scuze pentru acest post care ii va supara pe multi. Nu asta a fost intentia ci doar am impresia ca suntem ipocriti.
mi se pare mie sau in forumul dedicat pt iPhone se vorbeste la greu despre “jailbrack”. Asta nu e tot un fel de “piraterie”? De ce nu se inchid si acele posturi?
scuze, dar nu m-am putut abtine. daca considerati acest post jignitor, va rog sa il stergeti, si sa acceptati scuzele mele.
[ Modificat: 23 Iulie 2009 04:57 PM de Administrator ]
scuze pentru acest post care ii va supara pe multi. Nu asta a fost intentia ci doar am impresia ca suntem ipocriti.
mi se pare mie sau in forumul dedicat pt iPhone se vorbeste la greu despre “jailbrack”. Asta nu e tot un fel de “piraterie”? De ce nu se inchid si acele posturi?
scuze, dar nu m-am putut abtine. daca considerati acest post jignitor, va rog sa il stergeti, si sa acceptati scuzele mele.
Nu sîntem ipocriți.
cît despre MAC OS X piratat versus jailbreaking, aici, fără a fi jurist, discuția ar fi mai lungă. După părerea mea, prin acordarea unor facilități nejustificate unor distribuitori (de tipul, îl iei mai ieftin, ar ești obligat să plătești abonament minim x ani), Apple încalcă legile antitrust, interzise în mod expres în unele țări europene, unde Apple nici nu poate vinde în acest regim.
Pentru a ț-șpea oara: Mac OS X pe PC presupune modificarea sistemului de operare, chestie interzisa de Apple in EULA. Iar despre jailbreak si unlock, vezi aici.
@altero: daca te pricepi atat de bine (x^tz), vino, te rugam, cu detalii: jailbreak/unlock nu incalca legea, iar osx86 incalca EULA (nu e lege, e EULA). Deci comparatia este manipulativa.
Exista o lege clara unde se incadreaza osx86? Fie in partea de a condamna, fie in partea de a permite consumatorului (cel care a achizitionat un DVD cu Leopard) sa utilizeze cum doreste acel DVD?
Eu chiar am o dilema in acest sens: nu am habar daca Romania are legi care sa reglementeze acest lucru.
tot @altero: jailbreak si unlock presupun modificarea sistemului de operare (OS pt. jailbreak si baseband pentru unlock), deci explicatia ta este gresita. Ai ceva explicatii valide sau incepem o dezbatere din preputul gandirii?
Ar fi bine ca un avocat macuser sa ne dea niste explicatii pertinente, cu referiri clare la articole din lege, ce ce-ar fi de folos la toti.
In alta ordine de idei, desi nu sunt lamurit cu interdictia legala de a instala OS X pe non-Apple hardware, eu, la randul meu, nu sunt de acord cu astfel de discutii aici, deoarece:
- exista insanelymac, dedicat pentru asa ceva, deci niciodata macuser nu ii poate ajunge din urma dpdv knowledge. Pur si simplu, sunt 2 comunitati diferite.
- din pacate, activitatea intensa si diversa de pe insanelymac a dus, inevitabil, la o varza totala. Aproape fiecare proaspat posesor de .dmg, cu un PC in dotare, va intreba, invariabil, “How to install XXX on YYY?”. Proaspetii posesori de genuine mac de aici nu-s capabili (ca sa nu zicem nesimtiti, poate nu se aplica la toti) sa caute prin cateva zeci de articole how-to (eu le-am citit pe toate acum 4 ani, macar din curiozitate) si intreaba la modul “am mac. ce fac cu el?”. Realizati ce ar insemna asta la multitudinea de configuratii hardware PC nesuportate sau suportate la limita de OS X:)
Concluzionand, strict din motivele expuse mai sus, eu sunt perfect de acord cu atitudinea macuser.ro privind discutiile despre Mac OS X ruland pe PC-uri.
@boreas: nu mai e nicio smecherie sa instalezi Leo, s-a rasuflat, toata lumea poate. Snow Leo e challenging si interesant
Eu nu ma pricep la chestiile legale dar trebuie sa fii credul peste masura sa inghiti ca exista cineva care va cumpara OS X de la un distribuitor Apple ca sa-i puna patchuri sa ii mearga pe ASUS (era sa scriu cu N). Desi teoretic e posibil, realitatea cred ca e alta.
O fi legal sau nu, jailbreak si unlock sunt metode de a creste compatibilitatea si a inlatura restrictii pe care eu le consider artificiale. Daca as vedea un tutorial de OSX86 care sa inceapa cu “download patch-ul x si cu DVDul original fa asa…” poate m-ar convinge. Dar din ce am vazut eu, majoritatea incep cu download imaginea modificata (practic piratata) si scrierea pe DVD. Eu ca admin nu pot sa stau sa verific care dintre tutoriale incalca legea copyrightului si cate dintre ele indeamna la piratat. Cu Jailbreak e mai simplu. Programele sunt free, OSul e de la Apple, free si el. Unlock e si mai simplu, sunt cateva intrerupatoare care se schimba…
Asa ca forumul ramane pentru macuseri, osx86 userii merg in alta parte. Nu-i putem multumi pe toti. Chiar daca o fi legal ce fac ei (semnul ala cu yeah right).
Da, am vorbit cu un avocat. Așa că din punct de vedere legal:
OS X de mac = pe bani = toate discuțiile despre “de unde downloaadez o copie” precum și “de unde downloadez o copie modificată pentru PC” sunt interzise aici.
iPhone OS = gratuit = se poate discuta orice. (discuțiile depsre aplicații “warezuite” de iPhone însă sunt interzise)
iPod Touch OS = pe bani = discuțiile despre instalarea sa fără plată sunt interzise.
și sigxcpu are dreptate - marea majoritate a contribuitorilor de aici de pe forum au mac de la mama lor și nu au nici o idee cum să instalezi “un driver pentru placa X” și nici nu vor avea vreodată nevoie. Discuțiile despre OSX pe PC (presupunând că de mâine dă Apple OSX-ul gratis) ar face varză tot forumul din punct de vedere al majorității utilizatorilor curenți.
EDIT: Ca să fac o comparație:
Credeți că pe forumul “Mercedes” ar fi tolerate thread-uri în genul:
- “De unde găsesc și eu pe gratis un motor de merț să-mi pun și eu pe Nova ca să văd și eu cum e Mercedesul ăsta ?”
- “AJUTORRRRR Mi-am pus motor de S-CLASS pe Logan 2003 dar nu se pupă cu cutia de viteze - îmi dă și mie cineva schema de strunjire pentru un ștuț de adaptare ?”
EDIT: Ca să fac o comparație:
Credeți că pe forumul “Mercedes” ar fi tolerate thread-uri în genul:
- “De unde găsesc și eu pe gratis un motor de merț să-mi pun și eu pe Nova ca să văd și eu cum e Mercedesul ăsta ?”
- “AJUTORRRRR Mi-am pus motor de S-CLASS pe Logan 2003 dar nu se pupă cu cutia de viteze - îmi dă și mie cineva schema de strunjire pentru un ștuț de adaptare ?”
Foarte buna comparatie!
PS:
Nu inteleg de ce vor oamenii neaparat sa insteleze pe PC un sistem de operare care nu a fost conceput sa ruleze pe acel PC, si pentru care nu exista driveri suficienti, un sistem la care nu poti fi nuiciodata sigur daca poti instala urmatorul upgrade sau un program third party fara sa-ti strice intregul sistem. Inteleg motivul de curiozitate, dar exista si showroomuri etc, iar un Mac Mini costa 500 de euro, cee ce nu este chiar o avere.
Nelamurirea mea e cu atat mai mare, incat exista numeroase sisteme de operare care ruleaza pe orice PC, a caror mentenata va fi mult mai usoara si lipsita de orice factor de risc si nesiguranta :-?
@sigxcpu - nu practic dreptul, din păcate, însă sunt jurist prin formare şi IT-ist de profesie. Ştiu, nu se înţeleg prea bine
EULA - End User License Agreement ARE VALOARE LEGALA de contract între părţi unde părţile sunt producătorul Apple şi utilizatorul, cel care are posesiune şi folosinţă pentru produsul respectiv, în cazul ăsta, OS-ul Mac OSX Leopard.
Aşadar, drepturile de folosinţă, dispoziţie şi uzufruct aferente produsului cumpărat sunt reglementate, în ordinea “ierarhică” de: Constituţia României, Codul Civil, Codul Comercial şi, în ultimă instanţă, acest EULA pe care îl accepţi ca atare sau îl respingi.
Devreme ce prevederile constituţionale şi cele ale legilor civile şi comerciale nu fac referire în clar la drepturile şi obligaţiile unui utilizator de Mac OS X:), acest EULA reglementează orice drept şi obligaţie corelativă ale părţilor. Dacă EULA spune că nu ai voie să modifici sistemul de operare în niciun fel, odată ce-l instalezi pe PC şi, implicit,îi aduci modificări, te poţi considera în afara prevederilor contractuale pentru utilizarea softului şi odată cu acestea, în afara legii.
iPhone OS nu este un produs de sine-stătător, precum Mac OSX-ul. iPh. OS-ul are aceeaşi soartă juridică cu hardware-ul pe care rulează, şi anume iPhone-ul. Odată ce cumperi un iPhone, cumperi şi drepturi absolute asupra folosirii şi dispoziţiei privitoare la iPhone OS. Îl poţi modifica după bunul plac. Convenţia contractuală prin care acesta este oferit specifică cum că orice modificare duce la pierderea unor drepturi cum ar fi dreptul la asistenţă tehnică şi garanţie. Însă modificarea iPhone OS nu încalcă nicio prevedere legală supra-contractuală, ca în cazul Mac OS X unde, punctual, modificarea OS-ului te trece în afara contractului - îl modifici, nu ai voie să-l foloseşti. Îl modifici şi îl foloseşti - răspunzi conform legislaţiei civile, penale şi comerciale, dacă este cazul.
Discuţiile pe această temă sunt aprinse şi pe alte forumuri de specialitate. Unii spun cum că este ok, dpdv legal să modific iPhone OS-ul ce însoţeşte iPod Touch-ul, pentru că l-ai cumpărat odată cu dispozitivul, însă este ilegal să modifici update-urile pe care le-ai plătit prin iTunes Store.
Hubba, este prima explicatie mai pertinenta pentru asta. Bravo.
Problema e ca modificarile de Mac OS X pentru a rula pe PC sunt la nivelul instalarii unor drivere. Sa inteleg ca nu ai voie sa instalezi drivere in sistem?
Despre iPhone, iata un paragraf din EULA:
“you may not copy, decompile, reverse engineer, disassemble, attempt to derive the source code of, modify, or create derivative works of the iPhone Software, iPhone Software Updates, or any part thereof”
Orice program de jailbreak, creeaza “derivative work”, prin introducerea unor componente specifice si reimpachetarea imaginii software. Deci violezi EULA cand rulezi acele programe.
Baseband-ul cracked este derivative work, nu l-au rescris de la zero baietii, ci doar au injectat codul care iti permite sa il utilizezi in orice retea.
@aronvirginas: este foarte simplu raspunsul la intrebarea ta: este fundamentul evolutiei intelectuale a speciei umane. Daca dezbraci situatia de incarcaturile legala si morala (artificiale, dupa parerea mea), ramane curiozitatea. Dupa experienta asta, omul va ramane, garantat, cu un bagaj destul de vast de cunostinte legate de matele calculatorului pe care il butoneaza.
In continuare, nu exista niciun motiv valid pentru care iPhone/iPod jailbreak sunt legale, iar Mac OS X pe PC, nu. Ca sa evitam discutiile pe subiectul piratare, ipoteza de la care se pleaca este cea ca ai cumparat DVD-ul retail.
@sigxcpu - modificare din punct de vedere juridic inseamna orice schimbare adusa in natura bunului.
Iar Mac OS X este conceput sa ruleze pe hardware produs, testat si sustinut de Apple Inc., One Infinte Loop, Cupertino bla-bla.
In secunda in care ai vazut beach-ball-ul rotindu-se pe orice alt ecran decat LCD-urile Samsung din MacBook-uri, iMac-uri sau ACD-uri, clar esti in violare a termenilor EULA si, implicit, a legilor civile romanesti care interzic utilizarea unui bun in alt scop decat cel dat de natura sa. Deci, nasol. Iarasi, in cazul asta, incalci si prevederi protejate prin clauze penale si administrative: aduci atingere proprietatii intelectuale a Apple Inc.
In privinta iPhone OS, repet, sistemul de operare are aceeasi soarta cu dispozitivul. Asta dpdv juridic, bineinteles. Poti pierde o serie de drepturi odata cu jailbreak-ul (garantie, suport tehnic etc) insa nu esti in ilegalitate din punct de vedere juridic pentru ca nu folosesti OS-ul in alt scop decat cel naturalizat, si anume, sistem de operare pentru dispozitivul iPhone.
Tinand cont de faptul ca pe hardware-ul Apple poate rula Windows-ul, oare Apple nu incalca legea cand procedeaza altfel ?!
Vezi OG 99/2000 art 58 :
ORDONANTA:
Art. 58. - Este interzisa conditionarea vanzarii catre consumator a unui produs de cumpararea unei cantitati impuse sau de cumpararea concomitenta a unui alt produs sau serviciu. De asemenea, este interzisa prestarea unui serviciu catre consumator, conditionata de prestarea altui serviciu sau de cumpararea unui produs.
Cu aceasta lege am daramat monopolul RDS-ului in orasul meu/Dr.Tr. Severin, fiind singurul client din tot orasul care am doar internet fara CaTV, deoarece RDS vindea/vinde doar la pachet si asta de ani buni, adica daca vroiai/vrei doar internet trebuia/trebuie sa iei obligatoriu si CaTV, aceasta victorie fiind obtinuta dupa un lung razboi de ani de zile si numai dupa ce am ajuns sa bag inspectorii de la Protectia Consumatorului in Comisia de Disciplina .
S-ar putea sa urmeze o despagubire pentru daune morale si materiale .
Comparatia ta este fortata. Daca in primul caz violezi EULA, deoarece zice ca nu ai voie decat pe Mac, in al doilea caz nu apare problema unei alte platforme hardware, dar violezi alta zona a EULA si tu imi spui ca e corect.
Este EULA un contract, valabil juridic, sau nu? Daca este, parerea mea este ca amandoua situatiile violeaza acest contract (in prima este vorba de paragraful cu “Apple labeled computer”, iar in a doua cel cu “derivative work”). Daca nu este, PC + OS X este o combinatie la fel de valida ca si jailbreak/unlock.
S-ar aplica ce spui tu legat de platforma hardware, daca ti-ai pune alt OS decat iPhone OS hacked: e produsul meu si fac ce vreau cu el. Dar modificarea OS-ului este “ilegala” dpdv EULA, deoarece esti licentiat sa-l utilizezi doar in anumite conditii. Altfel, licenta ta nu e valida (lasa partea cu suportul si garantia, ca asta se aplica si la DVD-ul cu Mac OS).
Off-topic, este foarte vaga ordonanta asta
- ma duc sa semnez contract cu un operator de telefonie mobila. Nu pot beneficia de serviciu, deoarece sunt conditionat sa achizitionez un telefon mobil La fel si cu operatorii de cablu TV/satelit etc.
- toti chioscarii ar trebui sa vanda tigari la bucata. Nu vreau sa cumpar o “cantitate impusa” de 20
- putin fortat, pot sa cumpar doar un pantof in magazin? (stiu, produsul este “perechea”)
Oricum, este foarte interesant sa descoperi ce elucubratii emana “fabrica de legi” romaneasca.