1 din 2
1
MAC sau PC? Imi puteti da cateva sfaturi?
  [ Ignoră ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 22.03.09

De ceva timp ma tot gandesc sa trec pe Mac, dar nu sunt 100% sigur daca ar merita sa dau 6-7000 RON pentru unul. M-am gandit ca ar fi bine sa va spun voua ce fac eu in general cat timp lucrez la calculator si sa ma ajutati voi sa aleg ce e mai bine, Mac sau PC.

Deocamdata stau cam 8 ore zilnic in fata laptopului (un Asus, 2Gb RAM, Intel Dual-Core) si lucrez cel mai mult in Photoshop (scriu tutoriale), Adobe Illustrator si Dreamweaver. Celelalte programe pe care le folosesc mai mult sau mai putin sunt:
-Cinema 4D;
-Adobe InDesign;
-Adobe After Effects.

Am ordonat programele in functie de cat de des le utilizez, ca sa va faceti o parere despre ce am nevoie cel mai mult. Pe langa astea mai folosesc zilnic programele obisnuite gen Firefox, Winamp, YM!, BS Player etc.

Daca decid ca vreau un PC
-vreau sa-l fac din piese si sa platesc aproximativ 3500 RON;
-vreau un monitor Samsung T240 HD (costa cam 1500 RON - initial vroiam sa renunt la Mac doar ca sa folosesc monitorul asta);
-in total nu as vrea sa depasesc 5500-6000 RON;
-nu sunt un gamer, m-am lasat de jocuri de vreo 2 ani, dar parca as vrea sa mai joc un World of Warcraft din cand in cand, sau un GTA 4 (monitorul de care ziceam e perfect pentru asta).

Daca decid ca vreau MAC
-as vrea un iMac de 24”;
-am vazut doua modele pe Noumax.ro care costa 6090 RON, respectiv 7359 RON;
-nu stiu exact cu cat este mai bun cel mai scump (cu GeForce GT 120) fata de celalalt (cu GeForce 9400M) si pe care din ele sa il aleg;
-la fel ca in cazul PC-ului, as vrea sa mai joc un World of Warcraft cand am timp.

Jocurile nu sunt ceva foarte important, ma intereseaza in primul rand sa lucrez rapid in programele de la Adobe si cele 3D (gen Cinema 4D), chiar si cand am deschise 3-4 in acelasi timp, plus Firefox, Winamp si YM!, care stau deschise toata ziua.

Cam asta ar fi tot. Ati putea sa ma ajutati sa aleg ce e mai bine pentru mine? Stiu de avantajele generale pe care le are un Mac fata de un PC, dar as vrea sa stiu daca si de ce s-ar merita sa platesc mai mult pt un Mac avand in vedere ce fac eu in cele 8 ore cat lucrez la calculator in fiecare zi. Asta ma intereseaza cel mai mult si astea sunt principalele motive pentru care nu stiu exact ce vreau sa aleg.

Voi ce ziceti?

PS: Care Mac credeti ca e cel mai bun pentru ce am eu nevoie si sa se incadreze in buget?

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Otopeni
Macuser din: 09.12.05

salut,

aceeasi dilema am avuto si eu cu vreo 2-3ani in urma ca si tine folosesc in cea mai mare parte a zilei Adobe Photoshop, si cateva din programele pe care le-ai mai mentionat dar si multe altele.

ce pot spune eu in favoarea macului este ca in Photoshop vei observa o diferenta destul de mare in timpul de incarcare al programului, a fisierelor cu multe layere sau de dimensiuni maricele aici ma refer la .psd-uri de 4-6gb, stabilitate mult mai mare pana acum eu nu am reusit sal fac sa “crape”.

mentionez ca am un iMac de 24” cu 4GB ram si placa video ATI 2600 (wow-ul merge brici pe rezolutia maxima cu toate la ultra, si in cazul meu asta este singurul joc pe care il mai “abuzez” din cand in cand).

nici nu stiu ce alte detalii as putea sa-ti dau stiu doar ca sunt extrem de multumit de alegerea facuta, mam ales cu un sistem care nu se blocheaza cand imi este lumea mai draga nu mai duc grija virusilor, spyware sau te miri ce alte bazaconii.

daca stai in bucuresti si iti este usor sa ajungi in otopeni poti venii pana la mine sal testezi ti-l las in grija 1-2-3ore si vezi daca te incanta cum merge sau nu, vi cu un hdd extern cu niste fisiere psd mai maricele sau ce crezi tu de cuvinta si il pui la treaba.

singurul lucru care nu mi-a placut a fost mouse-ul pe care l-am inlocuit cat mai rapid posibil!

p.s. sper sa alegi mac-ul nu o sa-ti para rau :D

[ Modificat: 04 Iulie 2009 08:31 PM de iondarie ]

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Oradea
Macuser din: 01.01.09

Mac : stabil,ascula comenzile,se misca repede,usor de lucrat pe el.
Pc: zgomotos,face el pe sefu,se blocheaza,un blue screen of death pe luna.
Go for Macs !

Semnătură 

Is that a bent iPhone 6 Plus in your pocket or are you just happy to see me ?

15” Macbook Pro BTO. 13” Macbook BTO. 20”  Cinema Display
iPhone Plus.  Watch 38MM Stainless Steel.  AirPods
iPod Nano.  TV 4K. AirPort Extreme.

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

PS - daca cumperi Mac,adio Winamp.
OSX si Windows-ul sunt doua OS-uri diferite..so..multe programe nu o sa iti mearga,pardon,nu o sa existe pentru OSX..hehe,in cazu asta si Winamp..dar BootCamp o sa te salveaze tongue wink

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
Rank
Newbie
Din: 

Multumesc pentru raspunsurile rapide! Cel mai probabil am sa imi iau un Mac.

@iondarie: Eu stau in Suceava, dar multumesc pentru oferta! Poate ajung vara asta in Iasi, la Apple Store, sa testez iMac-ul pe care il vreau. Pana acum am butonat doar un Mac Book Air aici, in Suceava.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

si de preferabil..nu iti lua PPC..nu o sa mearga Snow pe el..stiu ca ai zis acolo ceva de un iMac 24”..dar poate o sa vrei sa mai cumperi un mac,so…go for intel !

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
Rank
Newbie
Din: 

@hamiltoń: Stiu ca OS X si Windows sunt doua sisteme de operare diferite. Nu am sa duc lipsa Winamp-ului, iar programele de la Adobe, pe care le folosesc cel mai mult, au toate versiuni pentru Mac.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

pentru muzica iTunes e cel mai bun..nu stiu de ce windozeri folosesc Winamp.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
Rank
Newbie
Din: 

Folosesc si iTunes de cand am iPod, dar va mai dura putin pana sa inlocuiesc Winamp-ul de tot :D.

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: München
Macuser din: 30.05.08

Te-as sfatui sa mergi pe mac, poti sa incerci aici http://www.apple.com/findouthow/mac/ ... sunt o gramada de tutoriale de cum se fac anumite treburi pe mac, dar te pot ajuta sa iti si faci o imagine in ceea ce priveste mac os-ul. Poti sa eventual sa incerci si un mac mini (ultimul model, desigur) impreuna cu monitorul pe care il vroiai tu.
In legatura cu programele partea buna e ca exista multe programe foarte bune pe care le vei gasi gratis, pentru orice vei face, cat si pentru cele profesioniste multe dintre ele se regasesc si in varianta de mac.

Semnătură 

dau doua beri goale pentru una plina

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 19.02.09

Tot ce pot sa iti spun legat de Mac:
- sunt cred printre cei mai fresh utilizatori de mac, utilizez un G4 care desi este din 2001 nu mi-a facut probleme.
- crede-ma ca in general e dragoste la prima utilizare si in afara de faptul ca nu se gasesc aplicatii pe toate drumurile satisfactia e imensa in comparatie cu un pc
- marea majoritate a aplicatiilor sunt fie gratuite, fie pe bani. depinde ce vrei sa faci.
In cazul meu, desi performantele unitatii sunt minime, se misca…orice ii dau sa faca, face in ritmul lui.
Am avut ocazia sa incerc mini-ul si Imac-ul si deja imi fac planul de buget pentru unul :D
Pentru unii adaptarea e mai dificila dar pana acum nu cunosc decat o singura persoana care a refuzat mac-ul pentru ca nu a fost in stare sa scape de obiceiurile de windouz.
Oricum suntem un forum intreg gata sa sara cu o mana de ajutor…sau o cheie franceza in cazuri extreme.
Daca iti vine la mana un second Mac Pro e ...hmmm…parfum?
Bun venit ...

[ Modificat: 04 Iulie 2009 09:48 PM de ozenel ]
 Semnătură 

mandru ex-posesor de Powermac G4 Quicksilver

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05
yonu - 04 Iulie 2009 08:15 PM

Ati putea sa ma ajutati sa aleg ce e mai bine pentru mine? Stiu de avantajele generale pe care le are un Mac fata de un PC, dar as vrea sa stiu daca si de ce s-ar merita sa platesc mai mult pt un Mac avand in vedere ce fac eu in cele 8 ore cat lucrez la calculator in fiecare zi. Asta ma intereseaza cel mai mult si astea sunt principalele motive pentru care nu stiu exact ce vreau sa aleg.

Dacă zici că știi ce avantaje are Mac-ul față de PC, atunci înseamnă că știi și de ce ar merita să plătești mai mult pentru un Mac, nu?

În primul rând alegerea se face după buget. Ai bani și vrei să-ți iei un Mac - îl iei. Restul sunt povești. Un Mac nu face minuni. Nu lucrează singur. Nu e invulnerabil la erori. Nu i se potrivește tuturor. Dacă ți-a intrat Windows-ul foarte tare în sânge și nu ești dispus să-ți schimbi unele obiceiuri, atunci s-ar putea să ai niște frustrări destul de mari atunci când treci pe Mac. Am văzut persoane foarte fericite după trecerea pe Mac. Am văzut și alții care nu s-au obișnuit din varii motive. Depinde de fiecare.

PS: În sfârșit văd pe aici un alt bucovinean… Salutări din Gura Humorului wink

[ Modificat: 04 Iulie 2009 09:58 PM de Tudor ]
 Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 12 ]
Rank
Newbie
Din: 

@goosebumps4: Ai dreptate, dar nu stiu cat de bun ar fi un Mini pentru ce am eu nevoie.

@ozenel: Nu cred ca voi avea probleme cu adaptarea. Imi va fi foarte usor sa renunt la Windows, si probabil mult mai usor sa ma adaptez Mac OSX-ului.

@Tudor: Cred ca diferenta de bani dintre PC-ul pe care l-as vrea si un iMac este prea mica, asa ca voi renunta la Windows cat de curand posibil.

Multumesc tuturor pentru raspunsuri! In legatura cu programele Windows care nu sunt compatibile cu Mac OSX, nu imi fac probleme. Sunti sigur ca am sa gasesc alternative mai bune pentru Mac in cazul multora dintre ele.

[ Ignoră ]   [ # 13 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 19.06.09

Si eu sunt un utilizator de Mac de putin timp, si vreau sa zic ca nici macar BootCamp nu mi-am pus, raman la MacOS full time ca sa zic asa.
Cat despre monitorul care voiai sa il iei, este foarte slab, are un picior de sustinere foarte prost, si nici nu e bun pentru grafica, fie si ea semi profesionala (panel TN de calitate slaba).
IMAC-ul pe care vrei sa il iei, probabil te va tine o viata intreaga, fara nici cea mai mica problema. cat despre placa video, eu am macbook pro unibody cu doua placi video, si de multe ori uit sa activez cealalalta placa video cand ma joc world of warcraft (9400 se misca brici in WoW).
Daca nu conteaza foarte mult bugetul, normal ca ala mai scump e mai “bun”, dar pentru ce ai nevoie e ok si cel cu 9400 video card.
Bafta

Semnătură 

<insert Apple products here>
“Too many people spend money they haven’t earned, to buy things they don’t want, to impress people they don’t like.” - Will Rogers

[ Ignoră ]   [ # 14 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Cluj
Macuser din: 18.04.08

nu ti-a raspuns nimeni legat de placa video : GT120 este clar mai rapida ca 9400M.
cat despre mac, singurul motiv care il stiu pentru a ramane pe PC este ca folosesti un program gen AutoCad sau 3dsMax care nu le gasesti pe Mac. dar pe mine nici asta nu m-a oprit : hardware-ul apple e mult mai fiabil pe termen lung, de unde si valoarea super la re-vanzare.
cheers,
Radu

Semnătură 

MBP 2,2 15-inch
Iphone 1.1.3 8Gb

[ Ignoră ]   [ # 15 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
radug - 05 Iulie 2009 01:13 AM

nu ti-a raspuns nimeni legat de placa video : GT120 este clar mai rapida ca 9400M.
cat despre mac, singurul motiv care il stiu pentru a ramane pe PC este ca folosesti un program gen AutoCad sau 3dsMax care nu le gasesti pe Mac. dar pe mine nici asta nu m-a oprit : hardware-ul apple e mult mai fiabil pe termen lung, de unde si valoarea super la re-vanzare.
cheers,
Radu

9400M e divina..prostreet / carbon zbiara pe placa aia..
Race driver 3..ce sa mai zic..minunatie de placa
si eu credeam ca va fi slabuta..dar m-am inselat..

Semnătură 

1 din 2
1