Am un material facut in InDesign CS2 pe Mac. Acest material se va dechide pe un PC, la o tipografie, cu CS2. Pentru a nu exista probleme de incompatibilitate la fonturi, vreau sa stiu daca in InDesign exista optiunea pentru embed fonts., eu pana acum nu am gasit. In general trimit materialele .pdf sau .eps… pdf-ul nu intra in discutie in cazul de fata, iar eps-ul care e adus in Corel (asta are tipografia), se vede blur. Daca este adus in Illustrator, se vede clar. Pentru a scapa de toata nebunia, vreau sa stiu daca am posibilitatea sa dau embed fonts.. Multumesc.
eu ca sa fiu sigur fac fonturile la curbe inainte sa fac ps u si asa sunt sigur ca nu exista nici o incompatibilitate cand aduc pdf-ul in corelul folosit de (mai toate) tipografiile ca deh, e mai eftin corelu.
Cred ca singura optiune este sa faci curbe ori sa iti bagi picioarele, tipografie care stie numai corel nu este tipografie dar in fine sa gasim o solutie.
Nu cred ca este nici o optiune embed si chiar daca ar fi, cand ai deschide in corel ar mai fi embed? eu zic ca nu, ai da tot de fonturi.
Singura varianta ar fi sa faci la curbe tot textul si sper sa ai putin si nu foarte mult :D
Problema e in felul urmator. Eu in Corel nu am lucrat niciodata (l-am inlocuit cu Freehand 7, apoi cu 8 si MX iar acum cu Illustrator). Ori ca-mi zici de fizica cuantica, ori ca-mi zici de Corel… pentru mine e acelasi lucru. Am incercat sa fug cat am putut de mult, dar uite ca tot m-a ajuns. Le-am zis de Freehand, le-am zis de Illustrator… nu… “Corel dom’le. Corelu’ e de baza”. Eeee… ca sa ma apuc eu acum sa fac o revista de 32 de pagini full color, cu diacritice, in Corel… mai bine ma apuc de impletit apa. Trec peste si revin la problema mea. 1. Fonturile folosite sunt si otf, si ttf si dftont (stiu, vina este a mea ca nu mi-am definit gama de fonturi - stiu ce am de facut pentru numarul viitor, adica doar otf-uri). 2. Am facut cum a zis arahnedea: Package. Pare a fi OK dar nu sunt ferm convins ca am scapat de problema cu incompatibilitatea de fonturi, in sensul ca mi-a pus in acel folder generat, toate fonturile folosite (otf, ttf, dfont) insa dfont-ul sigur nu-l vede PC-ul. 3. Ca sa fac cum mi-a zis ursulakis... nu stiu. Daca ai buna vointa sa-mi spui cum se face font la curbe (ar fi cea mai buna varianta) in InDesign CS2… raman dator. 4. Chestia cu picioarele la inaintare (hai c-am zis-o plastic) de care mentiona szhoul... ce buna ar fi daca n-as avea obligatii. Numai ca iar, e un gest care il exclud din start, pentru ca n-am loc de intors.
In cloncluzie: astept mestere ursulakis sa-mi spui si mie te rog, cum fac eu fontul la curba, in InDesign CS 2. Multumesc. La toti.
sau scurtatura mar+shift+o daca faci paginile mici si dai clik pe pagina unde ai text apoi mar+a si apoi scurtatura de create outline [mar+shift+o] merge mai repede decat iti inchipui. oricum mai bine te chinuiesti juma de ora sa le faci la curbe decat sa stii ca corelistii isi baga nasul si nu stiu sa dea print din pdf.. daca ai peste 100 de pagini atunci da iti ia mai mult, e un script pe undeva pe adobe.com da nu mai stiu unde. asa e cel putin in indesign cs3, cred/sper sa fie la fel si in cs2
am uitat sa ti zic ceva. daca ai textul pe un layer locked vezi ca nu ti l face la curbe deci cel mai bine cand faci asta (ultima chestie inainte de ps) este sa te uiti sa nu ai layere cu text care sa fie locked si apoi sa i dai cu find font unde nu ar trebui sa ai nimic dupa ce ai facut toate fonturile la curbe.
Nu, nu am nimic locked. Dar am inteles ideea si e bine de stiut. Oricum, verific de doua ori inainte sa merg la tipografie. Pozele sunt toate cmyk cu linkuri embed iar fonturile vor fi toate outlines (sau la curbe cum se zice). Am verificar acum fisierul .indd cu totul dat la curbe pe un PC si totul e OK. Anyway… multumesc la toti pentru sfaturi si ajutor.
Acum intreb: tu faci design-ul in indesign si ei ce vor in corel?
Vor sa faca montaj la revista in corel?
Daca nu au imagesetter / ctp si trimit in alta parte, poti intreba cum se face montajul si il poti face cu un plugin ceva din pdf sau manual in indesign odata, apoi doar update la fiecare numar si vorbesti direct cu cei care le fac filmele/placile in ce format vor montajul (sau poate il face chiar firma care le face placile/filmele)
Pierzi un pic de timp prima oara insa la numerele viitoare castigi timp destul, fiind numai un update; daca ar fi sa convertesti mereu fonturile sa le dai lor sa faca importul/montajul va dura mai mult.
Daca mergeam cu ea in format .eps, foloseau Corel pentru montaj. Dar dupa ce mi-ati spus voi aici, am eliminat varianta Corel si se da totul din InDesign. Pe mine nu ma intereseaza ce face tipografia. Ma intereseaza doar atat, in prima faza, fonturile. Oricum, voi sta pe ei la montaj.