Mi se pare o tampenie. De ce:
- informatia pleaca pe serverele lor, deci deja e o problema de intimitate
- nu are niciun sens sa pui carcalacii aia in documente/blogs/pagini, cand poti sa pui doar un link cu id-ul unui document/fragment ce poate fi stocat la ei pe servere. Pe baza acelui ID se pot lua decizii legate de data invalidarii si, mai mult, de autorizare a accesului
Softul, in sine, poate fi scris de orice programator ce cunoaste la nivel basic API-ul pt. criptare/decriptare din Java. Ar fi ceva mai mult de munca la plugin-ul de firefox, eventual.
Oricum, lansand complexitatea crearii sistemului deoparte, utilitatea lui este zero.
Daca mie imi scapa provocarea, va rog sa ma luminati, daca doriti.
)
este deja ultracunoscută persistența datelor personale, pe facebook - de exemplu, chiar dacă îți ștergi contul
este o tâmpenie faptul că nu le poți șterge
este o provocare faptul că poți trimite un mail care conține datele tale și acela să aibă o perioadă de valabilitate, după care să se ștergă
este o provocare faptul că orice programator nu s-a gândit la asta până acum…
sau e o provocare faptul că nu orice programator a făcut asta?
Oricum, lansand complexitatea crearii sistemului deoparte, utilitatea lui este zero.
Ba are o utilitate. Vanish nu are ca scop criptarea mesajelor. Se spune clar in FAQ că dacă cineva pune mâna pe mesajul neexpirat, îl poate decoda și citi la fel ca și pe un mesaj normal. Ideea e să împiedici decodarea mesajelor după un anumit timp, pentru a împiedica scotocirea în viitor a arhivelor stocate pe la mai știu eu ce entitate.
Adică: dacă nu sunteți pe fază să monitorizați ce fac eu în timp real, atunci degeaba căutați peste un an prin emailurile mele pe care le-ați arhivat la voi pe servere, că nu mai aveți șansa să descoperiți probele incriminatoare.
am observat căt țin oamenii la ‘privacy’ când e vorba de semnat o petiție, sau de înregistrat pe un forum…
în schimb, lasă buletinul la oricare portar
revenind - sigur, fiecare găsește mai mult sau mai puțin util un soft
e treaba lui
totuși, parcă e bine când se gândește careva, la ceva la care nu s-a gândit nimeni
Multi se gandesc la multe la care nu s-a gandit nimeni. Poti sa iei la rasfoit milioanele de patente pentru idei/produse de care nu ai auzit in viata ta.
sigur că da…
dau 100 de euro, unui oricare programator (ce cunoaste la nivel basic API-ul pt. criptare/decriptare din Java, etc…), care face un program similar, în 30 de zile începând de azi, 29 iulie 2009
ăsta e prețul utilității
...
(...celaltă provocare a mea, nu a ridicat-o nimeni…)
Eu il vad util prin simplul fapt ca exista versiunea pentru Mac. Si e singurul de acest gen (din cate cunosc eu, daca gresesc, rog corectura). Pentru Windows… se gasesc destule. De multe ori am cautat ceva echivalent unui programel de Win pentru Mac si nu am gasit. Personal nu l-am folosit pentru ca nu am avut de ce. Dar, repet, e bine ca exista si pentru noi, cei care folosim un Mac. Parerea mea.
Eu il vad util prin simplul fapt ca exista versiunea pentru Mac. Si e singurul de acest gen (din cate cunosc eu, daca gresesc, rog corectura). Pentru Windows… se gasesc destule. De multe ori am cautat ceva echivalent unui programel de Win pentru Mac si nu am gasit. Personal nu l-am folosit pentru ca nu am avut de ce. Dar, repet, e bine ca exista si pentru noi, cei care folosim un Mac. Parerea mea.
Fără să-l fi testat, că abia citii despre el, mi se pare ceva util, cît de util, nu pot spune. Oricum, inutil sau aiurea nu e, nu știu de ce sări omul așa pe grupul cu pricina. Iar faptul că în grup e și o româncă mi se pare cît se poate de frumos.