40 years of Unix
  [ Ignoră ]
RankRankRank
Member
Din: Bucharest
Macuser din: 01.10.08

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8205976.stm

Interesant mi se pare faptul ca Linux de (aproape) 20 de ani incoace nu face intr-un fel decat sa reia cam ce facea UNIX acum 40 de ani (evident, nu ma refer la tehnologie, care avanseaza - ci la filosofie/abordare/atitudine/cultura, care e reluata intr-un soi de spirala de tip hegelian - Aufhebung, cum ar fi zis el - in care te intorci in acelasi loc, dar in alt timp - progresul ramanand astfel posibil).

Initial UNIX a aparut ca un sistem dezvoltat de si pentru hackeri (in sensul bun, nu cel peiorativ, colportat de M$), pe urmele defunctului Multics, dupa care au inceput razboaiele UNIX, sisteme comerciale vs. opensource samd.

De atunci, UNIX a devenit ceva mai osificat si inflexbil, fata de deschiderea pe care o manifesta initial. Stafeta la acest nivel a fost preluata de Linux, pe care peste vreo alte douazeci de ani il paste probabil o soarta similara - ramane de vazut.

[ Modificat: 22 August 2009 10:40 PM de Administrator ]

[ Ignoră ]   [ # 1 ]
RankRankRank
Member
Din: Timisoara
Macuser din: 23.12.08

Intr-adevar UNIX a fost ceva spectaculos, iar derivatele sale contemporane nu sunt cu nimic mai prejos. La multi ani UNIX!

Semnătură 

MacBook 2,4 GHz Intel Core2Duo, 4 GB DDR3, 250 GB HDD, NVIDIA GeForce 9400M
MacBook Pro 2,8 GHz Intel Core2Duo, 4 GB DDR3, 500 GB HDD, NVIDIA GeForce 9400M, NVIDIA GeForce 9600 GT

[ Ignoră ]   [ # 2 ]
RankRank
Jr. Member
Din: Bucuresti
Macuser din: 18.08.09

La multi ani UNIX!!!!

Semnătură 

WOW

[ Ignoră ]   [ # 3 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucureşti
Macuser din: 01.12.07
Daniel Forga - 21 August 2009 05:35 AM

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8205976.stmInteresant mi se pare faptul ca Linux de (aproape) 20 de ani incoace nu face intr-un fel decat sa reia cam ce facea UNIX acum 40 de ani (evident, nu ma refer la tehnologie, care avanseaza - ci la filosofie/abordare/atitudine/cultura, care e reluata intr-un soi de spirala de tip hegelian - Aufhebung, cum ar fi zis el - in care te intorci in acelasi loc, dar in alt timp - progresul ramanand astfel posibil).

S-ar putea să fiu singurul, dar mie mi se pare că halul în care kernel-ul Linux şi userlandul celor mai multe distribuții a ajuns acuma are în comun cu filosofia Unix cât am eu cu creaționismul ştiințific…

Desigur, la mulți ani Unix smile.

Semnătură 

Grep me no patterns and I’ll give you no lines

[ Ignoră ]   [ # 4 ]
RankRankRank
Member
donkey - 21 August 2009 07:49 PM

S-ar putea să fiu singurul, dar mie mi se pare că halul în care kernel-ul Linux şi userlandul celor mai multe distribuții a ajuns acuma are în comun cu filosofia Unix cât am eu cu creaționismul ştiințific…

Unul la mana, nu am habar cate ai tu in comun cu creationismul stiintific, asa ca e greu sa ma pronunt. Probabil voiai sa zici ca nu prea multe. In care caz, ai dreptate - esti probabil singurul care gandeste asa.

Pt ca “halul în care kernel-ul Linux şi userlandul celor mai multe distribuții a ajuns acuma” le-au facut pe acestea sa fie adoptate si preferate de foarte multe corporatii, universitati etc. Nu stiu pe ce planeta vegetezi matale, dear Wall-E, dar pe Terra cam asa stau lucrurile, cel putin deocamdata:

The future of Unix

The continued lack of complete portability across competing versions of Unix, as well as the cost advantage of Linux and Windows on x86 commodity processors, will prompt IT organizations to migrate away from Unix, suggests a recent poll by Gartner Group.

“The results reaffirm continued enthusiasm for Linux as a host server platform, with Windows similarly growing and Unix set for a long, but gradual, decline,” says the poll report, published in February 2009.

“Unix has had a long and lively past, and while it’s not going away, it will increasingly be under pressure,” says Gartner analyst George Weiss. “Linux is the strategic ‘Unix’ of choice.” Although Linux doesn’t have the long legacy of development, tuning and stress-testing that Unix has seen, it is approaching and will soon equal Unix in performance, reliability and scalability, he says.”

http://www.computerworld.com/s/article/print/9133570/Unix_turns_40_The_past_present_and_future_of_a_revolutionary_OS?taxonomyId=89&taxonomyName=Operating Systems

Si cu asta pun punct, caci iar am senzatia ca stric orzul pe gaste si imi racesc gura de pomana. Cine are urechi, sa auda - cine nu, Dzeu cu mila.

[ Ignoră ]   [ # 5 ]
RankRankRank
Member
Din: Bucureşti
Macuser din: 01.12.07

Eu vegetez pe o planetă fără pros^H^H^H^H lucruri ca udev (fără care orice dispozitiv de stocare pe USB e la fel de incomod ca şi cu udev, doar că din motive diferite…), unde există un ABI standard astfel încât să nu-mi stric sistemul la fiecare update, iar la nivel de userland, există un suport decent pentru fonturi, nimeni nu foloseşte autotools & co., un sfert din spațiul de pe ecran nu se duce în butoanele interfeței (think GTK) şi multe altele.

Dacă vorbim de principiile din spatele Unix atunci Solaris (nu petice gen Nexenta), FreeBSD sau chiar Plan 9 (care NU este un Unix) sunt mult mai aproape.

Iar dacă insişti să vorbim de performanță şi merite tehnice (credeam că vorbim de principii de bază şi direcții de dezvoltare), o să subliniez fix următoarea frază decât aia pe care ai subliniat-o tu:

it is approaching and will soon equal Unix in performance, reliability and scalability, he says..

Deci mai are smile.

Semnătură 

Grep me no patterns and I’ll give you no lines

[ Ignoră ]   [ # 6 ]
RankRankRankRank
Sr. Member
Din: Oradea
Macuser din: 01.01.09
Daniel Forga - 21 August 2009 05:35 AM

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/8205976.stm

Interesant mi se pare faptul ca Linux de (aproape) 20 de ani incoace nu face intr-un fel decat sa reia cam ce facea UNIX acum 40 de ani (evident, nu ma refer la tehnologie, care avanseaza - ci la filosofie/abordare/atitudine/cultura, care e reluata intr-un soi de spirala de tip hegelian - Aufhebung, cum ar fi zis el - in care te intorci in acelasi loc, dar in alt timp - progresul ramanand astfel posibil).

Initial UNIX a aparut ca un sistem dezvoltat de si pentru hackeri (in sensul bun, nu cel peiorativ, colportat de M$), pe urmele defunctului Multics, dupa care au inceput razboaiele UNIX, sisteme comerciale vs. opensource samd.

De atunci, UNIX a devenit ceva mai osificat si inflexbil, fata de deschiderea pe care o manifesta initial. Stafeta la acest nivel a fost preluata de Linux, pe care peste vreo alte douazeci de ani il paste probabil o soarta similara - ramane de vazut.

Happy B-day !

Semnătură 

Is that a bent iPhone 6 Plus in your pocket or are you just happy to see me ?

15” Macbook Pro BTO. 13” Macbook BTO. 20”  Cinema Display
iPhone Plus.  Watch 38MM Stainless Steel.  AirPods
iPod Nano.  TV 4K. AirPort Extreme.

[ Ignoră ]   [ # 7 ]
RankRankRank
Moderator
Din: Oltenita, Calarasi
Macuser din: 14.11.06

Happy Birthday Unix!!!! Multam fain pentru toate aromele in care te gasesti in prezent, in special OSX si BeOS.

Semnătură 

27” iMac 3,1GHz Intel Core i5
MacPRO OctaCore 2,8 GHz
PowerMac G5 Dual Core 2,3GHz, PowerMac G3 400MHz, PowerMac QuickSilver Dual G4 800MHz, iMac G3 400MHz Ruby & Indigo PowerMac MDD Dual G4 1,25GHz
Macintosh Classic II, Quadra 610
Pad 2 White 32 GB 3G+WiFi
iPhone 7 32GB
XBox classic, XBox 360, PS4 slim, Nintendo Wii, Nintendo 64 Black & Pokemon Edition, Original Gameboy, DSi XL, GBC, GBA, PSP.

[ Ignoră ]   [ # 8 ]
RankRankRank
Member
donkey - 22 August 2009 12:49 AM

Eu vegetez pe o planetă fără pros^H^H^H^H lucruri ca udev (fără care orice dispozitiv de stocare pe USB e la fel de incomod ca şi cu udev, doar că din motive diferite…), unde există un ABI standard astfel încât să nu-mi stric sistemul la fiecare update, iar la nivel de userland, există un suport decent pentru fonturi, nimeni nu foloseşte autotools & co., un sfert din spațiul de pe ecran nu se duce în butoanele interfeței (think GTK) şi multe altele.

Dacă vorbim de principiile din spatele Unix atunci Solaris (nu petice gen Nexenta), FreeBSD sau chiar Plan 9 (care NU este un Unix) sunt mult mai aproape.

Iar dacă insişti să vorbim de performanță şi merite tehnice (credeam că vorbim de principii de bază şi direcții de dezvoltare), o să subliniez fix următoarea frază decât aia pe care ai subliniat-o tu:

it is approaching and will soon equal Unix in performance, reliability and scalability, he says..

Deci mai are smile.

Ceea ce nu pari tu a pricepe e faptul ca etapele pe care le arde in prezent Linux sunt exact aceleasi prin care a trecut UNIX la vremea lui, spre ex.:

<<Another advantage of Unix—the second “wow,” as Salus puts it—was that it didn’t require a million-dollar mainframe to run on. It was written for the tiny and primitive DEC PDP-7 minicomputer because that’s all Thompson and Ritchie could get their hands on in 1969. “The PDP-7 was almost incapable of anything,” Salus recalls. “I was hooked.”>>

Iar “halul” in care se afla Linux astazi (ca sa citam si din clasici) nu e cu nimic mai prejos decat halul in care se afla UNIX in perioada “UNIX Wars”; peisajul soft era chiar mai faramitzat, iar fara amenintari din partea concurentei (WinNT) nu s-ar fi ajuns nici pana in ziua de azi la lucruri de genul Open Group, SUS etc.:

<<The Unix Wars

In the mid-‘80s, users, including the federal government, complained that while Unix was in theory a single, portable operating system, in fact it was anything but. Vendors paid lip service to the complaint but worked night and day to lock in customers with custom Unix features and APIs.

(...)

The Unix Wars failed to settle differences or set a true standard for the operating system. But in 1993, the Unix community received a wakeup call from Microsoft in the form of Windows NT, an enterprise-class, 32-bit multiprocessing operating system. The proprietary NT was aimed squarely at Unix and was intended to extend Microsoft’s desktop hegemony to the data center and other places owned by the likes of Sun servers.

Microsoft users applauded. Unix vendors panicked. All the major Unix rivals united in an initiative called the Common Open Software Environment, and the following year more or less laid down their arms by merging the AT&T/Sun-backed Unix International group with the Open Software Foundation. That coalition evolved into today’s The Open Group, certifier of Unix systems and owner of the Single Unix Specification, now the official definition of “Unix.”>>

[ Modificat: 22 August 2009 07:07 PM de daniel forga ]

[ Ignoră ]   [ # 9 ]
RankRankRank
Member
Din: Vienna, Austria
Macuser din: 19.10.08

Daniel Forga, iar ești incompetent.

Semnătură 

Membru retras.

[ Ignoră ]   [ # 10 ]
RankRankRank
Member
Aram - 22 August 2009 08:42 PM

Daniel Forga, iar ești incompetent.

Dragutzule, faci confuzii (as usual). Aici era vorba de UNIX, nu de mine. wink

Oricum, venind de la unul ca tine, nu pot lua genul asta de afirmatie decat ca pe un compliment. cool smile

[ Ignoră ]   [ # 11 ]
RankRankRankRank
Administrator
Din: spatele laserului
Macuser din: 13.02.07

aram, limitează-te la ce e în scris în regulament…
ti-am mai șters un post identintic, ieri
alminteri, nu vei mai posta o vreme - e un avertisment!

avertismentul e valabil pentru toată lumea…