3 din 4
3
editor text
  [ Ignoră ]   [ # 31 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05
Tudor - 24 August 2009 02:34 AM

Folosesc un sistem de operare modern, în care nu am avut niciodată nevoie să editez configuri în single user mode. raspberry

Și să te ajute D-zeu să nici nu ai nevoie smile

Aram: pe o consolă serială merge okay vi. Pe un teletype însă ai de ales între ed și nimic grin

Cel mai bun editor de text este cel cu care ești familiar.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

[ Ignoră ]   [ # 32 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 01.10.08

mai e o prejudecata la mijloc aici care da de gandit

tudor are impresia - gresita raspberry - ca daca un program foloseste o interfata grafica, e modern si bun, si daca nu, e antic si prost smile

asta o fi valabil pe windows, unde shell-ul este un cur iar treaba ti-o faci de regula mai bine din gui

(asta, datorita unor erori de design, dar asta e alta poveste)

noi vorbim aici de unix - in unix consola e baza, nu gui

interfetele grafice sunt pt profani, copii, neinitiati si cine mai vrei tu - dar deh, daca vulpea nu ajunge la struguri, trebuie ca sunt acri

shell-ul este modul standard de a interactiona cu kernelul/sistemul, nu poti face dintr-un gui ce faci din terminal

spre ex., pe aix (ibm unix) avem un tool numit smit, iar pe hp-ux (hp unix) sam, care usureaza munca administratorului de sistem

dar nici una din aceste aplicatii nu tine loc de terminal, de comenzi sau scripturi facute manual in shell

un set de comenzi automatizate in prealabil poate rezolva o serie de situatii comune,

dar nu ofera solutii la situatiile speciale, cand trebuie sa intervina factorul uman

in alta ordine de idei, e ca si cum ai compara un produs facut pe banda rulanta,

cu unul facut manual - iar tu vii si zici ca cel automatizat, facut de roboti e modern si de apreciat,

iar un produs confectionat manual e de lepadat - nimic mai fals

cele mai scumpe masini (nu e decat un ex., se pot da multe altele) au interiorul facut aproape exclusiv manual (tapiterie, bord din lemn de nuc etc.)

automatizarea unor procese faciliteaza munca, dar pana la urma tot mestesugul meseriasului isi pune amprenta pe produsul finit

eu folosesc pe un comp in clipa de fata ubuntu in paralel cu slackware; ubuntu vine preconfigurat, slackware nu; pai sa ne fie cu iertare, diferenta e de la cer la pamant! noroc ca ubuntu e bazat pe debian, sa mai spele rusinea raspberry

(ubuntu e un sistem bunicel pe desktop, comparabil cu vista sau mac os - e singurul care nu a fost crackuit la un moment dat, intr-un “hacker contest” intre cele trei, in vreme ce macul si vista au cedat - dar tot nu se apropie de batranul slack sau debian in materie de performanta, stabilitate, securitate etc.)

concluzie - pune mana si invata vi(m), nu iti mai ascunde poltroneriile in spatele unor scuze puerile wink vei avea numai de castigat

(ti-am dat deja exemplul concret cu single user mode)

[ Ignoră ]   [ # 33 ]
RankRankRankRank
Moderator
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 26.01.06

“automatizarea unor procese faciliteaza munca, dar pana la urma tot mestesugul meseriasului isi pune amprenta pe produsul finit”

in cazul nostru, meseriasu nu face decat sa scrie cod, oriunde l-ar scrie e acelasi produs. daca tu esti mai productiv in vim, sa fii tu sanatos, eu vreau sa profit de automatizarea unor procese.
iti inteleg demersul oricum, si eu incerc sa conving ceva lume ca haxe e un limbaj genial, nimeni nu ma crede.

Semnătură 

Mcintoshing…

[ Ignoră ]   [ # 34 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05
Daniel Forga - 29 August 2009 03:59 AM

tudor are impresia - gresita raspberry - ca daca un program foloseste o interfata grafica, e modern si bun, si daca nu, e antic si prost smile

Nu dau doi bani pe consolă pentru că EU PERSONAL nu am treabă acolo decât foarte rar. Lumea mea computațională a fost dintotdeauna GUI-ul și așa va rămâne. Prin urmare voi folosi numai uneltele de care dispun în GUI: sunt de o sută de ori mai productiv acolo.

[ Modificat: 29 August 2009 12:22 PM de Tudor ]
 Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 35 ]
RankRankRankRank
Administrator

De gustibus non est disputandum.

Cine e mai productiv în mod text, să lucreze în mod text, cine e mai productiv în GUI, să lucreze în GUI, cine e mai productiv să lucreze fără calculator, să-i dea power-off.

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 36 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 12.04.08
Daniel Forga - 29 August 2009 03:59 AM

interfetele grafice sunt pt profani, copii, neinitiati si cine mai vrei tu - dar deh, daca vulpea nu ajunge la struguri, trebuie ca sunt acri

asta e un comportament infantil.
sunt fan vim de multi ani (probabil de dinainte sa te atingi tu de un calculator), dar de la un anumit nivel in sus este o risipa de resurse sa folosesti un editor text mode in loc de un ide. pune mana pe un eclipse, netbeans, komodo, etc si invata ce face in ide.

Semnătură 

fight apathy. or don’t.

[ Ignoră ]   [ # 37 ]
RankRankRank
Member
zup - 30 August 2009 04:21 AM

asta e un comportament infantil. sunt fan vim de multi ani (probabil de dinainte sa te atingi tu de un calculator), dar de la un anumit nivel in sus este o risipa de resurse sa folosesti un editor text mode in loc de un ide. pune mana pe un eclipse, netbeans, komodo, etc si invata ce face in ide.

ma faci sa zambesc, puiutz. daca esti fan vim inainte de a ma atinge eu de un calculator, tinand cont ca sunt cu vreo 5 ani mai mare ca tine si ca prima oara am atins un comp pe la 10 ani, inseamna ca tu la 5 ani lucrai deja in vim grin nu mai spun ca nici nu exista vim pe vremea aia…

in fine, ideea era cu totul alta: e gresit sa consideri lucrul in consola drept inferior iar cel in GUI superior; altfel, ar insemna ca actualii ingineri de la apple sunt niste retarzi, iar userii care habar nu au cu ce se mananca sistemul de operare, niste genii

cum spunea si sergiu, in functie de necesitati poti folosi ce vrea muschiul matale; dar asta nu inseamna ca modul de lucru in GUI e superior, tocmai ca nu e; e mai facil, asta e altceva

cu un adult discuti la nivel logico-verbal (ca pe acest forum), unui copil in schimb tre sa ii arati cartonase si betisoare, altfel nu pricepe; inseamna asta ca e superior adultului? sa fim seriosi…

in final, o gluma, citita azi pe slack console (fortune): “fertilitatea este ereditara; daca parintii tai nu au avut copii, inseamna ca nu o sa ai nici tu” raspberry

[ Ignoră ]   [ # 38 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Daniel Forga - 30 August 2009 07:14 PM

cum spunea si sergiu, in functie de necesitati poti folosi ce vrea muschiul matale; dar asta nu inseamna ca modul de lucru in GUI e superior, tocmai ca nu e; e mai facil, asta e altceva

Tocmai de aia e superior: pentru că e facil.
Of, of măi Daniele, ce te făceai tu dacă mai trăia Mac OS Classic, care era un sistem de operare pur GUI, fără consolă... Rămâneai la Linux, nu?

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 39 ]
RankRankRank
Member
Tudor - 30 August 2009 08:15 PM

Of, of măi Daniele, ce te făceai tu dacă mai trăia Mac OS Classic, care era un sistem de operare pur GUI, fără consolă... Rămâneai la Linux, nu?

Depinde ce vrei: sa controlezi TU sistemul sau EL pe tine?

Toate interfetele grafice au in spate linii de cod.

Daca vrei sa ai control asupra sistemului, la alea tre sa te raportezi - de acolo pleaca totul.

(Ca ai sau nu acces la ele, asta e alta poveste - open source vs. closed source etc.)

Oricum, exemplul dat e elocvent.

Daca modelul GUI ar fi superior, nu ar fi avut de ce sa adauge linia de comanda in Mac OS X.

Un GUI limiteaza optiunile, reducand posibilitatile reale la cateva situatii tipice - poate asta nu e clar.

E ca si cum ai spune ca un mouse e superior tastaturii - nu e. E mai usor de lucrat cu el, dar nu faci cu un mouse ce faci din keyboard - compara 2-3 butoane, cu peste 100, daca nu altceva.

Exista useri (subsemnatul, de ex.), care isi verifica si mailul sau fac web-browsing din consola (pine, links etc.).

Nu spun ca e recomandabil, dar daca interfata grafica te lasa, sau ai resurse hard limitate, e si asta o varianta.

[ Ignoră ]   [ # 40 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Daniel Forga - 30 August 2009 08:58 PM

Daca modelul GUI ar fi superior, nu ar fi avut de ce sa adauge linia de comanda in Mac OS X.

Nu au adăugat nimic. Mac OS Classic nu are absolut nimic în comun cu Mac OS X, sunt două sisteme complet diferite. Mac OS X a preluat consola din bagajul Unix pe care stă.

Daniel Forga - 30 August 2009 08:58 PM

E ca si cum ai spune ca un mouse e superior tastaturii - nu e. E mai usor de lucrat cu el, dar nu faci cu un mouse ce faci din keyboard - compara 2-3 butoane, cu peste 100, daca nu altceva.

Nu poți compara mausul cu tastatura. Sunt două chestii cu funcțiuni diferite. Dar de dragul comparației, e mai ușor să muți un fișier prin drag & drop decât să scrii “mv bla bla bla” în terminal. E mult mai ușor să faci click cu mausul pe un checkbox decât să scrii o linie de comandă care modifică o preferință undeva în sistem.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 41 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucureşti
Macuser din: 01.12.07

Cred că ar trebui mai degrabă să faceți câte-o vizită pe la un meşter tâmplar ca să vă spună când e bun un cui şi când e bun un holşurub, şi ca să vedeți că nu e niciunul mai bun decât celălalt…

Daniel Forga, dacă eşti aşa un mare fan al liniei de comandă care e pentru wimps, să te văd adăugând motion blur şi schimbând contrastul culorilor de la o poză fără să foloseşti vreo formă de GUI.

Tudor, dacă tot e mai uşor cu mv bla bla bla, vezi cât de uşor este fără linia de comandă să muti toate MP3-urile mai mari de 10 MB dintr-un director cu câteva sute (sau din structura de directoare pe care şi-o face iTunes) într-un altul, temporar, să le recomprimi la un alt bitrate, şi să le muți înapoi.

Există lucruri pe care nu le poți face în CLI la fel de comod ca în GUI, exact cum există lucruri pentru care un GUI e mai incomod decât un CLI. Cine foloseşte exclusiv unul din ele, chiar şi când e total nepotrivit, nu pot decât să cred că are foarte mult timp liber la dispoziție…

Depinde ce vrei: sa controlezi TU sistemul sau EL pe tine?

Cred că te-ai uitat cam mult la filme cu hackeri…

Semnătură 

Grep me no patterns and I’ll give you no lines

[ Ignoră ]   [ # 42 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
donkey - 30 August 2009 09:53 PM

Tudor, dacă tot e mai uşor cu mv bla bla bla, vezi cât de uşor este fără linia de comandă să muti toate MP3-urile mai mari de 10 MB dintr-un director cu câteva sute (sau din structura de directoare pe care şi-o face iTunes) într-un altul, temporar, să le recomprimi la un alt bitrate, şi să le muți înapoi.

Eu am dat doar un exemplu punctual și am zis că e doar de dragul comparației. Și pe deasupra sunt fan Star Trek, așa că “the right tool for the right job” mi-e o frază foarte cunoscută. smile

Daaar… findcă m-ai provocat… Ceea ce ai zis tu se face simplu, printr-o căutare cu Spotlight, unde dau să-mi găsească toate MP3-urile mai mari de 10 MB, pe care le trag apoi cu mausul pe toate în softul preferat de conversie a fișierelor audio. Aaa, am eliminat pasul cu mutatul într-un director temporar și apoi mutarea înapoi a fișierelor. Este complet inutil și ineficient. raspberry

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 43 ]
RankRankRankRank
Administrator

Cel mai de preferat este să te descurci și în GUI, și în linia de comandă smile

Dacă vreți un holly war de GUI-vs-CommandLine deschideți un alt thread ( a mai fost unul de mult de tot de v-am dat eu un exemplu de comandă kilometrică cu care îmi redenumesc mp3-urile ) și aici discutați doar despre EDITOARE (gui sau non-gui) altfel închid thread-ul.

PS: Un punct în plus la xEmacs care are și versiune text-only, și versiune GUI smile

Semnătură 

[ Ignoră ]   [ # 44 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Poți să închizi threadul de pe acum, e o dispută inutilă oricum.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 45 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucureşti
Macuser din: 01.12.07

Eu n-o să plâng după el, în cel mai rău caz îmi pun un link la Carbon Emacs în semnătură grin.

Semnătură 

Grep me no patterns and I’ll give you no lines

3 din 4
3

‹‹ Password Generator în C      haXe ››