Nici eu nu stiam, am descarcat FreePascal, a durat ceva, si apoi n-a vrut sa mearga, asa ca l-am sters. E drept ca n-am luat si Lazarus, doar Pascal-ul, dar ce este Lazarus, pana la urma? N-am prea inteles ce spunea acolo pe site.
FreePascal e doar compilatorul. Lazarus este o copie palida si open-source a lui Delphi, este un mediu RAD pentru FreePascal.
@.ral:cr ce sistem ai?
daca imi spui pe privat cum te pot gasi iti fac eu un dvd cu ultimul xcode. numai sa ai leopardul cat mai updatat ca probabil asa o sa-l ceara, de tiger nu sunt sigur dar posibil sa nu mearga.
Am specificat in alta parte ce sistem am, dar reiau: PowerMac G4 Dual PPC, cu OS X Tiger 10.4.11. Daca nu merge, asta e. Caut oricum si alta solutie, dar speram sa-mi dati niste link-uri la site-uri cu IDE-uri pt. Mac.
@Amiralul FreePascal e doar compilatorul. Lazarus este o copie palida si open-source a lui Delphi, este un mediu RAD pentru FreePascal.
Am cautat singur site-uri cu unelte de programare in Mac, si am gasit astea 2: softpedia si sourceforge. Sunt bune? Poate sunt putin paranoic, dar nu vreau sa iau programe cu diverse “capcane” ascunse. Sigur, mai e si site-ul Apple, dar acolo nu prea sunt free.
Ce vrei tu e ultima versiune de Xcode 2. Anume Xcode 2.5. Ți l-aș downloada eu cu cea mai mare plăcere, dar eu sunt din Sibiu și tu ești din București. Sunt sigur că există cineva din București care să-l poată downloada pentru tine.
În altă ordine de idei, caută un Internet mai bun. RDS/rețele de cartier sunt aproape peste tot și Romtelecom (Clicknet) chiar e peste tot și merge infinit mai bine!
Ce fel de programe vrei sa faci? Poate poti inlocui java cu flash, iar ca sa scrii flash poti folosi haxe (cativa Mb). poti deasemena crea si aplicatii desktop in haxe.
Ce vrei tu e ultima versiune de Xcode 2. Anume Xcode 2.5. Ți l-aș downloada eu cu cea mai mare plăcere, dar eu sunt din Sibiu și tu ești din București. Sunt sigur că există cineva din București care să-l poată downloada pentru tine.
În altă ordine de idei, caută un Internet mai bun. RDS/rețele de cartier sunt aproape peste tot și Romtelecom (Clicknet) chiar e peste tot și merge infinit mai bine!
De fapt, am Internet de la Vodafone, anume Vodafone Mobile Connect, care ar trebui sa aiba 3,6 Mbps sau asa ceva, dar nu ating viteza asta. Chiar de aici de pe forum am inteles ca poate fi din cauza ca programul Vodafone nu prea merge pe Mac-uri PPC. Asa sa fie?
Da, am incercat si eu sa descarc XCode 2.5, dar cand am vazut ca estimarea downloader-ului arata cam 15 ore durata, am renuntat.
@ .ral:cr Ce fel de programe vrei sa faci? Poate poti inlocui java cu flash, iar ca sa scrii flash poti folosi haxe (cativa Mb). poti deasemena crea si aplicatii desktop in haxe.
Programe de uz particular, in diverse domenii. Ma intereseaza Java fiindca am si manual de Java si pot invata astfel. Nu am unul de Flash, dar daca imi recomandati unul (electronic, numai in lb. romana, nu stau prea bine cu engleza), pot incerca si asta. Unde se gaseste Haxe?
Si repet intrebarea anterioara: sunt bune acele site-uri (Softpedia si SourceForge) pt. a-mi descarca ce am nevoie?
Mersi tuturor pentru ajutor. Am descarcat NetBeans pentru Java si Haxe pentru Flash. M’am gandit ca asa am o baza mai mare pentru a afla ce limbaj mi se potriveste.
@Alex Andreescu- tocmai asta era si ideea, eu caut programe free. SourceForge pare sa aiba o multime de soft, din toate domeniile. Cred ca va fi alegerea mea cand voi cauta cate ceva.
@.ral:cr Nu mi-ati spus ca haxe e bazat pe terminal. L-am descarcat, dar nu apare decat ca niste comenzi in Terminal, eu credeam ca e un IDE grafic, iar pe site nu spunea daca era grafic sau text. Totusi, cum il dezinstalez, daca as vrea? Deocamdata nu o fac, dar ar fi bine sa stiu cum trebuie facut, daca am nevoie de asta.
scuze, haxe e doar un compiler, iti trebuie textmate sau orice alt editor de cod. textmate are si un bundle. pentru debug cel mai usor e sa incarci swf-ul produs in firefox + firebug, sau safari + o comanda prin terminal care-ti activeaza o consola in meniu.
ca sa-l dezinstalezi stergi folderul /usr/lib/haxe (mar+shift+g in finder)
daca totusi vrei sa-l folosesti iti pot raspunde la intrebari dar sa le pui intr-un topic separat, am deschis eu unul in sectiunea asta.
Eu am o intrebare despre xcode, se poate tine minte dimensiunea si pozitia ferestrei pentru totdeauna? e penibil cum o face el acum, si trebuie s-o largesc de fiecare data.
Bine, am inteles. Apropo de Terminal, nu exista si alte terminale pt. Mac? Terminalul implicit e cam modest. Fireste, as vrea sa fie free, nu-mi prea permit sa cumpar. Despre Xcode nu stiu, nici nu-l am inca . Poate ar trebui sa vedeti la preferinte sau windows, daca are, dar cum spuneam, nu-l cunosc deloc.
este o optiune, dar tine mine pt fiecare proiect in parte. nu fac proiecte noi in fiecare zi, dar cand te uiti pe tutoriale si deschizi sursele, te scoate din sarite.
Din pacate, chiar nu ma pricep cand e vorba de Xcode, fiindca nu l-am folosit niciodata, de asta si voiam sa-l descarc. Intrebati pe altii care au Xcode, probabil vor sti sa va raspunda. Regret ca acum nu va pot ajuta. Eu personal sunt incepator nu numai in programare, ci si in Mac, de-abia invat si eu cum sa fac cutare si cutare lucruri, de asta pun atatea intrebari. Sper sa prind si eu experienta si sa pot ajuta apoi pe altii.
Fiindcă sunt începător, cum am spus, aș avea o întrebare: în afară de XCode, nu mai există vreun alt mediu de programare (free) în C/C++? Am căutat, dar n-am reușit sa găsesc, sau nu știu eu unde să caut. Deși am acum Java, vreau să încerc și C/C++, să văd cum este.