Tarif orar machetare grafica - DTP
  [ Ignoră ]
Rank
Newbie
Din: Bucuresti
Macuser din: 24.06.08

O sa deschid un subiect sensibil. Pretul orei de DTP in firme (exclud aici PFA-urile). Cate firme isi calculeaza cu adevarat preturile livrate clientilor ? Am vazut multe oferte ale unor shop-uri de creatie sau tipografii cu 10 -12 Euro /ora.  Economic nu sunt justificate .
  Am atasat mai jos un link cu un deviz estimativ.
Calculul notelor de deviz pleaca de la urmatoarele considerente :
- au fost luate in calcul programele minim necesare pentru a putea lucra documente pentru print (creatie proprie sau primite de la client )
- sistemele hardware au un minim de performanta de lucru si stocare
- pentru shop-urile de creatie , agentiile de publicitate , cota de profit net poate varia intre 20 si 40 % .
- salarizarea a tinut cont de niste valori cuprinse intre 400 si 1200 Euro , alegandu-se media de 800 Euro
- amortizarea echipamentelor si a soft-urilor utilizte a fost aleasa 4 ani ( perioada medie la care apare uzura morala si fizica in domeniu )
- postul de grafician este incadrat in zona personalului direct productiv ( ca atare are cota parte din cheltuielile personalului indirect productiv care il deservesc proportional )
- procentul de 80 % al timpului de lucru ce urmeaza a fi vandut intr-o luna a fost ales maximal ( industria americana recomanda 75 % ) ; procentul de timp de 20 % include operatiunile obligatorii conform standardelor ISO profesionale si managementul calitatii
- costul cu salariu nu include bonusurile sau primele de proiect
- spatiul de 6 mp este minimul necesar ( industria europeana recomanda 10 - 15 mp / angajat )
Pretul aritmetic minim calculat este de 15 Euro . Acest pret pune semne de intrebare asupra viitorului afacerii respective ( capitalizare redusa - maxim 3% cota profit , pregatire profesionala minimala a angajatilor , tehnologie si know-how depasite, lipsa elementelor de standardizare profesionala , etc ) .
In aceste conditii pretul minim de piata pentru machetare grafica - dtp este de 19 - 20 Euro / ora , valabil pentru 2009. Pretul nu se refera si la prepress (unde sunt alte programe ,sisteme, salarii minime).

Atasat aveti devizul : http://docs.google.com/fileview?id=0B62ru-7TloZpN2VjMTEzNGQtOWEwOC00NGZkLThmMjktMDRhNTEwZmJiZWQ1&hl=en

Pretuile de manopera in UE 27 variaza intre 20 si 60 Euro / ora ( preturi medii de piata studiate la membrii Intergraf - Federatia Europeana de poligrafie ).

Voi cu cat vindeti ora de DTP ?  Astept comentariile voastre.

Semnătură 

mmkprint

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
Rank
Newbie
Din: 
Macuser din: 31.10.08

Pentru clienti cu volum mare se ajunge si la 27€/h. Pretul de plecare este 30€. Sub aceasta valoare consider ca toata bataia de cap nu se merita si prefer sa nu iau clientul.

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 20.06.07

firma la care lucrez taxeaza clientul cu 40 euro/ora de DTP; iar departamentul nostru de DTP este format din 10 oameni smile

... firma mare, salarii mici, cred ca media este cea scrisa de mmk, de 800 eur, nu cunosc salariile la toti colegii dar cred ca asta este

eu am sub medie :(

Semnătură 

I’m a very neat monster

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Cluj Napoca
Macuser din: 11.10.05

Devizul nu arata chiar realitatea, pachetul cs cel standard contine indesign, ai, ph si acrobat si deci nu au ce cauta in deviz separat.
Pretul pachetului cs4 este in jur la 1900 euro (tva inclus - http://www.magazinapple.ro/adobedesignstandard )

Problema se pune legat de asa-zisa “criza” care iti trage tariful in jos si clientii merg de la o firma la alta pentru un pret mai mic. Unii fac asta, poate cei mici.
Poate fi foarte variabil in functie de lucrare insa nu ar trebui sa fie mai mic de 20 eur / ora.

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: bucurești
Macuser din: 11.10.05

acuma, omul a dat un exemplu
fiecare isi face investitiile si amortismentele asa cum stie/poate
oricum se merge mult pe pierderi in unele departamente pentru a cistiga clientul in alte parti…

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
Rank
Newbie
Din: Bucharest
Macuser din: 11.10.06

Prerea mea este ca toate calculele nu te pot duce decat in jurul unei sume aproximative pret / ora..
Dar cred ca ptr un bussines sanatos acest raport nu ajuta in mod sigur, din mai multe motive.
(fluentza jobs/client, profesionalismul angajatului, probleme accidentale cu documentele, etc)
Si atunci zic ca cel mai bine este sa generezi un mod de calcul ceva mai putin teoretic si mai mult practic gen pret/tip de lucrare. iar apoi, in fucntie de particularitatile
lucarii pentru decizii de aproximare initiala, mai corectezi cu niste factori de corectie. Evident aceasta metoda cere sa fie pusa in aplicare de cineva experimentat cu munca asta.

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Bucuresti, Calarasilor Way
Macuser din: 06.04.06

Dat fiind ca am o firma mica, cu un singur angajat (eu) iar activitatea se desfasoara la sediul clientului si cu materialul clientului (software / hardware), eu fac preturi dupa fata clientului si tipul de lucrare. Am cumparat si instalat XP HE si BitDefender cu 400 lei (profit), am o agentie care-mi aduce lucrari la 10 E / h, am o alta agentie care-mi aduce grafica pt. tiparituri la 5 - 6 E / pag. si fac site-uri de la 500 lei la 1000 E.
Faceti voi matematica si veniti cu un pret per ora tongue rolleye
Totusi, ideea si modul de calculare a pretului de referinta per ora sunt interesante.

Semnătură 

Proud owner of a PowerMac G5, dual core 2.3 GHz, 250+500 Gb SATA, SD, Leo.8, SN CK415HT6R5H,
                iPhone 4, 6 Gb, iOS 7.1.2, SN DNPGVHQ6DP0N
                iPhone 5C, 16 Gb, iOS 9.2, SN F2LLKCGWFFT7