Ma ispiteste sa-mi cumpar un monitor extern de 22-24” pentru MBP-ul meu si as vrea sa intreb lumea din DTP daca ar avea ceva sfaturi in privinta asta.
Scopul thread-ului astuia nu e neaparat sa gasesc monitorul pe care sa-l cumpar instantaneu si mai mult cam ce fel de monitor ar trebui luat in general.
Banuiesc ca primul criteriu ar fi glossy versus mat. MBP-ul este mat si-mi place foarte mult pentru ca pot sa-l folosec cam oriunde. Sotia ar un MB glossy si nu prea ma incanta.
Al 2-lea criteriu ar fi redarea culorilor. Aici am inteles ca ar fi vechea problema cu 6biti versus 8biti (sau 16.2 / 16.7 milioane culori).
3: unghiul de vizibilitate. Ce am observat cu ochiul liber in domeniul asta ar fi de exemplu ca ecranul de la MacBook are un unghi limitat. Cum ai iesit, imaginea arata de parca e 256 de culori. Asta la MacBook Pro nu apare.
Apoi ultimul ar fi chestiile tehnice gen tipul ‘panel’-ului (TN, IPS, etc). Am vazut ca tocmai a aparut la noi Dell 2209WA care are un panel non-TN (e-IPS adica ‘e’-conomy). Cinema Display-ul parca tot IPS are. iMac-ul cred ca TN. Pe scurt am inteles ca cele non-TN sunt recomandate.
Asadar, pentru un ecran ‘bun’ cam ce este important ? Voi ce ati recomanda ?
6bit vs. 8 bit înseamnă 262,144 culori vs. 16,777,216 culori, nu “16.2 vs. 16.7 milioane culori”. E o diferență... mare .
Cred că prima problemă ar fi tipul panelului, și nu glossy vs. mat. Și de fapt problema se reduce la S-IPS vs. PVA, TN nu are ce cauta în discuție dacă vrei monitor bun. Glossy vs. mat este o problemă importantă, dar de departe cel mai important aspect este tipul panelului.
la ce fel de aplicații vrei să folosești monitorul ăla?
am o bănuială că nu-ți trebuie ceva care e vârf de gamă, la ce buget te-ai gândit?
Un buget clar nu am in cap, sa zicem ca as putea ajunge pana la un ACD 23” daca se dovedeste cel mai bun, insa intr-adevar nu-mi trebuie vre-un Eizo super-scump.
Ce ma intereseaza pe mine e ecranul nu atat pentru redarea culorilor 100%, etc. cat pentru calitatea lui si siguranta pentru utilizare indelungata, respectiv sanatatea (ochilor) utilizatorului.
De exemplu pe mine ma enerveaza glare-ul ala si clar ca un glossy de 24” ar fi groaznic. De asemenea nu-mi place luminozitatea foarte mare (tin MBP-ul pe la 50% mereu) deci faptul ca duce pana la N-spe mii de cd/m2 nu prea ma incanta.
La ce-l folosesc eu zilnic practic este citit text. O sa programez pe el deci in principal nu o sa vad poze toate ziua ci o sa scriu si o sa citesc text in varii forme (email, cod sursa, browsing), apoi binecunoscutele tool-uri de programare (gen NetBeans, XCode, etc) iar in final un film pe VLC sau import poze in iPhoto.
Daca NU faci video sau Photoshop, nu iti bate capul, ia orice vrei (panel Philips sau Samsung - LG e de evitat).
Spre deosebire de dacu’ Burebista, nu iti recomand un display de 23 de inch la rezolutia 1680/1050. Maxim 22”. Altfel ai impresia ca vezi luminoforii.
Eu sint fan Philips, dar, cind vine vorba de ecrane TN, toate sint o apa si un pamint.
dat fiind că ai un laptop, și nu stai toată ziua cu el cuplat la monitor, ți-am indicat ceva care este mai mult decit un monitor - vezi și singur din specificații
altfel, sigur găsești doar un monitor, la juma’ de preț
Hm, credeam ca totusi unele modele / caracteristici ar fi importante la un monitor decent. Am vazut pe net fel de fel de probleme, de la ghosting pana la linii ciudate, probleme de backlit bleeding si altele.
eu in toata oradea nu am gasit un monitor cu dvi. am gasit la ebu.ro un model de samsung ce pare a fi ceea ce-mi trebuie - nevoile mele nu le depasesc pe cele ale fierarului dar cu siguranta bugetul meu e mai mic - dar nu-l au pe stoc.
Hm, credeam ca totusi unele modele / caracteristici ar fi importante la un monitor decent. Am vazut pe net fel de fel de probleme, de la ghosting pana la linii ciudate, probleme de backlit bleeding si altele.
Am eu exact modelul asta de monitor si este cel putin decent. Eu il folosesc pe un mini, si pentru utilizarea normala de browsing, putin DTP etc isi face treaba cu brio.. Eu prelucrez si imagini pe el, in mare parte pentru presa dar nu numai, l-am calibrat cu un spyder si pana acum rezultatele au fost satisfacatoare. Eu cred ca e un low-budget reusit!
Am citit lucruri bune despre amandoua acum ceva timp, asa ca am dat un search si le-am gasit usor. Ca specificatii, cred ca sunt in topul a ce ai putea gasi. Au si HDMI, iar ca o chestie interesanta, HP-ul se poate roti pe verticala. Bafta la cumparaturi!