Sunt păreri PRO şi CONTRA, ambele pertinente…. şi totuşi, tu cum consideri?
Din punct de vedere legal, nu se pot lua măsuri împotriva celor ce fac jailbreak dar Apple spune că orice modificare neautorizată a soft-ului duce la pierderea definitivă a garanţiei.
La fel şi Orange România, în contractul de garanţie al iPhone-ului spune:
“Următoarele situaţii determină scoaterea produsului din garanţie:
- intervenţii neautorizate inclusiv reparaţii executate de persoane sau firme neautorizate de producător;
[...]
- intervenţii neautorizate asupra programului (software) furnizat împreună cu aparatul
- schimbarea stării originale a telefonului, inclusiv decodarea neautorizată
Aceste informaţii sunt prezentate oficial şi de Macuser.ro aici, deci nu e o noutate, dar consider că informaţiile sunt utile mai ales acum cu noile S-uri şi cu noul val de cumpărători (nou iniţiaţi).
Pe 30 iulie 2009, Apple a publicat un anunţ oficial prin care avertizează în legatură cu modificările neautorizate şi despre repercursiunile acestor modificări. AICI
De vreme ce însuși Apple folosește procedee la limita legii, adică ilegale dacă se pune un jurist tare și-i ia la bani mărunți, este clar că jailbreicuirea este inevitabilă.
Întrebarea este aiurea, nu e vorba a fi sau a nu fi de acord, ci de lanțul slăbiciunilor începute printr-o ilegalitate și un abuz de tip mafiot. Am mai vorbit despre asta, nu pricep de ce vrei să pritocești c… iar.
Nici eu nu sînt de acord. Și nu din cauze morale ci din altele, aducătoare de probleme. Asta nu mă împiedica să-l fac. Am folosit, folosesc și o să-l folosesc, cred, mult timp de aici înainte. De amorul aventurii.
PS Nici cu fumatul nu sînt de acord și totuși fumez.
Nu pot sa zic ca sunt de acord cu jailbreakul (nu din motive morale cum mai zicea cineva pe aici ) ) insa apple si politica pe care o duce ma impinge in directia respectiva ...
Este telefonul tau si este normal sa poti face ce vrei in el, nu sa fii limitat de Apple la ceea ce considera ei ca este de ajuns.
Nu sunt de acord, pentru ca nu este inca o metoda stabila si creeaza foarte multe probleme (vezi push care nu mai ajungea la device-ul care trebuia).
Sunt de acord ..... de ce? ...
Chiar as fi curios sa apara un thread de genul .... “Cati posesori de iPhone le au cumparate din lantul legalitatii????” si de aici incepe un alt cerc ...
Atata vreme cat le cumparam la “negru” sau .... “gri” deja am depasit limita legalitatii. Daca mai decidem sa mergem mai departe .... si sa utilizam softuri mai putin ... “morale”, la fel, este tot decizia noastra.
Pe de alta parte ... din momentul in care am cumparat deja o “jucarie” de genul asta, consider ca suntem stapanii acesteia, exceptand DOAR momentele in care ne angajam prin diferite contracte de servicii; si, din moment ce suntem “stapani” cred ca putem face orice vrem cu ea/el.
Cred ca toti cei care detin un iPhone, nu isi permit (mai bine spus nu merita sa se angajeze in contractele Orange/alti distribuitori legali) sa il fi cumparat si operat in limitele legalitatii.
Pe de alta parte ... din momentul in care am cumparat deja o “jucarie” de genul asta, consider ca suntem stapanii acesteia, exceptand DOAR momentele in care ne angajam prin diferite contracte de servicii; si, din moment ce suntem “stapani” cred ca putem face orice vrem cu ea/el.
Ia tunează-ti tu cu un cip care-ți mai adaugă 25-30 CP la puterea motorului mașina pe care esti “stăpân” și vezi dacă producătorul îți mai acordă garanție
Revenind la cestiune: nu se merită. Eu mi-am facut la 2.0.2 la 3g-ul meu deblocat oficial de Orange. După, am avut un sistem instabil care se bloca mereu iar ceea ce mi se oferea pe Cydia…etc erau 90% inutile pentru mine. Am renunțat după o săptamână
Greseala mea ca nu am fost mai explicit, insa ... in momentul in care noi decidem sa trecem peste limita aia fina si instabila a legalitatii, eu inteleg de la sine ca sunt deja in ilegalitate, si, in cazul unor defectiuni hard/soft, am cam iesit din agreemant-ul de utilizare normala/legala - deci ... o fac pe responsabilitatea mea, constient fiind ca nu mai pot apela la serviciile de garantie ... etc.
Stabilitatea NU are absolut nici o legatura cu jailbreak-ul :D
Cine are un telefon instabil, este din cauza deblocarii (stiu asta foarte bine, asta fiind unul din motivele pentru care am trecut de la 2G-ul superb de aluminiu la plasticul de 3G).
Este nedrept pentru cei care dezvolta aplicatiile, fiindca nu isi primesc banii inapoi, insa nu consider ca este o piraterie asa mare
Eu am facut jailbreak mai mult pentru Navigon (ca sa fiu sincer)
Stabilitatea NU are absolut nici o legatura cu jailbreak-ul :D
Cine are un telefon instabil, este din cauza deblocarii (stiu asta foarte bine, asta fiind unul din motivele pentru care am trecut de la 2G-ul superb de aluminiu la plasticul de 3G).
Ce vorbești?! Când eu am făcut jailbreak la 2.0.2 telefonul era demult deblocat de Orange, nu aveam nici un dispozitiv ” sim unlock”, nu am făcut nici un baseband downgrade sau altceva. Numai jailbreak simplu fără erori și fără să instalez o tonă de aplicații idioate pline de bug-uri din Cydia, Installer, etc.
Sistemul s-a blocat și a devenit instabil numai și numai după jailbreak.
P.S. In general, dacă evaluezi în procente evită-l pe 100%
Si eu 100% de acord , de aproape 2 ani de cand am iPhone o singura data am avut probleme, cauzate de un program din Installer. De cand cu AppStore nu am avut nici cea mai mica problema!
Are si a mea prietena 3G fara jailbreak, dar o sa-l jailbreakuiesc pentru Navigon