Indd Cs3 easy mode
  [ Ignoră ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 11.10.05

Salut! easy mode de sus nu are legatura, a fost numai un titlu pompos insa as avea nevoie de ceva sfaturi de la voi, fiind unele lacune pe care le-am descoperit cand m-am apucat de lucru de voie de nevoie… si anume:

1. Am inceput sa fac un document pe 2 coloane. Capitolele nu se termina la sfarsit de pagina ci uneori se intampla sa fie la jumatatea paginii sau mai jos/sus. Ambele coloane trebuie sa se termine pe orizontala - poza atasata. Una din probleme vine atunci cand trebuie sa montez fisierul pt tipar, cartea in sine nu sufera amanare si din cand in cand mai scot cate un montaj din ceea ce am facut.
  Acum, ce nu cunosc:
  a. pot face capitole separate si sa le import in vre-un fel automat? adica sa se continue de unde am ramas (fie ca este la mijlocul paginii, fie mai sus   aproape de partea de sus a paginii, fie chiar de la inceputul paginii?
  b. exista vre-o sansa sa las fisierul deoparte si sa incep altul (doar pt a nu avea sute de pagini intr-un singur document) dar atunci cand scot pdf-ul pt un import in montaj, sa imi tina minte numarul paginii si nu sa imi puna pagina 45 ca fiind pagina 1 (daca incep cu pagina 45 un nou document) ? Ma intereseaza sa imi lase numarul paginii atunci cand il import din nou in indd, sa stiu ce pagina import.

2. Problema cu tabelele. Fac import pt fiecare capitol din fisiere de word si sunt tabele destule in fiecare din fisierele de word. Am setat cateva preferinte pt tabele, dar problema cu resize fiecare in parte (stiu cum si unde se face resize-ul cu dimensiunea pe care o vreau), settings de ce parti din tabel sa apara si ce nu, unde sa fie contur al tabelului unde nu bla bla… le fac manual. Sau aproape, cred am gasit varianta cea mai scurta insa, ma intreb, nu este niciun preset de genul - setez un tabel cum vreau sa arate in final, fac un table style sau ceva de genul cu setarile tabelului meu si cand selectez celelalte tabele -> click table my style si totul este la fel ca primul? restul tabelelor sunt identice. cer prea mult? ma gandeam ca asa as mai simplifica un pic, eu nu am gasit sa se poate cu un click dar din nou revin, nu cunosc atat de bine indd si intreb doar daca este o varianta mai rapida.

Sper sa nu cer prea mult cu topicul, poate sunt intrebari simple dar nu le cunosc raspunsurile si de aceea si intreb.

Mersi.

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Arad
Macuser din: 17.01.07

1.a. - Nu prea inteleg exact ce anume ai dori, dar am o mica idee. Ca sa nu te indrum gresit, totusi, pot doar sa-ti spun ca poti lucra cu mastere si sa iti pozitionezi cum vrei capitolele.
1.b. - Da. Se poate lucra cu booklet. Am facut recent un tratat de protectia mediului, 12 capitole, peste 400 de pagini. L-am impartit pe capitole, astfel ca este format din 12 fisiere indd. Mai multe referinte gasesti in Help-ul IND, dar ca idee, vezi asta:

I. Choose File > New > Book.
II. Type a name for the book, specify a location, and then click Save.
III. The Book panel appears. The book file is saved with the file name extension .indb.
IV. Add documents to the book file.

2. Vezi asta:

I. Choose File > New > Library.
II. Specify a location and name for the library, and click Save. Remember that the name you specify becomes the name of the library’s panel tab.

In felul acesta iti creezi tabelul cum vrei tu (ai optiunea de create tabels, si mai mult ai si diverse optiuni de fill a celulelor, etc). Este foarte bun. Dupa care il introduci in librarie si il ai acolo. Ori de cate ori ai nevoi il iei de acolo.

Vezi ca ar fi foarte util sa lucrezi pe sitluri de paragraf si de caracter. Poate stiai. Nu vreau sa te jignesc. Doar ti-am sugerat.

Semnătură 

TODAY is a gift: that’s why it is called THE PRESENT.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Mersi pt raspuns, m-a ajutat foarte mult.
1. este rezolvat, book este excelent acum dupa ce am facut ceva incercari, o sa il mai testez cand ajung la material.
2. Library este foarte bun cand lucrezi cu multe tabele de diverse forme banuiesc. Este partial ceea ce imi trebuie. O sa folosesc library dar ma gandeam ceva mai degraba apropiat de un click si nu de copy paste informatia in tabelul deja formatat. Cum spuneam, caut varianta cea mai scurta.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj-Napoca, Romania
Macuser din: 13.12.05

Si eu lucrez in Indesign, doar ca neffind direct in bransa (sunt cercetator, dar pregatesc reviste si carti) am avantajul ca nu sunt chiar foarte dependent de timp. Daca cineva imi da sa-i pregatesc o revista de azi pe ieri, pur si simplu imi permit sa-l refuz. Oricum, pentru o revista sau volum de 150-200 de pagini imi rezerv cam o saptamana, si asta abia dupa ce am primit toate articolele. O saptamana mi se pare destul de inghesuit, tocmai pentru ca sunt multi autori care nu citesc instructiunile, si-mi dau de exemplu imaginile incapsulate in Word. Altii rup tabelul si creaza un nou tabel la inceputul noii pagini, pentru ca nu stiu ca se poate repeta capul de tabel pe fiecare pagina in Word, etc. Cand le zic ca trebuie ca imaginile sa fie separat ca jpeg la 150 dpi (a/n) si 300 dpi (color) ma intreaba ca de ce ii injur. Deci cu toate aceste “bibileli”, timpul este destul de limitat. mentionez ca nu asta este munca mea in cele 8 ore.
Bun, acum sa trecem la subiect.
Si eu sunt de parere ca este bine sa folosesti un book (in primul rand te va ajuta la paginare). Ideea este ca trebuie sa rupi pagina noului capitol, daca nu incepe in pagina impara. Preferabil ar fi sa se termine ultimul paragraf o data cu pagina, dar conform lui Murphy, nu prea se intampla asta. De aceea poate ca ar fi bine sa-i sugerezi beneficiarului sa incepi noul capitol pe urmatoarea pagina impara. si sa umbli foarte usor (invizibil) la leading (distanta dintre randuri), kerning (distanta dintre litere) si latimea literei. Daca o faci pe selectie mare (poate chiar intregul capitol precedent) vei avea o modificare aproape invizibila in kerning si leading pentru cititor, dar poti salva chiar si un sfert de pagina in plus sau in minus depinde de situatie. Deci, incearca pe cat iti permite textul sa fortezi inceputul unui capitol pe o noua pagina (impara daca se poate).
Cat despre tabele, nu pot face un stil, nu ai ce face, decat sa bibilesti fiecare tabel in parte (eu mi-am creat un stil de paragraf pentru textul din tabel numai, apoi modific spatiile up, down, left, right din fiecare celula, dupa care trag liniile ca sa-mi incapa tabelul pe toata largimea oglinzii paginii). Nu poti aplica un stil aici, trebuie sa-ti gasesti valorile optime si sa le retii eventual intr-un fisier .txt pe care il salvezi intr-un loc sigur si unde stii sa-l gasesti.
Si eu sunt din Cluj, am invatat indesign-ul aproape singur, deci nu ma consider profesionist, de aceea, daca vrei, ne putem intalni din cand in cand in privat si putem invata cate ceva unul de la altul.

Semnătură 

You’re on a Mac. If something seems complicated, you’re doing it wrong!

 Macbook Pro 13, 2010
 iPhone 5

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Indesign CS3 și CS4 știu să lucreze cu stiluri de tabel și de celule. Îți formatezi frumos tabelul cum vrei, creezi stilurile necesare și apoi le poți aplica cu un clic pe celelalte tabele.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Tudor: din ce am vazut, se salveaza cu n stiluri intr-adevar de font/culori samd insa nu am gasit sa imi lase distantele intre coloane si randuri si aici vreau sa ajung. Asta ma intereseaza, restul am gasit. Acele mici spatii le pun manual. Si cam 9 din 10 tabele sunt la fel. Si atunci, din momentul in care am tabelul, aplic stilul/rile de care am nevoie dar ajung la spatii si o fac manual, se poate altfel?

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05

Nu înțeleg la ce distanțe între coloane și rânduri te referi.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Tabelul din imaginea atasata este chiar cum trebuie sa arate, asa sunt toate.
La distantele din imagine ma refer, inaltimea am gasit unde sa o setez si merge cu style insa pe orizontala intre 1-test-12-6-6-0 ... , practic distanta intre coloanele de tabel, nu am gasit (nu am gasit ceva automat pentru ca manual si pt asta am gasit dar imi ia destul timp sa setez de fiecare data… )

[ Modificat: 30 Mai 2009 01:04 PM de szhoul ]

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

tot din cell options o setezi

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

smile Am gasit asta dacu, am zis mai sus ca setez la fiecare tabel aceleasi distante de fiecare data, e plictisitor si de asta cautam ceva automat. Banuiesc ca nu este smile

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești

dacă ai setat la un tabel, cu copy/paste prima linie la celelalte si-ți păstrează aceleași distanțe…