huk - 08 Mai 2009 03:46 PM
Nu chiar. Firefox isi pune bookmarkurile si history si cache-ul in folderul Home a userului. Pe asta nu poti sa-l pui pe hardul extern, bine poti daca tii neaparat, dar ar fi bine sa nu. Si de asta, aplicatile portabile sunt utile pentru ca salveaza langa aplicatie si toate setarile si preferintele userului. Cand pleci cu stick-ul USB pleci si cu istoria ta, continui la alt computer, te intorci acasa, ca unul singur. Cu iCal sau Address Book poti sa le iei cu tine datele doar cu export.
Din fericire, pe Mac cred ca sunt inutile aplicatiile portabile. Daca ai un Mac la munca, iti iei aplicatia pe stick/hard extern, cum zicea si Dacu, si iti creezi preferintele local. VLC portabil??? pentru ce?
Mai rau e pe Windoze, unde nici macar un freeware care iti imbunatateste securitatea pe net (Firefox) nu poti instala. Iar acolo te p1s! complet pe .exe, n-ai ce face cu el.
Da, cred că ai perfectă dreptate, sintagma „aplicație portabilă” nu prea are noimă în MAC OS, orice generație, unde aproape toate aplicațiile pot fi portabile, mai puțin setările de preferințe: le pui pe un stick ori pe un disc extern și ai aplicația cu tine oriunde. Pînă și Office 2004-2008 poate fi portabil (cred).
În Linux și Windows da, acolo e bătaie mare de cap cu așa ceva. Eu în Linux chiar nu știu ce aplicație rulează așa, pur și simplu, toate au un installer care le aruncă fișirele D-zeu știe unde. De altfel, ăsta cred că este și principalul dezavantaj al linux-ului, un utilizator netehnic, ne-unixist, habar nu are cum să gestioneze așa ceva.