Ai perfecta dreptate, cred insa ca am monopolizat discutia, o sa ne trimita lumea pe messenger.
Eu vorbeam in general, poate ca multi dintre noi stim sa facem corect pdf-uri. Dar asta nu inseamna ca e valabil pentru toata lumea sau ca folosirea unor preset-uri din Illustrator sau Indesign e suficienta pentru a face pdf-urile corecte, sa fie exact ce trebuie pentru RIP-ul la care vor ajunge documentele.
Luam niste exemple din viata reala.
I La o publicatie (ziar, magazin) primesti pdf-uri in mai multe feluri.
1. PDF salvat din Illustrator cu High Print Quality, profilul inclus, imaginile salvate cu profil US Web Coated (SWOP) v2, PDF 1.4, comprise JPG
2. PDF salvat la fel, cu profil Coated Fogra39 PDF 1.4, profil inclus, eventual conversie a culorilor (Convert to Destination – fara preserve numbare), compresie ZIP
3. PDF salvat din Quark, documentul folseste transparente (drop shadow, etc), se face post sctip si apoi pdf-ul cu Distiller PDF 1.4, compresie JPG
4. PDF salvat din Illustrator PDF/X-1, salvat implicit PDF 1.3, eventual se bifeaza Mark as Trapped
5. Un PDF din Corel folosind un PDF Writer, eventual documentl mai are si transparente
6. PDF salvat din InDesign, cu fonturile neconvertite, salvat 1.6 pentru ca s-au folosit fonturi OTF,
7. PDF salvat folosind un document illustrator Compatibil PDF, se deschide ai-ul in Acrobat si se salveaza PDF
Situatiile astea sunt forte posibile, multi dintre noi le-am intalnit. Cel de la publicatie trimite pdf la tipar. Cum il trimite? Foloseste pdf-urile primite si genereaza din nou, mai ales daca machetele nu sunt full page; daca sunt full page probabil ca trimite pdf-ul primit, doar pune numarul paginii. Daca RIP-ul foloseste doar pdf 1.3?
Ce faci in situatia asta, nu te gandesti ca mai bine e sa lucrezi pentru vreo organizatie umanitara decat sa faci dtp? 
Documentul din Quark poate da erori foarte mari, postscriptul nu stie transparente, ar trebui export in cazul asta. Un PDF salvat ca la punctul 7 e total gresit, poate genera probleme mari. Dar e PDF, cum a cerut tipografia sau publicatia. Nu trebuie in cazul asta verificat tot? E timp pentru asa ceva?
II. Packaging - primesti specificatiile, bleed, big cu linie punctata, ce tip de document se accepta. Aici diferente sunt mari intre Flexo si si Offset.Documentul se trimite Illustrator, cu fonturi convertite, etc. E suficient? Nu ar trebui specificat clar care e dimensiunea minima a liniilor sau a fonturilor care sunt din policromie? Care e dimensiunea minima a textului Black care trebuie sa fie neaparat overprint? Care e acoperirea maxima de culoare? Daca informatiile astea nu sunt primite de la producator e posibil sa fie ceva probleme la tipar. O solutie buna ar fi salvarea unui pdf si verificarea. Pentru packaging exista preflight-uri doar pentru PitStop, ArtPro si Prinergy. Daca documentul ajunge la tipar si acolo nu e bine, automat pot aparea intarzieri sau costuri suplimentare. Tu daca ai avea compania ta, nu te-ai enerva daca ti s-ar intoarce documentele? Cine e vinovat, dtp-ul sau tipografia? Ce vina are clientul daca apar probleme intre dtp si tipografie? Cine plateste costurile suplimentare?
III. Fonturi neconvertite - se face un catalog in InDesign sau Quark, fonturile nu sunt convertite, sunt embedded.
Dau un exemplu: sunt eu destpt si consider ca solutia cea mai buna, pentru ca am transparente, layere, etc., e sa generez un PDF/X-4. Ba sunt al nibii de destept, il verifici si cu PitStop, sunt mandru de ce minunatie am trimis la tipar: PDF/X-4, report fara erori, veriunea 1.6 ca am folosit fonturi OTF cu licenta.
Solutia aleasa e foarte buna, din punctul meu de vedere e cea mai buna pentru cum a fost lucrat documentul, dar nu e potrivita pentru RIP, care foloseste versiunea 1.4 sau nu poate reproduce transparentele daca nu sunt flatten. Inseamna ca sunt dobitoc?
IV Catalog - in document se folosesc Illustratii, salvate eps de Illustrator. Sunt importate in Quark sau InDesign, sunt scalate si eventual linia ajunge sub 0,1pt. Chiar daca ar fi Black Overprint nu exista posibilitatea ca RIP-ul sa nu poata reproduce linia tocmai ca e foarte subtire?
In fine, cred ca am scris prea mult. Merita sa mai amintesc de cei care se plang ca au primit pdf-uri fara bleed sau care aveau culori speciale. Daca macheta vine pe ultima suta de metri si nu mai e timp de refacut ce se intampla? In situatia asta cred ca o aplicatie ca PitStop e ideala.
Eu la asta ma refeream de fapt, nu cum fac eu pdf-uri sau cate stiu eu sau altcineva. Ma gandeam la o standardizare si un control mai eficient, intrebam intrebam daca tipografiile fac asta sau verifica doar lucuri minore. Nu se pierde mult timp si nervi intr-o tipografie daca documentle sunt trimise doar “PDF”?.
Mie mi s-ar parea normal ca o publicatie sau tipografie sa ofere toate informatiile, in felul asta am invata si noi mai multe, am coloabora sa facem pdf-uri corecte, altfel ajungem la solutia tif, pe care foarte multi o folosesc, cred ca dintr-o comoditate care i-ar face niste candidati foarte buni pentru orice post de bugetar.
Sunt curios daca am face un sondaj, cati dintre dtp-isti trimit pdf-uri fara a face preflight? Pun pariu ca procentul ar fi foarte mare!
Eu as milita pentru o standardizare, iar asta nu se poate face decat cu ajutorul publicatiilor si al tipografiilor.