Eu mă uit în josul paginii acolo unde scrie “Script executat în N secunde”. De exemplu, generarea paginii ăsteia cu patru mesaje (înainte de a-l scrie pe al meu) a durat 15,7 secunde. Enorm.
Iată ce-mi spune mie web inspectorul din Safari, la încărcarea primei pagini a forumului.
• Conținutul paginii are 54,23 kB. Asta exclude imaginile (3,55 kB), contorizate separat.
• Acești 54,23 kB se încarcă la mine în browser în 4,6 secunde. Din care avem așa:
- 1,46 s latență. Asta include cele 1,28 s în care scriptul a generat pagina (conform cronometrului de pe pagină). Deci latența conexiunii mele cu serverul este de vreo 0,18 s (e bine).
- 3,14 secunde a durat downloadul efectiv al paginii după ce aceasta a fost generată din baza de date. Aici ceva nu e în regulă.
• Imaginile și CSS-ul se încarcă din cache-ul browserului, dar au și ele o latență care în mod ciudat pare că se adună la timpul de download al paginii (deși n-ar trebui să se întâmple asta). Pare că HTML-ul așteaptă diversele imagini de pe pagină, în loc să se încarce dintr-un foc. Am observat practic chestia asta: uneori paginile se încarcă până la jumătate, înțepenesc așa jumate de secundă și după aia se încarcă mai departe. Am atașat un PDF în care se vede clar diferența.
Test - 5 refresh-uri consecutive: Script executat în:
0,9 sec
1,0 sec
2,6 sec
0,9 sec
2,3 sec
Din ce constat eu timpii afișați jos nu se potrivesc cu viteza de refresh a paginii, în sensul că pagina vizibil se încarcă mai greu dar bănuiesc că are o influență și puterea mașinii mele, legătura la net, etc.
Domnilor, eu renunt la distractia asta.
Am facut in mai multe randuri, public si privat, request-uri pentru a obtine acces la prima mana in sistem, pentru a elimina telefonul fara fir si, implicit, timpul extrem de lung intre fazele comunicarii.
Niciuna din cererile mele nu a fost onorata cu un raspuns, fie pozitiv, fie negativ, justificat sau nejustificat. Ele au fost, pur si simplu ignorate sau, complet pe langa, facand trimitere la marea cerere de programator angajat.
Hai sa va explic de ce nu veti avea niciodata un programator angajat, cu care sa indepliniti obiectivele: fondurile sunt mici (dupa cum scria in acel topic), deci avem solutiile:
1. senior part-time, cand vine seara de la munca (cati dintre voi faceti asta?)
2. senior full-time (costa mult)
3. junior (lipsit de experienta, deci, probabilistic vorbind, incapabil de a putea indeplini obiectivele - in timp util).
Oferta noastra (cel putin a mea) a fost de a face aceasta munca for free, fiind animati de aceeasi dorinta de a imbunatati performanta sistemului. Dezavantajul ar fi ca nu exista commitment. Totusi, macuser.ro (EE) este o aplicatie de 2 lei in PHP cu un mysql in spate. Chiar nu trebuie contracte de infratire si sange baut de toate partile.
Din experienta mea, pot asigura ca orice idee, indiferent de natura ei, poate fi ucisa de birocratie