4 din 4
4
editor text
  [ Ignoră ]   [ # 46 ]
RankRankRankRank
Moderator
Din: Cluj-Napoca
Macuser din: 26.01.06

sa trageti si linia, daca reiese din topic cine ce editoare foloseste.

Semnătură 

Mcintoshing…

[ Ignoră ]   [ # 47 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 01.10.08
Tudor - 30 August 2009 09:24 PM

Nu au adăugat nimic. Mac OS Classic nu are absolut nimic în comun cu Mac OS X, sunt două sisteme complet diferite. Mac OS X a preluat consola din bagajul Unix pe care stă.

Si Mac OS 9 tot pe un bagaj UNIX sta; ca e alta versiune de Mach, sau ca e BSD in loc de FreeBSD, e neesential. Linia de comanda e element de baza in UNIX de la bun inceput - din anii ‘70.

dincolo de asta, dupa mine, nu e vb de o disputa, cat de o discutie; de acord cu antevorbitorii, ca cel mai bine e sa le stii pe ambele, si ca anumite chestii se fac mai bine din GUI iar altele din CLI

cred ca m-a deranjat mai mult prejudecata lui tudor - “astea-s mai bune ca-s grafice, alea-s mai rele pt ca nu-s” - e o exagerare, sau o afirmatie partinitoare in orice caz
un alt exemplu comun in care consola e utila este atunci cand o aplicatie nu mai raspunde, indiferent pe ce apesi

in CLI avem tools de genul top, pgrep sau ps, cu care aflam PIDul aplicatiei, iar apoi ii trimitem un SIGHUP sau kill -9 daca e cazul etc. din GUI ce faci? dai restart? logout? resetezi macul de la sursa?

evident, se pot da ex. si din tabara opusa, nu mai insist

[ Ignoră ]   [ # 48 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Buchenland
Macuser din: 06.09.05
Daniel Forga - 31 August 2009 02:12 AM

Si Mac OS 9 tot pe un bagaj UNIX sta; ca e alta versiune de Mach, sau ca e BSD in loc de FreeBSD, e neesential. Linia de comanda e element de baza in UNIX de la bun inceput - din anii ‘70.

Mac OS 9 și toate versunile de dinaintea sa nu au absolut nimic în comun cu UNIX sau cu Mac OS X. Repet: nu există linie de comandă în Mac OS 9, 8, 7…, aceste sisteme de operare fiind concepute 100% GUI. Greu de crezut, nu?

cred ca m-a deranjat mai mult prejudecata lui tudor - “astea-s mai bune ca-s grafice, alea-s mai rele pt ca nu-s” - e o exagerare, sau o afirmatie partinitoare in orice caz

Cred că am repetat de vreo două ori că GUI-ul e mai bun PENTRU MINE. Nu am generalizat. Alții pot să lucreze și cu cartele perforate dacă doresc și își fac treaba cu succes.

un alt exemplu comun in care consola e utila este atunci cand o aplicatie nu mai raspunde, indiferent pe ce apesi
in CLI avem tools de genul top, pgrep sau ps, cu care aflam PIDul aplicatiei, iar apoi ii trimitem un SIGHUP sau kill -9 daca e cazul etc. din GUI ce faci? dai restart? logout? resetezi macul de la sursa?

Force Quit? Cmd-Alt-Escape? Sau Force Quit din Activity Monitor?

[ Modificat: 31 August 2009 02:47 AM de Tudor ]
 Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 49 ]
RankRankRank
Member
Tudor - 31 August 2009 02:34 AM

Mac OS 9 și toate versunile de dinaintea sa nu au absolut nimic în comun cu UNIX sau cu Mac OS X. Repet: nu există linie de comandă în Mac OS 9, 8, 7…, aceste sisteme de operare fiind concepute 100% GUI. Greu de crezut, nu?

Nu e greu de crezut… eu stiam ca versiunile mai vechi de Mac OS sunt bazate pe NeXT si OpenStep (care au fost dezvoltate de la bun inceput pe Mach si BSD - adica UNIX), poate ma insel.

[ Ignoră ]   [ # 50 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Nu, Mac OS X este (oarecum) succesorul NeXT.

Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 51 ]
RankRankRank
Member

oricum, mi se pare exagerat sa afirmi ca mac os 9 sau cele anterioare nu ar avea “absolut nimic” in comun cu mac os x

hfs+, carbon, sherlock in perioada aia au aparut…

[ Ignoră ]   [ # 52 ]
RankRankRankRank
Sr. Member

Mă refeream la fundația sistemului de operare, la kernel. Că dacă o luăm de la A la Z descoperim că toate OS-urile de pe lumea asta sunt frați, surori și cumnați fiindcă au în comun N-șpe mii de chestii…

Șiiiiiiii, ca să revenim la subiect… (că ne dă Sergiu afară)... Cred că primul meu editor de text pe care l-am folosit pe Mac a fost skEdit. Era drăguț, pare cam mort acum.

[ Modificat: 31 August 2009 03:56 AM de Tudor ]
 Semnătură 

⌘-N

[ Ignoră ]   [ # 53 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: The Colony, TX
Macuser din: 11.10.05

Daniel: ești găină - Mac OS 9 NU are nimic în comun cu unix-ul sau altceva. Documentează-te înainte să faci afirmații că te faci de cacao căci tot ce scrii pe internet (mai ales chestiile care mai târziu le vei regreta) rămâne scris pentru totdeauna.

Nu există nici cea mai vagă posibilitate să poți da comenzi text sub OS 9 sau mai jos. Cât privește OS X - până la 10.4, subsistemul BSD a fost opțional și nu era instalat în mod implicit.

Thread-ul ăsta se închide.

Semnătură 

Apple:5x macmini (G4, 2007, 2009, 2010, 2012)
UNIX:IBM 7011-250/AIX 5.1, HP Jornada 680/JLime, HP 9000 F20/HP-UX 11.11
PC:PentiumD/Debian, HP t5300/Debian
Misc:Spectrum 48k, 8x Raspberry Pi, 2x CHIP

4 din 4
4

‹‹ Password Generator în C      haXe ››