Astăzi conversam cu nişte prieteni de-ai mei, utilizatori de Windows. Eu pe iChat, ei pe Trillian (AIM). La un moment dat, unul dintre ei a vrut să ne arate ceva cu webcam-ul, şi a zis să trec pe Skype. Am crezut că greşeste - ştiam ca Skype ştie numai audio, nu şi video. Intru în conferinţă pe Skype, şi ei mă tot întrebau: “vezi ceva”? Eu nimic… unde naiba să văd? Bineînteles, au urmat glumele: “am impresia ca are un mac,.. e fun,. nu ca la pc-uri ) “
Nu mică mi-a fost mirarea când am constatat că versiunea Windows de Skype (numărul 2.5!!!! nu 1.4, ca cea de Mac) ştie multe chestii, inclusiv chat video. Şi uite aşa, am rămas cu buza umflată şi cu un gust amar la gândul că uite, pun pe listă încă o aplicaţie foarte populară, a cărei versiune de OS X este retardată.
Părerea mea e că Apple ar trebui să se implice serios şi activ în sprijinirea dezvoltării unor versiuni OS X la zi ale celor mai populare programe de comunicare prin internet: Skype, Yahoo Messenger, MSN, AIM. Lipsa acestor programe este un motiv serios pentru care un utilizator obişnuit nu şi-ar lua niciodată un Mac. Internetul înseamnă comunicare. Dacă Apple crede că rezolvă toate problemele de comunicare cu iChat, se înşeală amarnic. Poate să pună N bibiluri în sistemul de operare, poate să urle non-stop că pe OS X nu sunt viruşi, dar în momentul în care îi spui unui om că nu poate să comunice cu gaşca folosind Yahoo sau Skype sau altceva, atunci cu siguranţă omul ăla o ia la fugă şi îşi cumpără un PC cu Windows. Tot respectul pentru chestiile bune făcute de Apple, însă în acest caz, cred că e o lipsă de gândire strategică.
Părerea mea e că Apple ar trebui să se implice serios şi activ în sprijinirea dezvoltării unor versiuni OS X la zi ale celor mai populare programe de comunicare prin internet: Skype, Yahoo Messenger, MSN, AIM. Lipsa acestor programe este un motiv serios pentru care un utilizator obişnuit nu şi-ar lua niciodată un Mac. Internetul înseamnă comunicare. Dacă Apple crede că rezolvă toate problemele de comunicare cu iChat, se înşeală amarnic. Poate să pună N bibiluri în sistemul de operare, poate să urle non-stop că pe OS X nu sunt viruşi, dar în momentul în care îi spui unui om că nu poate să comunice cu gaşca folosind Yahoo sau Skype sau altceva, atunci cu siguranţă omul ăla o ia la fugă şi îşi cumpără un PC cu Windows. Tot respectul pentru chestiile bune făcute de Apple, însă în acest caz, cred că e o lipsă de gândire strategică.
Cita dreptate ai! Dar voi nu stiti ca mac-userii sint o comunitate aparte si…acolo trebuie sa murim.
E OS-X bun…dar windows-ul e mult mai maleabil decit orice alt OS existent la ora actuala…oferta aproape orice isi poate dori orice user! Si de cind cu Win 2003 server…au cam “dat lovitura”
Eu unul sper sa se rezolve toate aceste probleme la OSX
Acum sa privim problema si altfel: unde sint cele mai multe mac-uri? Eu cred ca in SUA! Ce se foloseste acolo? AIM=IChat…
De ce ar dezvolta APPLE aplicatii daca deja majoritatea a decis?
Părerea mea e că Apple ar trebui să se implice serios şi activ în sprijinirea dezvoltării unor versiuni OS X la zi ale celor mai populare programe de comunicare prin internet: Skype, Yahoo Messenger, MSN, AIM. [...].
[...]
Acum sa privim problema si altfel: unde sint cele mai multe mac-uri? Eu cred ca in SUA! Ce se foloseste acolo? AIM=IChat…
De ce ar dezvolta APPLE aplicatii daca deja majoritatea a decis?
Parerea mea…
Apple nu se poate implica direct în dezvoltarea unor aplicații 3rd party, poate doar să-i încurajeze, cumva.
Just, Apple judecă din perspectiva piețelor sale tradiționale, SUA și Japonia, apoi din UE.
Nu-mi dau seama cat depinde de Apple si cat de dezvoltatorii respectivi. Normal, Apple ar putea (si uneori o face) sa incurajeze dezvoltatorii “strategici”, dar ce stiu eu ce dedesubturi or fi.
Problema cu Skype e veche, ceea ce o face cu atat mai grava: Apple ar fi trebuit de mult sa vada cat succes are Skype si sa faca ceva in sensul asta; pentru ca Skype are succes inclusiv in SUA.
...Mda, sunt si ceva dezavantaje in a avea Macuri, ce e drept e drept.
cu iChat-ul merge Video FOARTE bine - mai ales daca ai tzeava mare se vede ca un DivX bine facut.
Da, dar stii cum e: are omul 150 de buddies in Yahoo Messenger (Win), asa ca il doare in cot de UN buddy care are Mac, si nu-si bate capul sa-si faca cont de AIM doar pentru asta.
Poate Apple ar trebui sa se intereseze un pic despre gradul de utilizare a serviciilor IM:
- AIM: 53 million active users (Nielsen//NetRatings, August 2005), 195 million total (January 2003).
- Windows Live Messenger: 29 million active (Nielsen//NetRatings, August 2005), 155 million total (April 2005).
- Yahoo! Messenger: 21 million active (September 2005).
- QQ: 10 million active, 400 million total users (Tencent Q1 results 2005).
- Jabber: 13.5 million enterprise users (Osterman Research August 2005), this does not count users via ISPs and other service providers (estimated to be more than 7.5 million, for a total of at least 21 million).
- Gadu-Gadu: 3.6 million total (January 2005).
Nu zic sa se apuce sa scrie ei clienti de IM, dar ar putea sa le zica alora de la Yahoo, Skype etc.: “baieti, trimitem 2 oameni de la noi sa va ajutam sa aduceti la zi versiunile voastre de soft”.
Video is currently only available for Windows XP in Skype version 2.0. We are working on video for Mac OS and other platforms but do not currently have a release date.
E OS-X bun…dar windows-ul e mult mai maleabil decit orice alt OS existent la ora actuala…oferta aproape orice isi poate dori orice user! Si de cind cu Win 2003 server…au cam “dat lovitura”
Ce?!?! “Lovitura?” Nu e Windowsul nici pe departe cel mai maleabil OS. Poate n-ai vazut ce se poate face cu Linux. Dar nu asta e problema. Nu e meritul Windows ca exista Skype cu video. E pur si simplu “vina” developerilor de la Skype, care nu au suficient interes sa faca un client pentru OS X. De ce? Pentru ca OS X are cota de piata redusa, nu ca nu s-ar putea. Si in cazurile astea ar trebui sa intervina Apple…
Sunt foarte de acord cu Tudor, inteleg ca Apple vrea sa nu se implice direct in softurile third party dar nu se gandesc si ei ca o greseala de asta ii face sa piarda bani. Sunt foarte multi care isi petrec 80-90% din timpul in fata calculatorului doar comunicand pe net si daca nici macar aici apple care spune ca are un sistem de operare orientat spre multimedia (video, audio si tot restul) nu se ridica la masura asteptarilor mi-e teama ca vor avea si ei si noi de pierdut.