In reteaua C-Zone, spre exemplu, stiu ca aplicatia aceea de conectare chiar era necesara. Ca variante, au pt. Windows si pentru Linux. Mi se pare ca si pentru BSD. Nu am incercat sa o instalez (conexiunea esta acasa la prietena mea), dar cred ca merge.
Legat de cele 6 pagini si un pic pe care le-am citit pana acum in acest topic, pot sa spun ca da, inca sunt programele ce trebuiesc portate pe Mac OS X. Dar faptul ca nu avem (inca) un YM la zi pentru Mac OS X nu este deloc vina celor de la Apple, ci de interesul celor de la Yahoo sau, mai bine zis, nu interesul cat omenia. Oricum, va veni si versiune buna pt Mac si vom fi toti multumiti. De ce s-ar implica Apple in mod direct in politica altor firme, doar pentru a mai obtine inca un port? Au strategia lor. Intotdeauna au avut-o. De aceea au o cota de piata redusa. Segmentul lor este clar definit, sau cel putin ar trebui sa fie. Nu este ca in lumea Linux, unde toti urla sus si tare “f**k Win & Mac & whoever! Use our Lin!”. Ei isi fac treaba, inoveaza si, cine trebuie sa aprecieze si sa foloseasca satisfacut ceea ce fac acesti oameni o face nestingherit. A, ca ne apuca toate alea pe noi in momentul in care ne vedem prietenii si cunostintele urland de nervi in fara unui PC cu Win si, eventual, ne roaga pe noi de fiecare data sa le reparam sistemele, e altceva. Si sa ne apucam sa le dam in cap vecinilor ca urla ca au nevoie de “KITURI FRATE!! SI CODECURI!!” si ca nu vor sa isi ia un Mac nu ne ajuta nici pe noi. Mai simplu e un refuz politicos (unde e cazul, nu ma refer la prietene si prieteni apropiati). Am o colega de munca ce afirma sus si tare ca ei ii e frica de Mac-uri. Sunt frumoase, nu contesta performantele si accesibilitatea & so on, dar ii e frica sa atinga unul. Si lucreaza zilnic cu toate tipurile de Unix posibile, si face backtracing, compilari, parsari, scripting, etc. Asa ca, in concluzie, prefer sa consider diferenta dintre Win & stuff si Mac OS X ca si diferenta dintre niste parinti indoctrinati, la varsta de 45-55 ani si copii lor (calitativi de altfel), reprezentativi pentru generatia lor, ce vor sa faca ceva nobil, dar ce nu poate fi inteles de catre orice “tzatza Leana, prietena lu` mama de cand erau mici, in Crasna”. Sper sa fie suficient de concludent. Pana la urma, stie Apple de ce merge pe AIM, VoIP, etc. Si au planul facut in avans pe urmatorii minim 5 ani in detaliu.
Legat de “frustrari”, come on people. Nu cautati nod in papura. Nu uitati ca, in fond, Mac este tot un soi de calculator. Are sistem de operare, are RAM, are procesor, tot tacamul. Si, desi arhitecturile sunt diferite, unele principii de baza se mentin. Spre exemplu, cineva zicea ceva legat de un PowerBook suprasolicitat, cu CPU Usage 20% si 8 MB RAM liberi. E normal sa aiba delay, deoarece sistemul de operare isi face SWAP. Este mai mult decat normal. Faceti treaba asta pe Windows sau pe un Linux (cu orice window manager) si observati ce delay-uri aveti. Comparati-le cu cele de pe Mac OS.
. Acele delay-uri de cateva secunde/milisecunde sunt si ele normale. Exista asa-numitele flush-uri de RAM si SWAP. Cand inchidem o aplicatie, mai ales daca e una de anvergura, e normal ca, pe langa kill-ul efectiv al procesului si al tuturor thread-urilor acestuia, se elibereaza si se CURATA memoria ocupata de acesta, oepratiuni efectuate tot de sistemul de operare. Daca mai sunt si alte aplicatii deschise ce utilizeaza aceleasi resurse, ne lovim de semafoare (time-sharing, etc.) si alte lucruri mai tehnice. Nu sunt bug-uri si nici enervant nu e. Eu nu ma supar ca atunci cand inchid GIMPShop, in timp ce in el am 2 poze de 4000x3000 rezolutie deschise, dureaza cu o secunda mai mult pana imi evacueaza taota memoria folosita, mai ales ca, pe langa GIMPShop, mai am in “spate” si iTunes, Entourage, Nvu, Safari, Apache cu CGI C++ in executie in spate si, eventual, un MySQL. Si vorba ceea, este o secunda, nu 10. Nu imi moare nici un proces, nu am hang-uri ale aplicatiilor si totul se misca repede. Si culmea, sistemul nu este cine stie ce, comparativ cu ce mai are lumea pe aici pe forum.
Totodata, sunt lucruri de comoditate poate pentru fiecare ce lipsesc. Nimeni nu opreste pe nimeni sa tirmite un feature request la Apple. Credeti ca nu va asculta? Credeti-ma pe cuvant, ca pe un om care lucreaza “in domeniu”, orice feature request care vine, chit ca este o idee de detaliu, un buton amarat, este citit de persoana si e raportat pe un maillist intern al firmei. Il vad mai multi si, se face o evaluare a productiei. Daca nu la urmatorul Major release (sau minor, depinde de caz), la urmatorul minor al Major-ului (sper ca nu induc confuzie) sigur va fi. Asa ca da, facem o lista si o trimitem. Are si mai mult impact.
Pana atunci insa,haideti sa ne bucuram de ce ne ofera noua, ca si utilizatori, Mac-ul. Din toate punctele de vedere. Si sa nu incercam sa il impunem si celor din jur. Pana la urma, pana la practicabilitate, totul tine si de caracterul utilizatorului. Dupa cum ar spune un alt coleg, “problema e intre scaun si tastatura, intotdeauna”. 
Numai bine! Bafta!