De acord cu tine in mare parte. In principiu, nicio unitate de productie nu ar trebui sa transfere altceva de la client (screening, trap, color management, etc) exceptand cazul in care acesta e avizat. Problemele ar fi cu mult mai putine daca cel care creaza PDF-urile ar cunoaste macar elemente de baza (fonturi, spatii de culoare, bleeduri, etc), nu e nevoie sa fi rocket scientist pentru un rezultat bun. Diferentele de la bun la foarte bun, controlabil si predictibil sunt foarte mari, enorme, dar nu cred ca putem discuta despre asa ceva in industria locala de profil.
Bafta.
A
Liviu Ionel - 07 August 2009 11:29 AM
Salutare stimati domni!
Ce este PDF-ul: PDF-ul ca format de fisier este doar un recipient cuprinzator cu ajutorul caruia trimiti catre multiplicare produsul pe care il doresti.
Ce NU este PDF-ul? PDF-ul nu este un format de fisier care sa elimine greselile de design si redactare.
Ce poti face cu el: Poti trimite lucrarea completa sau incompleta la tipografie. Specificatiile /x1, /x4, ce s-au dorit standardizate,au fost facute ca set de informatii minimale ce trebuiesc trimite catre multiplicare.
joboption-ul pe care tipografia il poate furniza clientului cuprinde setul de informatii care ii sunt necesare. Aici incepe balciul! Daca tipografia pune pe hartie 1:1 rasterele clientului atunci orice referire la profile de culoare este inutila. Daca executa trapping atunci nu se convertesc la curbe fonturile. Daca are un RIP cu capabilitate de procesare nativa a transparentelor cere format 1.4 sau mai mare. Daca nu are cere 1.3. Si asa mai departe.
Opinia mea este ca in tot acest lant: Contractare - Creatie - Proiectare - Executie exista o FOARTE mare lipsa de cunostinte.