finding a way to stop the end user giving illegitimate copies of a work to other people, this type of DRM is about controlling the right to copy work for any purpose, and in the process it determines the end user consumption method and options as well.”
Si uite-asa daca nu ne implicam in vreun fel in 4-5 ani ne vom trezi cu un site:www.macused.ro”
Ei, uite ce intrebare i-as pune eu unui avocat (si am sa i-o pun miine, pentru ca si cunosc cîtiva): Am dreptul sa daruiesc un lucru cumparat de mine altui om? Iar el are dreptul sa-l daruiasca mai departe? Cred ca daca raspunsul e pozitiv, am rezolvat problema.
Am vazut in aceasta dimineata la mine pe strada o masina de la Jandarmerie,deja ma pregateam de"dus”:((.
Liniste….se pot schimba Ip,mac adress-uri etc…Poate in Iasi au prins pe ceva tineri care vindeau soft
Se pot schimba multe insa problema este: stii cand sa le schimbi? De unde stii tu ca azi de dimineata nu ai fost ales aleatoriu de politie daca erai in retaua P2P?
Ex: Suna Militia la usa, ma uit pe vizor si vad persoane necunoscute, suna la vecinul care e fratele meu si poate imi dau seama ca cineva face ceva,in cel mult doua minute dau hard diskul jos si .....
Ce prinde?
La Iasi dupa parerea mea au fost ceva actiuni bine stabilite si ca atare povesti unflate in pene ca sa dea bine .... IMAGINII(Militiei)...
Ca doar avem stegulete colorate si nu putem intra in (m)UE…
Ei, uite ce intrebare i-as pune eu unui avocat (si am sa i-o pun miine, pentru ca si cunosc cîtiva): Am dreptul sa daruiesc un lucru cumparat de mine altui om? Iar el are dreptul sa-l daruiasca mai departe? Cred ca daca raspunsul e pozitiv, am rezolvat problema.
Da, cu observatii de-astea de bun simt si adevarate poti sa-i prinzi sau macar sa le atragem si altora atentia asupra absurdului situatiei.
Pongi, Nevrozel: problema e ca incepi sa traiesti cu frica, exact ca pe vremea securitatii. Intotdeauna individul gaseste o cale sa sunteze sistemul dar de ce s-o faci? Oportunitatea este ca inca nu avem sistemul batut in cuie.Ok, daca stiu eu ca am in compu meu lucruri necurate, am de ce sa ma tem dar de ce sa-mi fie frica sa intru pe P2P? Care este diferenta intre a da jos ceva de pe macupdate si ceva de pe torrents?
Ca presupun ei ca acolo sunt lucruri de furat. Cum ramane cu talciocul? Cu piata, cu chioscurile? Ma verifica pe mine cineva in sacosa daca am acte de provenienta la rosii? Daca-s tari sa-i verifice si controleze pe “vanzatori” si sa-i inchida.
Poate ca exagerez dar eu cred ca la principii ii putem ataca.
Cu a darui ceva cuiva in domeniul acesta,software, e alta poveste. In momentul in care cumperi o licenta(pt. un singur cal. )nu mai ai voie sa o dai mai departe.
Dar sa nu imi spuna mie ca nemtii,americanii etc.. nu au softuri piratate pe calculator.
Si ceva interesant: unde este o lista cu ce softuri am voie si cu care nu?
Ex: La Winamp pt.utilizatori casnici e gratis pt. persoane juridice din cite stiu eu nu mai e gratis…Cine stie lucrurile astea si de unde pot sa ma informez?
Vreau sa intru pe http://www.bsa.ro si sa iau lista softurilor pentru care trebuie sa am licenta si pentru care nu…
Exista asa ceva? E simplu sa mi se bage pe git rahaturi dar documentatie nu…
Povestea cu Politia pe la Iasi e unflata exagerat.
Poate,au venit fonduri de afara si trebuie cheltuite intr-un fel…
Ce mi se pare interesant e ca pentru a intra pe hub-urile de DC trebuie sa dai share si tu la ceva,astfel cu toate ca ai licenta la tot ce dai share nu ai drept de multiplicare si chiar politia incalca lege prin acest lucru.
Da’ poate au acelasi statut ca si politistii sub acoperire care vand sau cumpara droguri…
Da, asa e cum zice Steji, cand trebuie sa prinzi acesti “internauti” extraordinari de pericolosi care pun securitatea tarii in pericol scopul scuza mijloacele(banuiesc ca asa se justifica militienii astia cand ii ia cineva la intrebari). Oricum sa nu credeti ca ei sunt singuri, au alaturi de ei minunata ORDA care e una dintre cele mai putrede organizatii de stat si fura din acele drepturi de autor pe care ar trebui sa le apere.
N-am vrut sa ma bag in discutie pana acum decat sa va zic ca “Pulitia e cu ochii pe voi, bah! Nu pe mine.”, desi am experienta personala si cu BSA si cu Dept. de Frauda intelectuala din pulitia capitalei (int 2733) si am mai dat cu subsemnatu si cu avocatu’ in ei.
N-o sa comentez ce s-a mai intamplat, dar o sa va zic cate ceva din experienta din alte domenii mai noi in care activez, domenii pentru care Romania trebuie sa indeplineasca norme EU sau OMS. Romanasii nostri fac ceva tipic. Dar sa exemplific: vin aia si zic “e rau la voi, cresteti/scadeti indicatorii astia”. Romanul/guvernul se intreaba cum naiba sa-i scadem cand de 10 ani sunt pe linie sau trendu e ascendent/ de rau?
varianta 1: schimbam modalitatile de raportare, “instruim” (health care) providers si apoi facem noi impartirile. Fie numitorul fie numaratorul il schimbam noi. Fenomenu e acelasi, dar indicatorii sunt mai buni. Varianta asta e buna cand sistemul e inchis, raportarile sunt interne si ferite de ochii publici (medical records). Intre timp am mai cheltuit 4-5 milioane euro din fonduri PHARE pentru piloatele implementate.
varianta 2: datele sunt publice, chiar exista asociatii comerciale/civice ce le monitorizeaza. Se introduc metode radicale/negandite cu efect rapid fara a calcula consecintele sau persistenta eforturilor. Exemplu: decretul 770 din 1966 (interzicerea avorturilor) si 771 de modificare a codului penal. Efectele se instaleaza rapid: avorturile oficial dispar (nr userilor DCC scade dramatic), efectele adverse sunt bagate sub covor: decese prin avorturi septice, copii nedoriti/abandonati (drepturi fundamentale, proprietate, reprezentativitate pentru detinatorii de copyright), indicatorii scad rapid: natalitatea creste (nr programe disponibile scade in numar share), dar solutii sunt gasite rapid pentru a ocoli barierele: plati informale, avorturi medicale, pile, metode barbare (servere private, unde cei care folosesc programe de 800-5000 de usd le pot lua pentru 2 euro, cei ce chiar produc cu softul respectiv chiar le fura).
Romania raporteaza rapid indicatorii socati (95% din pirati au disparut, restu de 5% sunt agentiile de publicitate/freelanceri, dar ei oricum nu folosesc soft de asta, nu?), bifeaza conditiile de aderare si uite asa a mai aparut o lege/ norme de aplicare a acesteia, ce nu poate fi aplicata, incalca drepturi fundamentale si in plus nu face ce trebuia sa faca (nu e eficienta), nu mai vorbesc de randament bun.
Oricum ar fi, romanashul s-a descurcat si de data asta. Poporul a invins, la puscarie cu voi infractorilor!
P.S. Informatiile sunt reale, iar in paranteze o analogie la topicul prezentat.
procurorii se imbatoseaza prea mult, politia e prea relaxata - tipic pentru rominia
noi comentam pe forum ca i se intra unuia in casa cu mandat de perchezitie ca a tras omu un film, si la metrou, universitate si in alte locuri sunt retelele care vind dvd si cd, uneori si cu holograme / poate ca baietii astia se duc seara la autori sa plateasca drepturile de autor, dimineata la circa financiara pentru impozite sau dau numai spaga sa scape de drumuri si cozi
E o mare porcarie ce se intampla. Daca ajungi sa traiesti cu frica in san ca-ti sparge politia usa cu berbecul… Atata timp cat stai cuminte in banca ta… nimeni nu o sa-ti zica nimic. Eu vad un scenaiu de genul asta: o sa bage cativa la mititica ca vezi doamne au avut in “computator” software spart si nu au avut si ei decat 2 (doua) bile (a se citi oua… in frigider). Ca daca aveau frigiderul plin… nu se lua nimeni de ei. Azi unu’, maine altu’... si o sa se stranga niste fraieri care o sa stea 6 luni cu bratari nichelate si frumos cromate. Restul… tarabagii care nu sunt deranjati de nimeni… o sa-si vanda marfa la fel ca si pana acum. Da’ romanu’ nostru se va invata minte si nu va mai pune pe share mai nimic. Maneaua se va da direct pe cd, jocurile tot la fel… toate se vor da din mana in mana. Fenomenul infractional nu va fi starpit de mana aspra a legiuitorului. E… si dupa ce se va face un mare tam-tam, o sa apara mutatia H5 la pestisorii din acvariu si toata lumea isi va indrepta atentia in alta parte. Pestisorii aia mai mari stau cuminti la locul lor si nu fac buba, astia mai mici sunt prinsi in plasa si fripti in calduroasele zile de vara, direct pe sina de cale ferata. Nimic nou sub soare. Nimeni nu zice nimic. Totul este la fel in eterna si fascinanta tarisoara, tanar vlastar batand la portile europei, cu inima cat un purice ca nu cumva cei de dincolo sa vada gunoiul ascuns sub presul de la intrare. Dar… totul este bine atata timp cat se raporteaza depasirea productiei de pestisori prinsi.